В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що котлети та відбивні містять у собі ризики для здоров’я.
Читайте також: Вчені заявили, що вживання солодкої газованої води може викликати звикання
Про це вона написала у Фейсбук.
"Більшість процесованих м‘ясних продуктів також містять червоне м‘ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски чи хот-доги. Стейки та салямі не варто об‘єднувати в одну категорію "червоне м‘ясо", як роблять у більшості досліджень на цю тему – їх вплив на здоров‘я дещо різниться.
Червоне м‘ясо має свої переваги. Це хороше джерело заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих лінолеїнових кислот, креатину, та вітаміну В12. Ці сполуки ми маємо отримувати передусім з їжі, а не з біологічно-активних добавок", – йдеться у повідомленні.
Читайте також: Лікар Комаровський: "Якщо стукати по спині людину, яка вдавилася, у неї може зупинитися дихання"
Однак, за її словами є й багато причин, щоб рідше їсти червоне м‘ясо, зменшувати розмір порцій та намагатись замінити його рослинними продуктами. Особливо це стосується процесованого м‘яса. Люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м‘яса, частіше хворіють на серцево-судинні хвороби, рак і передчасно помирають.
Супрун зазначила, що надлишок процесованого м‘яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати. Таке м‘ясо містить нітрозаміни та поліциклічні ароматичні вуглеводи – речовини, що мають карциногенну дію.
Процесоване червоне м‘ясо внесено до списку карциногенів ВООЗ. В цьому випадку існують переконливі докази на основі великої кількості епідеміологічних досліджень, що регулярне вживання процесованого м‘яса має велику шкоду для здоров‘я.
До прикладу, якщо вживати таке м‘ясо щоденно та 50 грамів чи більше – ризики появи раку товстої кишки зростає на 18% (. Риба та птиця такого впливу не мають, – написала вона.
Читайте також: Супрун розповіла, як підтримувати фізичну активність у морозні дні
Окрім цього, Супрун дала поради, як зменшити ризики від вживання м’яса:
– Готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня.
– Намагайтесь повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.
– Правильно обробляйте м‘ясо – запікайте, тушкуйте і відварюйте.
– Додавайте до раціону більше рослинної їжі. Робіть дні без м'яса, збагачуйте раціон бобовими, горіхами. Якщо їсте м‘ясо – завжди супроводжуйте страву гарніром з овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.
– Будьте фізично активними і підтримуйте здорову вагу – це значно знижує ризик низки хвороб, зокрема пов‘язаних із м’ясом.
Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter
Коментарі
коментарів немає