Авторитет і народна любов у всіх куточках країни – цим надцінним ресурсом володіє музикант Святослав Вакарчук. Однак політик Святослав Вакарчук ризикує бути повною протилежністю. Артист пішов у політику, схоже, за прикладом Володимира Зеленського і також має намір взяти на себе тягар державника. 

Головний месседж Вакарчука – це приведення до влади нових облич. Насправді, це тренд, який підхопили усі політичні партії після перемоги шоумена Зеленського на президентських виборах-2019. Однак більшість кандидатів у народні депутати від таких прогресивних політсил – це в більшості своїй ті самі чиновники, корупціонери або посланці олігархів, які будуть "правильно" тиснути кнопки у парламенті та по вказівці. Прикладом такої партії є "Європейська солідарність" Петра Порошенка, "Сила і честь" Ігоря Смешка.

Повернемось до Вакарчука, як одного з головних провідників нових облич. Мало хто пам'ятає, але сам лідер "Океану Ельзи" вже був нардепом і НЕ є тим самим новим політиком. Восени 2007 року він пройшов до Верховної Ради під 15-м номером списку партії "Наша Україна – Народна Самооборона". Проте занести собі в актив музикант цей період не може. Він пропустив чимало засідань і в 2008 році втратив мандат депутата нібито за власним бажанням.

Читайте також: Погоріли на темних оборудках: Вакарчук набрав до своєї команди людей Януковича – журналіст

На жаль, Вакарчук як політичний діяч за дуже короткий термін передвиборної кампанії встиг зарекомендувати себе не з найкращої сторони. Він не оперує ніякими даними, інформацією, цифрами, часто обмовляється через хвилювання і відсутність, слабко тримає удар від опонентів, що особливо помітно на дискусіях.

Зокрема, нещодавно Вакарчук у "Турі змін" назвав Крим російським.

"Після страшних подій на Майдані Незалежності, після Революції гідності, коли почалася війна на сході, коли Росія вже захопила і анексувала російський Крим, ми знову чекали змін", – заявив під час виступу Вакарчук.

Такі обмовки можуть дорого коштувати політику, навіть такому молодому, як 44-річний Вакарчук.

Читайте також: Вакарчук і "Голос" виявились проектом двох відомих олігархів

Принизливо, як для лідера партії виглядала дискусія лідера "ОЕ" та "Голосу" із Юлією Тимошенко щодо тарифів для населення, зокрема на газ. Спершу Вакарчук не зміг назвати приблизну вартість кубометру газу у платіжках, а потім ще й невірно повторив за ведучим ток-шоу, чим загнав себе ще у глибшу яму.

"Скільки коштує газ, що у платіжках? Знаю! Зараз... За кубометр... 250 (невірно почув підказку ведучого, – ред.). Ой 8,50?...", – невпевнено відповів Вакарчук Тимошенко.

Показовою є і перепалка з Анатолієм Гриценком на телеефірі. Колишній міністр оборони заявив Вакарчуку: "Якщо ви не готові оперувати конкретними цифрами, фактами, вибачте, нєхр*н іти ні в парламент, ні в уряд".

Вся риторика лідера партії "Голос" зводиться до шаблонної тези "подивіться, як чубляться старі політики і поливають один одного лайном, коли треба єднатись". І своєю метою Вакарчук бачить позбутись старих політиків.

А що далі? Про це він, на жаль, говорить вкрай мало. Окрім красивих і популярних речей у вигляді передвиборних гасел, справжніх кроків і "рецептів" поки що від Вакарчука не лунало.

Або ж у "Голосі" ще конкретно не розуміють що робити із депутатськими мандатами, або ж лідер партії не в курсі про програму політсили.

Читайте також: Вакарчук вимагав проведення референдуму по федералізації та російській мові (відео)

Окрім того, Вакарчука не безпідставно підозрюють у зв'язках з екс-президентом Порошенком та його "Європейською солідарністю". Зокрема обидва виступали з ідентичним закликом "Голосуй не по-приколу!", який є розробкою політтехнологів проти Володимира Зеленського, і не може бути банальним збігом у думках двох політиків. 

До речі, Порошенко і досі використовує це гасло на мітингах "Європейської солідарності".

В цілому Святослав Вакарчук міг би стати непоганим міністром у гуманітарній сфері в новому уряді, але не більше того. Він є авторитетом і лідером думок для молоді, м'якою, достойною і чесною людиною. Цей набір якостей робить з нього хорошого морального лідера для суспільства, але аж ніяк не політика. Є велика вірогідність того, що Вакарчук може бути чудовою приманкою для голосів, але необхідно знати, кого ховають за його спиною.

На жаль, у партійному списку "Голосу" знайшлося чимало сумнівних персон зі старої влади. Що на це відповідає Вакарчук: "Це нові обличчя, бо в моїй партії їх ще не було".

Партія користується послугами рекламного агентства, яке обливало брудом Зеленського на замовлення Порошенка на президентських виборах. Що на це відповідає Вакарчук: "Це професіонали".

У політичних колах "Голос" називають новим "Народним фронтом", який має бути союзником "ЄС" Порошенка у парламенті. Відтак Вакарчук, йдучи в політику, може вдруге в житті стати жертвою обману старих еліт, на чиєму імені до Верховної Ради  приведуть контрольованих "фахівців" та "патріотів". А вже після виборів справжні господарі партії самого Вакарчука, як нардепа, можуть просто ігнорувати чи позбутись.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook