Кілька тижнів тому Волинь сколихнула інформація про затримання начальника відділу митного оформлення № 2 митного поста «Ягодин» Михайла Бурдейного. В авто, яким він користувався, під час обшуку працівники Державного бюро розслідувань знайшли 704,3 тисячі доларів США. Готівку митник віз у багажнику машини.

Читайте також: Була небезпека зливу інформації: з'явились деталі затримання волинського митника, який віз 700 тисяч доларів в авто

4 червня ДБР повідомило про схему організовану працівниками керівної ланки Волинської митниці. За версією правоохоронців, посадовці за хабарі допомагали перевозити вантажі через кордон без сплати митних платежів. При цьому начальник систематично збирав та зберігав у себе отримані гроші, частину з яких розподіляв між іншими правоохоронними структурами.

Попри те, що за декларацією митник не має ні власного житла, ні авто, насправді за останні роки його родина скупила нерухомості та автомобілів на 600 тисяч доларів. І це лише за приблизними підрахунками. У власності родини – і будинок в закритому елітному котеджному містечку під Львовом, і квартира в новому житловому комплексі, гараж, паркомісця та новенький «Lexus».

Офіційно більша частина майна записана на батьків, та, схоже, що насправді цим користується саме сім’я митника. Але чи може дозволити собі купити або навіть утримувати це все митник із зарплатою у 20 тисяч гривень на місяць чи його дружина, яка три роки була в декретній відпустці? І звідки взагалі у родини взялося дороге майно?

Про це йдеться у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

Шість років на Волинській митниці, санкції РНБО і конкурс на посаду начальника митниці

На Волинській митниці Михайло Бурдейний почав працювати у 2015 році. За шість років він встиг побувати на різних посадах: від інспектора до начальника митного поста.

Як повідомили журналістам у Волинській митниці Держмитслужби, свою кар’єру тут Михайло Бурдейний розпочав з посади головного державного інспектора митного поста «Устилуг» у лютому 2015-го. З серпня того ж року на цьому ж посту він обійняв посаду начальника відділу митного оформлення № 1.

Начальник відділу митного оформлення №2 митного поста «Ягодин» Михайло Бурдений. Фото зі сторінки у Facebook

З лютого 2016-го Михайло Бурдейний почав працювати головним державним інспектором відділу митного оформлення № 1 митного поста «Володимир-Волинський». З травня того ж року та до квітня 2017-го обіймав посаду головного державного інспектора митного поста «Устилуг». Згодом на цьому ж посту він став головним державним інспектором відділу митного оформлення № 2. З травня до жовтня 2017-го – начальник відділу митного оформлення № 2 митного поста «Устилуг». З жовтня 2017-го до вересня 2019 року Михайло Бурдейний був начальником відділу митного оформлення № 3 митного поста «Ягодин». У 2019 році на цьому ж митному посту обіймав аналогічну посаду у відділі митного оформлення № 2.

Вже з грудня 2019-го та до березня 2020 року працював заступником начальника митного поста «Піща». А з березня 2020 року (до цього часу) працює на посаді начальника відділу митного оформлення № 2 митного поста «Ягодин».

У квітні цього року Михайло Бурдейний опинився серед ста працівників митниці, яких відсторонили від виконання посадових обов’язків. Тоді Державна митна служба України заявляла, що діяльність посадовців пов’язують з контрабандою та вони можуть бути причетні до корупційних правопорушень. Проте термін відсторонення митника минув. І Михайло Бурдейний знову повернувся на роботу.

Він навіть встиг взяти участь у конкурсі на посаду керівника Волинської митниці та успішно пройти тестування на знання законодавства та розв’язання ситуаційних завдань. Проте, за інформацією Держмитслужби України, Бурдейний не пройшов співбесіду з комісією щодо доброчесності та його не допустили до фінального етапу конкурсу.

А вже 4 червня ДБР провело обшуки в автомобілі, яким він користувався, та вдома у митника. У багажнику машини правоохоронці знайшли понад 700 тис. доларів США.

704 тисячі доларів, знайдені в авто, на якому їхав Михайло Бурдейний. Фото ДБР

Відео затримання Михайла Бурдейного

Без житла та з зарплатою від 4 до 25 тисяч на місяць

За шість років на митниці Михайло Бурдейний так і не нажив ні власного будинку, ні автомобіля. Під питанням навіть те, де проживає митник, працюючи на «Ягодині. Адже у його останніх деклараціях не вказано жодного орендованого житла на Волині. Офіційно своїм місцем проживання він вказав смт Кельменці у Чернівецькій області. Там же квартиру має його дружина Ірина Бурдейна та будинок батьки Володимир та Галина Бурдейні.

Скромною можна назвати й зарплату митника. За даними митниці, Михайло Бурдейний отримав невелику заробітну плату за січень-червень 2021 року – лишень 70 254 грн. В середньому - це 14 тис. грн на місяць.

У 2020 році він отримав майже 300 тис. грн зарплати, а це близько 25 тисяч на місяць. Враховуючи податки, це близько 20 тисяч на місяць. Ще дві тисячі гривень щомісячної допомоги при народженні дитини отримала його дружина Ірина Бурдейна.

Згідно з деклараціями, невелику заробітну плату Михайло Бурдейний мав і в попередні роки. У 2019 році він отримав майже 260 тис. грн (близько 22 тис. грн на місяць). Ще 12 тис. грн щомісячної допомоги при народженні дитини одержала дружина.

Читайте також: За кошти батьків: як проходив співбесіду одіозний митник Ягодина, якого «взяли» з 700 тисячами доларів

У 2018 році Михайло Бурдейний заробив 183,7 тис. грн (близько 15 тис. грн на місяць). Його ж дружина – 26 тисяч. Цікаво, що того ж 2018-го жінка володіла автомобілем «Opel Corsa» 2013 року випуску, однак з декларації у 2019 році автомобіль просто зник. При цьому подружжя не вказало жодного доходу від продажу машини.

У 2017 році Михайло Бурдейний заробив 185,6 тис. грн (близько 15,5 тис. грн на місяць). Його дружина отримала 25 тис. грн. Варто додати, що того ж року у власності митника був автомобіль «Toyota Camry» 2008 року випуску, який також просто зник з декларації.

У 2016 році за рік митник заробив всього 70,5 тис. грн (приблизно шість тис. грн на місяць). А у 2015-му його зарплата склала 42 тис. грн. Тож у місяць він отримував близько 3,8 тис. грн.

Доходи Михайла Бурдейного та його дружини у 2015-2021 рр.

Попри те, що у жодній з декларацій митника не було заощаджень, це не завадило його дружині Ірині Бурдейній придбати та утримувати дорогий автомобіль «Lexus» і ще вкласти гроші у котедж в Чернівцях.

Дороге майно та розкішне життя у Львові

За декларацією Михайла Бурдейного, його дружина Ірина з 2006 року володіє квартирою площею 67,2 кв. м у смт Кельменці у Чернівецькій області. Вже не перший рік подружжя також декларує недобудований будинок на 225 кв м у Чернівцях.

Будинок у Чернівцях, яким володіє Ірина Бурдейна

Як з’ясувала «Сила правди», цей будинок розташований у котеджному містечку «Віденська брама». На сайті забудовника зазначено, що житло тут здане в експлуатацію у 2018 році. На котеджі, який належить дружині митника, розміщене оголошення про продаж.

За даними видання «Чернівці Інфо», у 2015 році метр квадратний тут коштував 27 тисяч гривень. У 2018-му дещо більший котедж тут намагались продати за 95 тис. доларів США (близько 2,5 млн грн). Окрім вказаного у декларації майна, за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, дружина також є співвласницею батьківського житлового будинку площею 133,83 кв. м у селі Росошани на Буковині – під кордоном з Молдовою.

Та, судячи із дописів у соціальних мережах, проживає дружина Бурдейного з дітьми зовсім не на Буковині, а у Львові. Cтарша донька митника Дарія часто публікує фото саме зі Львова. Зокрема, на сторінці в Iнастграмі доньки можна побачити чимало фото з двору житлового комплексу «Добра оселя», що на вулиці Княгині Ольги 100. Саме у ньому має квартиру мати митника Галина Бурдейна. Однак про все по порядку.

Фото з ЖК «Добра оселя» дочки митника і журналістів. Судячи з усього, сім’я митника вже не перший рік проживає у Львові, однак про це в його декларації жодних згадок

Як виявилося, Дарія Бурдейна навчається у приватному навчальному закладі «Еколенд». Вона навіть знялась у його промоційному ролику. Вартість навчання там - від 76,5 до 103,5 тисяч грн на рік залежно від пакету. І це ще без харчування. Тобто від 8,5 до 11,5 тисяч на місяць при 9-місячному навчальному році.

Розцінки на навчання у освітніх закладах «Еколенд» у Львові

Також на те, що сім’я проживає у Львові, вказує й постанова, якув липні 2020 року виніс Франківський районний суд міста Львова. Нею Ірину Бурдейну оштрафували на 340 грн за порушення правил дорожнього руху. На своєму «Lexus NX 300» вона не надала перевагу в русі іншому автомобілю та зіткнулась з ним. Судячи з декларації чоловіка, це авто 2018 року випуску подружжя придбало новеньким із салону. Однак у документі не вказали його вартість.

І можна зрозуміти чому. Як вказується на сайті офіційного магазину «Lexus» в Україні, вартість такого авто стартує від 1,42 мільйона гривень, тобто 52 тисяч доларів, залежно від комплектації.

Lexus NX300. Ірині Бурдейній такий мав би обійтися у 52 тисячі доларів. Фото ілюстративне

Цікаво, що саме на цьому автомобілі правоохоронці затримали Михайла Бурдейного із понад 700 тис. доларів США.

У той час, як у самого Михайла Бурдейного немає ні власного житла, ні автомобіля, його родичі ледве не щороку обживаються новою нерухомістю. Найбільше за останній час придбала 62-річна мати митника Галина Бурдейна. Чи не найдорожче її придбання – будинок у закритому котеджному містечку «Панська Гора», що у селі Сокільники, неподалік Львова, із земельною ділянкою площею 9,14 соток. Згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, право власності на них вона оформила у жовтні 2018-го.

Будинок у закритому котеджному містечку«Панська Гора» поблизу Львова зареєстрований на 62-річну матір митника Галину Бурдейну

Зі сторінки котеджного містечка у Фейсбуці відомо, що на цій території розміщено 50 будинків. Загальна площа містечка – 7 га. Котеджі розташовані на закритій території, за високим парканом, шлагбаумом і пропускним пунктом з власною охороною. На території розміщений і дитячий майданчик. Потрапити сюди стороннім не так легко.

Журналісти відшукали і сфотографувала будинок матері митника. Його площа 248,1 кв. м. Він має два поверхи, балкон, мансарду та терасу. Поблизу нього – альтанка. Власників будинку застати не вдалось. На його території – лише робітники, які активно проводять ремонтні роботи. Сусіди, які живуть через дорогу від котеджів, кажуть, що власників будинку не бачили. І, судячи зі спостережень, поки там ніхто не живе.

За інформацією сайту з продажу нерухомості real-estate, квадратний метр у такому будинку наразі коштує 1-1,2 тис. доларів США. Тож весь будинок вартує близько 250-300 тис. доларів (від 6,7 млн до 8,1 млн грн). За словами голови Львівського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Андрія Борисова, придбати такий котедж могли приблизно за 200 тис. доларів США (5,4 млн грн).

Окрім того, ще у березні 2017-го мати Михайла Бурдейного стала власницею квартири площею 91,5 кв. м та гаража площею 43,3 кв. м у Львові на вулиці Княгині Ольги 100і. Великий житловий комплекс «Добра оселя» має дитячий майданчик, обладнаний камерами спостереження. Чимало фотографій саме з двору цього будинку розміщує у соцмережах старша донька Михайла Бурдейного Дарія.

Житловий будинок на вул. Княгині Ольги 100і, у якому має квартиру мати митника Галина Бурдейна

Квартиру, за словами Андрія Борисова, можна оцінити у 75 тис. доларів (2 млн грн), а гараж міг коштувати 12 тис. доларів США (324 тис. грн).

Ріелтор Олександр Мількович каже, що наразі така квартира тут коштує приблизно 90 тис. доларів (2,4 млн грн), але якщо вона була куплена раніше, то квадратний метр матері митника міг обійтися у 700 доларів США. Гараж тут, за його словами, коштує приблизно 25 тис. доларів (675 тис. грн). Проте, якщо він був куплений на етапі будівництва, то міг обійтися матері митника дешевше – приблизно у 15 тис. доларів США (близько 400 тис. грн).

«Паркінги та гаражі там (поблизу цього житлового комплексу, – ред.) дорогі, бо це густозаселений район, є багато квартир», – додав ріелтор.

У цьому ж будинку Галині Бурдейній належить гараж площею 43,3 кв. м

Галина Бурдейна також володіє трьома земельними ділянками площами 0,87 га; 0,24 га та 1,16 га на території Грушовецької сільської ради, що у Чернівецькій області. Остання – для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Всі три ділянки мати митника отримала у спадок.

Окрім того, вона володіє житловим будинком площею 39,4 кв. м у селі Грушівці у Чернівецькій області. Його вона також отримала у спадщину. За даними Головного сервісного центру МВС України, Галина Бурдейна також має автомобіль «Audi Q7» 2011 року випуску. Його придбали у 2015 році і .gte=2011&year[0].lte=2011&categories.main.id=1&brand.id[0]=6&model.id[0]=1943&country.import.usa.not=-1&price.currency=1&sort[0].order=price.asc&abroad.not=0&custom.not=1&page=0&size=20]обійтися він мав би у щонайменше 40 тисяч доларів США (близько 1 млн грн).

Audi Q7 2011 року випуску, яка зареєстрована на матір митника

65-річний батько митника Володимир Бурдейний також придбав нерухомість у Львові. У квітні 2021-го. Він оформив два паркомісця у новобудовах житлового комплексу «Америка» на вулиці Володимира Великого 10б та 10в. Одне з них площею 13,4 кв м, інше – 15,5 кв м.

Будинки ЖК «Америка» на вул. Володимира Великого 10б та 10в, на підземних парковках яких батько митника Володимир Бурдейний володіє двома паркомісцями

Ріелтор Олександр Мількович каже, що паркомісця батьку митника могли обійтися у 8 тис. доларів США за кожне (216 тис. грн). Ціну в 7 тис. доларів США (близько 190 тис. грн) називає Андрій Борисов. Наразі на сайті оголошень «OLX» паркомісця там продають за 13 тис. доларів США (351 тис. грн).

Сумнівно, що хтось купуватиме паркомісця без житлової чи комерційної нерухомості поблизу. Тому цілком ймовірно, що найближчим часом чоловік зареєструє ще щось за цією ж адресою.

Окрім того, Володимир Бурдейний володіє двома земельними ділянками для ведення особистого селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площами 11,42 сотки та 25 соток у селі Макарівка Чернівецької області. Там же володіє й будинком площею 50 кв. м. Усю нерухомість у цьому селі Володимир Бурдейний отримав у спадок.

Він також має у власності дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва: одну площею 1,21 га у селі Леньківці, а іншу площею 0,111 га у селі Коновка Чернівецької області. Першу ділянку також отримав у спадок.

Володимир Бурдейний має домоволодіння з двох житлових будинків загальною площею 142,6, кв. м у смт Кельменці Чернівецької області. Батько митника за останні роки також зібрав немаленький автопарк, тож можна зрозуміти для чого родині стільки паркомісць та гараж. У 2014 році він зареєстрував «Toyota Camry» 2007 р. в. На той час авто мало би обійтися приблизно в 11 тис. доларів США (близько 300 тис. грн). У 2019 році Володимир Бурдейний уже обзавівся позашляховиком «Hyundai Santa Fe» 2006 р.в. Такі продають приблизно по сім тисяч доларів США (майже 190 тис. грн).

Та найрозкішнішим екземпляром в автопарку Володимира Бурдейного став «Audi Q8» 2020 р.в. Авто з трьохлітровим двигуном мало би обійтися йому щонайменше у 70 тисяч доларів США (1,9 млн грн).

Audi Q8 2020 року випуску. Фото ілюстративне

Бурдейний – частий гість у Києві і полюбляє швидкість?

Щонайменше два автомобілі Бурдейних частенько «світяться» у базі даних МВС про порушення правил дорожнього руху. Крім того, вони мають унікальні комбінації держномерів.

«Мамина» «Audi Q7» із номером «1979» – роком народження Михайла Бурдейного. За неповний рік була оштрафована 11 разів за перевищення швидкості. Із них вісім разів радар впіймав авто на під’їздах до Києва, а три – в околицях Львова. 130-145 км/год – звична справа. На одному із зафіксованих радаром фото за кермом помітно чоловічу постать, схожу на самого митника.

«Audi Q7» із номером «1979» – роком народження Михайла Бурдейного. На фото видно чоловіка, схожого на самого митника. Фото із бази порушень ПДР зафіксованих в автоматичному режимі МВС

«Lexus» дружини митника з її роком народження у держномері за пів року радари зафіксували шість разів. П’ять разів – на околицях Львова і одного разу – неподалік Києва.

«Lexus» дружини Михайла Бурдейного з її роком народження

Звідки кошти на придбання нерухомості на понад 600 тисяч доларів?

Із декларацій Михайла Бурдейногос стає зрозуміло, що його офіційної зарплатні вистачило хіба що на утримання помешкання, можливо, ще на навчання дитини та обслуговування «Lexus» дружини. Ірина Бурдейна ж кілька років була у декреті і офіційно мала досить скромні доходи. Тому навряд чи вона насправді мала кошти для придбання дорогого автомобіля і паче для вкладень у будівництво в Чернівцях.

Лише у листопаді 2020 року Ірина Бурдейна зареєструвалася фізичною особою підприємцем у смт Кельменці. Основний напрямок роботи – надання послуг перукарням та салонам краси. Жодного офіційного бізнесу, принаймні за крайні 10-15 років, судячи з держреєстру юридичних та фізичних осіб підприємців, не вели й батьки-пенсіонери митника.

До слова, нещодавно журналіст Євген Плінський опублікував відео нібито співбесіди Михайла Бурдейного, яку він мав під час проходження конкурсу на посаду начальника Волинської митниці. На ньому його запитали щодо коштів, за які був куплений автомобіль, та грошей, за які ведеться будівництво у Чернівцях. У відповідь Михайло Бурйдейний зазначив, що фінансово його та дружину підтримують батьки, які живуть за кордоном.

«Якщо прослідкуєте, ви побачите, що мої батьки вже 20 років за кордоном. 21 рік дружини батьки за кордоном. Вони допомагають, за їхні кошти (було придбано автомобіль «Lexus» та відбувається будівництво будинку в Чернівцях, – ред)», – пояснював митник.

На жаль, працівники Держмитслужби тоді не знали скільки ще всього з’явилося у родини Бурдейних, щоб запитати про це.

«Сила правди» намагалась сконтактувати з Михайлом Бурдейним, щоб запитати, ким саме і де працюють його батьки. Як вони за сім років зуміли скупити майна на майже пів мільйона доларів та хто саме користується дороговартісними авто. Проте всі спроби додзвонитись до митника за кількома номерами були марними. Не відповідає він і на повідомлення у соціальних мережах. Не вдалось зв’язатись з ним і через пресслужбу Волинської митниці. Там повідомили, що Бурдейний наразі у відпустці. Видання готове опублікувати його пояснення з приводу нерухомості та життя родини, якщо воно надійде.

*Матеріал підготовлено Центром журналістських розслідувань «Сила правди» в рамках проекту підтриманого National Endowment for Democracy

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook