До Антимонопольного комітету поскаржилося підприємство "Терразем", яке виграло один з тендерів, оголошених Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області. Адже майже через місяць після оголошення переможця, замовник відмінив торги. У січні колегія Антимонопольного комітету зобов’язала скасувати рішення про відміну торгів.

Читайте також: Скандальний голова Волинської ОДА віддав у користування майже 5 гектарів лісу

Про це пише ІА Волинські новини.

Тендер на проведення державної інвентаризації земель у Волинській області на суму 3,255 млн грн був оприлюднений 13 жовтня 2020 року. Розкриття пропозицій відбулось 30 жовтня 2020 року. Переможцем процедури закупівлі обрано ТОВ "Терразем". Повідомлення про намір укласти договір оприлюднили на веб-порталі 26 листопада 2020 р. А майже через місяць – 22 грудня 2020 року, тендерний комітет прийняв рішення про відміну процедури закупівлі.

Мотивує Головне управління Держгеокадастру у Волинській області таке рішення тим, що згідно з наказом Держгеокадастру, управління має ліквідовуватися.

Проте ТОВ "Терразем" у свої скарзі звернуло увагу на невідповідність термінів. Адже згідно з повідомленням про намір укласти договір про закупівлю в графі "строк постачання товарів, виконаних робіт чи надання послуг" зазначено термін "від 13.10.2020 по 21.12.2020". А тендерний комітет прийняв рішення про відміну тендеру 22 грудня – на наступний день після того як був кінцевий термін кладення договору.

Фірма-переможець переконує: станом на 21 грудня 2020 року про ліквідацію Головного управління Держгеокадастру у Волинській області нічого не було відомо, а замовник жодних підтверджуючих документів про ліквідацію управління не надав.

Читайте також: На Волині розслідують справу стосовно дерибану землі чиновниками Держгеокадастру

У відповідь на скаргу Головне управління Держгеокадастру у Волинській області зазначає, що 26 листопада 2020 року тендерний комітет прийняв рішення про намір укласти договір з переможцем торгів – ТОВ "Терразем".

Але згодом надійшов наказ Держгеокадастру № 504 від 24 листопада 2020 року "Про ліквідацію та утворення територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру". А оскільки термін надання послуг за тендером до 21 грудня 2020 року, то Головне управління Держгеокадастру у Волинській області не бачить необхідності подальшої потреби з закупівлі проведення державної інвентаризації земель у Волинській області.

Однак, відзначають у Антимонопольному комітеті, замовник не довів правомірність відміни процедури закупівлі. Тож колегія АМКУ 14 січня постановила зобов’язати Головне управління Держгеокадастру у Волинській області скасувати рішення про відміну процедури закупівлі – "Проведення державної інвентаризації земель у Волинській області".

ТОВ "Терразем" не раз брав участь у торгах, оголошених Головним управління Держгеокадастру у Волинській області. Наприклад, попередній тендер на проведення державної інвентаризації земель у Волинській області був оголошений 29 січня 2020 року на суму 5,055 млн грн. Переможцем цього тендеру визначили ТОВ "Азимут Плюс", яке надало суттєво дешевшу пропозицію. Причому знизило підприємство вартість робіт суттєво: з 5 мільйонів першої пропозиції до 1,8 мільйона остаточної пропозиції.

У жовтневому тендері ТОВ "Азимут Плюс" теж брало участь, проте ставка підприємства була вищою, аніж ставка ТОВ "Терразем": 2,88 млн і 2,48 млн грн відповідно.

Читайте також: Як у громаді на Волині зі скандалом "ділили" землю: пояснення сільського голови

ТОВ "Азимут Плюс" входить до сфери впливу колишніх керівників обласного управління Держгеокадастру – Василя Василенка та його застурника Анатолія Полякова, яких звинувачували у тому, що вони монополізували становище на ринку надання послуг, лобіюючи інтереси власних та підконтрольних їм фірм, в рази завищуючи ціни для населення.

До прикладу, свого часу Анатолій Поляков зявив під час однієї нарад "нехай волинські землевпорядники їдуть у Польщу на заробітки та збирають ягоди, поки сезон не закінчився". Тим часом, представники "львівської команди" роздали 10 гектарів земель поблизу Луцького замку і всі ці ділянки за дивним збігом обставин потрапили до рук однієї людини.

Скандали з виділенням земельних ділянок на Волині продовжуються і досі. Так, депутати Волинської обласної ради звернулися до прокуратури області зі скаргою на дії обласного управління Держгеокадастру, оскільки на Волині масово роздають землі під пасовищами, сінокосами людям з інших областей. Депутати переконують: всі заяви на виділення цих ділянок написані однією рукою і одна і та ж людина представляє інтереси всіх заявників. Відомо, що заяви на виділення землі на Волині під ведення особистого селянського господарства, написали мешканці Київської, Житомирської, Черкаської областей та Автономної республіки Крим.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook