У селі Мовники Іваничівського району, що на Волині, хочуть зекономити кошти громади шляхом перетворення сільської школи з другого ступеня у перший, себто у молодшу школу. Натомість, мешканці села категорично проти реорганізації, і мають іншу пропозицію економії бюджету громади.

Читайте також: На Волині почнеться другий етап децентралізації: що це означає

"Головне – економія бюджету громади" – таку позицію займає голова Литовезької сільської об’єднаної територіальної громади Іван Янчук. Мовляв, всі ми знаємо – в дії медична, пенсійна, освітня реформи, отож кошти мають лишатися. Яким чином? Все просто, варто перетворити дев’ятирічку села Мовники на молодшу школу, тобто, аби навчалися там лише 1-4 класи.

Проте, мешканці села мають категорично іншу думку. Кошти – це добре, економія – ще краще, але все ж – на першому місці мають бути діти, їхнє здоров’я та добробут, а от завдяки такій реорганізації, про це не йдеться.

Мешканці села стверджують, що попри всі статистики і слова, село є перспективним, головне – створити робочі місця, а в реаліях реорганізації, здається, очільники громади на це не зважають.

Читайте також: Волинські ОТГ отримають на інфраструктуру на 20 млн грн більше, ніж торік

"На зарплату одинадцятьом вчителям громада витратила у 2018 – більше мільйона гривень", – каже фінансист громади, бо ж утримуючи школу у Мовниках – громада кошти, можна сказати, "проїдає". Тим паче, четверо освітян тут працює за сумісництвом, таким чином це подвійні витрати, а от як скоротять викладацький склад, то й громаді жити легше стане.

Але мешканці села так не вважають. Вони мають свою пропозицію – замість реорганізації їхнього освітнього закладу необхідно зменшити премії працівникам громади. Мовляв, у них є певні претензії: за три роки існування ОТГ, у селі ніяких суттєвих покращень мешканці не відчувають.

"Давайте зараз закриємо, а колись розширимо" – пропонує очільник Литовезької громади. Мовляв нині, сенсу утримувати школу, у якій здобуває освіту 62 дитини – абсолютно немає, бо ж є більші школи, й існування освітнього закладу 1–2 ступенів у Мовниках обмежує їх у фінансуванні. Та й взагалі – дітей зі школи не виганяють, а всього лише переселяють – в Литовеж, за 6 кілометрів від дому. Тим більше транспорт нібито є.

У Литовезькій ОТГ для такого випадку є навіть статистика, за якою у 2020-2021 році дітей у першому класі буде 4-5, у 2021-2022 – 3-4, а ще за декілька років нікого не буде і поготів. Та здається, статисти дещо проґавили – а як же ті, хто можливо, хоче перевести свою дитину з іншої школи у Мовники, або у село прибудуть переселенці, або хтось купить тут будинок, та й взагалі, як розрахувати народжуваність дітей у селі чи перспективи розвитку села у громаді не розглядають?

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook