Великий піст – особливий період для всіх православних християн. Він встановлений на згадку про 40-денне постування Ісуса Христа в пустелі. Метою цього багатоденного посту є підготовка до Великодня.
Читайте також: Великий піст 2021: коли починається і чого не можна робити
Дати початку й закінчення Великого посту щороку різні й залежать від свята Великодня. Однак цей піст має фіксовану тривалість – 47 днів, пише Уніан.
Розпочинається Великий піст завжди у понеділок, за сім тижнів до Великодня, а завершується напередодні цього свята. Великдень цьогоріч святкується 2 травня. Отже, Великий піст у 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня.
Великий піст 2021: що можна й заборонено їсти
Це найбільш тривалий і суворий піст. Під забороною м’ясо, молочні продукти та яйця, а також усі страви з вмістом зазначених продуктів, зокрема й випічка, соуси і солодощі.
У перший та останній тижні слід дотримуватися особливо суворого посту.
Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. Це дні сухоїдіння, коли дозволено харчуватися лише невареними стравами без олії.
У вихідні можна готувати гарячу їжу з додаванням олії та випити трохи вина.
У такі великі свята, як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербна неділя (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, дозволяється готувати страви з рибою та морепродуктами.
Основними ж продуктами харчування на період Великого посту є овочі, фрукти, бобові, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, а також різні соління та варення.
Крім обмежень у їжі, вірянам також рекомендовано утримуватися від розваг та алкоголю. Головними на весь цей час повинні стати молитви, адже це час очищення душі й тіла.
Меню на Великий піст: харчування по днях
15 березня (понеділок) – вищий ступінь суворості посту, тобто повне утримання від їжі.
16 березня (вівторок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17 березня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
18 березня (четвер) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
19 березня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
20 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
21 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
22 березня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
23 березня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
Читайте також: Календар на 2021 рік: коли та скільки вихідних буде в Україні
24 березня (середа) – сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
25 березня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
26 березня (п’ятниця) – сухоїдіння - споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
27 березня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
28 березня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
29 березня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
30 березня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
31 березня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
1 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
2 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Читайте також: У чому користь насіння льону та як його правильно вживати
3 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
4 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
5 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед
6 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби)
7 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
8 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
9 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
10 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
Читайте також: Як правильно просити вибачення у Прощену неділю: головні заборони та традиції
11 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
12 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
13 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
14 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
15 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
16 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
17 квітня (субота) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
18 квітня (неділя) – дозволяється варена рослинна їжа (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
19 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
20 квітня (вівторок) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
21 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
22 квітня (четвер) – дозволяється варена рослинна їжа без олії (каші, супи, тушковані овочі, гриби).
23 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання не вареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
24 квітня (субота) – Лазарева субота – дозволяється споживання рибної ікри, вареної рослинної їжі (каші, супи, тушковані овочі, гриби) з додаванням олії.
25 квітня (неділя) – Вербна неділя – дозволяється поласувати стравами з риби та морепродуктів.
26 квітня (понеділок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
27 квітня (вівторок) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
28 квітня (середа) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
29 квітня (четвер) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
30 квітня (п’ятниця) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
1 травня (субота) – сухоїдіння – споживання невареної їжі рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед.
Загалом цих правил харчування зобов’язані дотримуватися ченці, мирянам необов'язково проводити Великий піст за всієї строгості. Кожній людині варто в індивідуальному порядку разом із духівником визначати міру суворості свого посту.
Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook
Коментарі
коментарів немає