До дня 935-річчя славного міста Луцька на Театральній площі відбувся урочистий концерт, у якому нагородили тих, хто творив та продовжує творити історію міста – почесних громадян Луцька.

Читайте також: Діти – це наше майбутнє: Волинський перинатальний центр відсвяткував першу річницю

У святкових заходах взяли участі священнослужителі, голова Волинської обласної ради Ірина Вахович, помічник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Бизов, надзвичайний і повноважний посол Франції в Україні Етьєн де Понсен, депутати Волинської обласної та Луцької міської ради, члени виконавчого комітету Луцької міської ради, військовослужбовці та ветерани, які у різні роки відстоювали незалежність та боронили Україну, рідні та близькі військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та ООС, волонтери, почесні громадяни міста Луцька та інші небайдужі лучани та гості міста.

 

 

 

 

Проте, як зауважили ведучі заходу, попри карантинний період, Луцьк не зміг прийняти усіх гостей: дорогих друзів, сусідів та партнерів, які завжди радо розділяють з лучанами свято міста. Але всі ті, хто не зміг прибути на День народження, шлють вітання древньому Лучеську, якому сьогодні виповнилося 935 років.

Луцьк має 20 міст-партнерів із близького та далекого зарубіжжя – 11 країнах світу та в Україні. Вітання місту Луцьку надійшли від партнерських міст Республіки Польща – Любліна, Ольштина, Жешува, Тороня, Замостя, Білостока та Хелма. Вітання надійшло і від очільника краю Ліппе – Федеративна Республіка Німеччина, від адміністрації міста Каунас – Тракайського району Литовської республіки, а також від міських голів Вараша – Рівненська область, Володимир-Волинського, Нововолинська, Асоціації міст України та інші.

 

 

У своїх вітаннях міські урядники засвідчують глибоку повагу керівництву Луцька, висловлюючи щире захоплення красою та багатою історією Луцька. Вони пишаються дружніми відносинами із містом.

З вітальним словом до присутніх звернувся виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт.

"Шановні лучани та гості міста! Сьогодні ми зібрались тут, аби відзначити 935 різниця із дня першої писемної згадки про древній і вічно молодий Лучеськ – місто, яке ми всі любимо, місто, яке в серці кожного із нас. Тут завжди бурлило життя: змінювались сім’ї, родини, вулиці та інше, але не змінювався вічний потяг до волі і любов до Волині, не змінювалися принципи і не змінювалися традиції. Наше місто заслуговує лише на повагу. Це зосередження наших найкращих почуттів, любові.

У Луцьку завжди було, як це зараз модно казати, "луцько"", – зазначив Григорій Пустовіт, додавши, що Луцький замок – це символ нескореності міста.

 

"Наш Луцький замок – це не просто історична пам’ятка, це символ боротьби, стійкості та незламності. Вороги не зуміли жодного разу захопити наш замок, вони не змогли зайти до нього переможцями. Адже цей замок захищали Герої лучани і роблять це й дотепер у російсько-українській війні.

Читайте також: "За майбутнє" – команда, яка об'єднала професіоналів задля кращого життя волинян (фото)

Луцьк – це не просто місто, де зібралися європейські монахи, це місце, яке об’єднує народи, людей та країни. Так було, так є, так буде! Наше місто – це місто, яке має сталі європейські традиції. Луцьк завжди був європейським містом.

Сьогодні я ставлю собі питання: "Що ми залишимо після себе?" Шукаючи відповіді на це питання, я згадав наш парк з його оновленими алеями, який став найулюбленішим місцем відпочинку лучан. А можливо ми запам’ятаємось тією оновленою територією, яка сьогодні гармонійно з’єднає наш парк та Старе місто.

Проте, найбільший наш здобуток – це віра. Віра в зміни, віра в здобуток, віра в краще майбутнє, у зміни, які носять безперервний характер.

Тільки разом – влада і громада – є гарантом тих змін, які є і будуть у нашому місті", – Підсумував Григорій Пустовіт.

 

Після виступу посадовця, від імені громади очільники міста вручили найвищу міську відзнаку лучанам, які життєвим прикладом та своєю працею, зробили значний внесок у становлення та розбудову незалежної Української держави, соціальний, економічний чи культурний розвиток Луцька. Мають вагомі досягнення у галузях науки, освіти, культури, спорту, будівництва та інше. І сьогоднішній день не став виключенням. Сектретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт вручив відзнаки "Почесний громадянин міста Луцька".

Першу таку відзнаку за високий патріотизм, активну життєву та громадянську позицію, вагомий внесок у становлення Української держави та розвиток жіночого руху, формування національної свідомості, вірність та принциповість в утвердженні ідеалів незалежної України присвоєно голові Волинського відділу Союзу українок Любові Ганейчук.

Як додав Григорій Пустовіт – це перша жінка в історії Луцька, яка удостоєна звання "Почесний громадянин міста".

 

За високопрофесійну виконавську майстерність, визначні досягнення на ниві музичного мистецтва, вагомий особистий внесок у відродження національної культури, популяризації української пісні високе звання "Почесний громадянин міста" посмертно присвоєно Хурсенку В’ячеславу Володимировичу – співаку, композитору, автору та виконавцю пісень. Відзнаку отримала його дружина Ольга Йосипівна.

 

 

Окрім того, усі присутні вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за незалежність та цілісніть держави у російсьо-українській війні. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захист і державного суверенітету і територіальної цілісності України, орденом "За мужність" ІІІ ступеня посмертно нагороджено солдата Лавренчука Юрія Васильовича. Відзнаку отримали дружина Лілія та донечка Анна.

 

 

Після вручення усіх нагород полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до фотостенду Героїв.

 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook