Напевно, майже кожен з нас хоча б раз у житті дивився фільм "Діамантова рука" і пам'ятає фразу незрівнянної Нонни Мордюкової "управдом – друг человека". Нині вона вже стала афоризмом. Управдом і справді "друг людини", та не завжди на цю посаду потрапляють чесні і справедливі.

Читайте також: Прокуратура подала в суд на Волинську ОДА

Пише ІА Волинські Новини.

З початком реформи житлово-комунального господарства в Україні цей напрямок діяльності став досить прибутковим, адже перед мешканцями багатоквартирних будинків поставили вимогу створювати ОСББ і самим вирішувати, як управляти житлом. Чимало будинків після реформування системи створили власні об'єднання і обрали голів.

Зазвичай на посаду голови ОСББ обирають когось із мешканців, хто має активну громадську позицію і готовий займатися утриманням і розвитком будинку.

Тим же, хто не встиг або був проти об'єднання, місцева влада призначила власних управителів, яким делегували повноваження щодо ремонту, утримання та благоустрою.

Нині в Луцьку навіть сформовано організацію, яка надає цілий комплекс послуг у сфері ЖКГ і забезпечує будинки усім необхідним: від заміни лампочок і прибирання до утеплення будинків та облаштування дворових територій.

Менше з тим, є окремі "домоуправителі", які очолюють по 5 і навіть 10 ОСББ. Однак те, наскільки ефективно та прозоро вони працюють, досить часто викликає у громадськості багато питань і нарікань. До того ж, не завжди голови ОСББ повною мірою звітують перед місцевими мешканями про фінансово-господарську діяльність, що, ясна річ, викликає недовіру.

Так, зокрема, трапилося у ОСББ "Соборності 30"…

Мешканці багатоквартирного будинку розповіли, що у їхньому ОСББ постійно виникає багато проблем із постачанням гарячої води, каналізацією, опаленням і т.д. Натомість голова об'єднання не намагається їх залагодити. Ба більше, віднедавна її запідозрили у нераціональному та неефективному витрачанні коштів.

Читайте також: "Жінку в інтернат, ділянку − в приватні руки": як у Луцькому районі "дерибанять" землі (відео)

Отож, ОСББ "Соборності 30", згідно з даними Єдиного державного реєстру юросіб, було зареєстровано 22 липня 2019 року. Головою об'єднання обрали Левицьку Валентину Юріївну.

Як розповіли місцеві жителі, вона не є членом ОСББ, адже не проживає за цією адресою. Проте за рекомендацією очільника Ради голів ОСББ Валерія Корпача правління вирішило призначити її на цю посаду. Мовляв, має великий досвід управління ОСББ і є успішним керівником.

І справді, жінка заходилася лагодити ліфт, проводити поточні ремонти. Для загалу почала вивішувати списки боржників за утримання будинку та щоквартальні звіти про витрати. Однак реальних документів, актів виконаних робіт чи звітів про витрати коштів на зборах вона показувати відмовлялась і лиш зрідка озвучувала якісь цифри у Viber-групі. Зрештою у деяких мешканців увірвався терпець.

"Пані Левицька тільки озвучує нам суми, скільки треба зібрати на той чи той ремонт. А коли її питаєш, куди і на що конкретно пішли кошти – банально ігнорує. У нашому будинку є проблема з постачанням гарячої води. Ну, як проблема – її майже ніколи немає. А ще катастрофічна проблема з каналізацією, та й дах протікає. Скільки разів ми говорили їй і просили взятися за вирішення – нуль реакції. Коли виникає якась проблема нагальна – до неї не додзвонишся. То навіщо тоді нам такий голова?" – обурюється власник однієї з квартир Степан.

Нещодавно вона таки взялася за одну проблему – вирішила перекрити дах. Та місцеві мешканці навіть не очікували, у яку аферу це перетвориться. Цим питанням зацікавилися мешканці ОСББ Ярослав Андрусяк, ексголова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський та юрист Олександр Повх, яким вдалося дістати цікаву інформацію.

Читайте також: "Смотрящий за "чорною касою": як відомий митник став контрабандистом в законі

"18 червня, як засвідчує рахунок, наданий Валентиною Левицькою, у підприємця Поліщука А.А., який є директором ТОВ "Мегаліт плюс", було закуплено два види бікроеласту і мастики на 16 тисяч гривень, якого вистачало б на 200 метрів квадратних покриття. Ми перевірили, що роботу виконано на даху першого під’їзду якісно, полагоджено все і біля ліфтової шахти. Однак, за нашими замірами, робітники перекрили лише 80 метрів квадратних даху. Але для чого 16 липня вона знову закупила на 10 тисяч гривень два види руберойду і праймер-бітум, які на даху будинку взагалі не використовувалися? Загалом вона витратила 26 тисяч, тож ремонт одного метра квадратного покриття обійшовся у 325 грн. Це при тому, що вартість таких покрівельних робіт у Києві чи Дніпрі становить у середньому 120 гривень разом з матеріалами. Виходить, що вона майже втричі "нагріла" мешканців будинку", – обурюється Яролав Андрусяк.

За його словами, покрівля в третьому під’їзді обійшлася трохи дешевше – 18 тисяч гривень за 90 метрів квадратних, а це – 200 гривень за метр квадратний. Члени ОСББ поцікавились у підприємств, які виконують такі роботи, у скільки їм може обійтися аналогічний ремонт даху багатоповерхівки. Й вони озвучили максимальну суму – 22 620 гривень.

"Ми ж заплатили 44 тисячі. Різниця є? Навіть з різними додатковими затратами нас "кинули" на 15-17 тисяч гривень. Це шахрайство та здирництво. Це явно завищені затрати, які поніс кожен із мешканців. Ось як робляться гроші завдяки кільком папірцям – накладній і рахунку! Два види руберойду взагалі ніде при ремонті не використовувалися, мастики і праймер-бітуму набрали стільки, що цього вистачило б на 2,5-3 тисячі метрів квадратних, як підтвердили інші покрівельники. Хай би пояснила голова свої методи здирництва людям, які справді економлять на всьому, щоб платити за утримування будинку, а їх при цьому ще й обкрадають. Тепер стає зрозуміло, чому немає ні кошторисів чи попередніх розрахунків, ні актів виконаних робіт, бо все робилося на корупційних, шахрайських "договірняках". На роботи у третьому під’їзді акта взагалі немає", – наголошує Ярослав Андрусяк.

Як розповіли мешканці будинку, торік голова ОСББ Валентина Левицька одноосібно ухвалила рішення про зниження плати за користування землею з 5 до 3 гривень за 1 метр квадратний для комерційних наймачів.

Окрім житлових квартир, тут також є комерційні приміщення, де діє 6-7 бізнес-структур.

"Якщо місцеві мешканці сплачують 5 гривень за 1 метр квадратний, то для бізнесменів вона зробила "поблажку" і знизила тариф. Та вони ще й не платять. Борг бізнесу становить десь 70-100 тисяч гривень, скільки точно – мені невідомо. Голова не намагається повернути борг. Прізвища жителів, що заборгували, оприлюднює, а бізнесу – приховує", – розповідає Ярослав Андрусяк.

Читайте також: Собі і родичам: у громаді під Луцьком депутати серед ночі роздавали землю "найактивнішим громадянам" (відео)

За його словами, власники оздоровчо-відпочинкового комплексу "Княжий двір" самовільно встановили в підвальному приміщенні сауну з невеликим басейном.

Під час проведення робіт з реконструкції комерційних приміщень, які не просто прибудовані до житлового будинку, а й частково використовують підвальні приміщення, було порушено тримальну конструкцію підвалу і частково демонтовано блоки фундаменту. У квартирах пішли тріщини по стінах, тому жителі звернулись у ДАБІ, аби роботи було припинено. В судовому порядку їх зупинили, однак згодом відновили і завершили.

Через облаштування сауни з басейном у ресторації "Княжий двір" бізнесмени внесли суттєві зміни в каналізаційну систему, в кількох місцях мережі водовіведення врізку робили під прямим кутом, тож у місцевих мешканців тепер постійно виникають проблеми – у місцях врізки постійно забивається каналізація. Люди по кілька разів на місяць змушені викликати сантехніків, аби пробивати засмічення.

"Лайно забивається по третій поверх одразу на двох стояках. До того, як облаштували сауну з басейном, поки бізнесмени не врізались у каналізаційну мережу, таких проблем не було. Голова ОСББ самовільно надала їм такий дозвіл і навіть не поцікавилась думкою людей. Ми їй висували претензії, однак вона знімає з себе відповідальність. Ми боїмось, аби той фундамент витримав і не тріснув остаточно, бо буде біда, як на Рівненській, 105 – обвалиться будинок і погинуть люди. Ми стільки разів зверталися в контролюючі органи: спочатку вони втручаються, а потім, напевно, отрммують відкат і закривають справу. Левицька там точно в курсі всіх цих процесів і, певно, має з тих бізнесменів відкати. Замість того, щоби втрутитись у ситуацію і змусити бізнесменів привести все до ладу, вона ще й знизила їм плату за користування землею до 2-3 гривень. Натомість власники квартир платять по 5 гривень за метр квадратний, а це і пенсіонери, і інваліди, і багатодітні сім'ї", – розповідає Ярослав Андрусяк.

За словами членів ОСББ "Соборності – 30", голова ні за що не звітується: кидає щоквартальний типовий звіт, а потім знімає. Мовляв, для галочки створює вигляд, що щось робить. І ліфт вона в одному підїзді ремонтувала, збираючи по 800-1000 гривень з квартири. Однак, чи були ці кошти використані на ремонт, чи осіли деінде – невідомо.

Отож, мешканці вирішили провести аудит фінансово-господарської діяльності ОСББ і витребувати у голови об’єднання Валентини Левицької усі документи. Проте вона відмовилась. Не знайшовши усного порозуміння з очільницею, Михайло Квятковський подав позов до суду з вимогою зобов’язати її надати членам ОСББ усю необхідну інформацію.

На одне ОСББ – один робочий день на тиждень

Ми спробували розпитати про діяльність Валентини Левицької в інших ОСББ. Як виявилось, жінка очолює в Луцьку, окрім "Соборності – 30", ще 5 ОСББ.

В ОСББ "Гірна 2" Валентина Левицька наразі взялася проводити капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж системи теплопостачання, водопостачання та водовідведення вартістю 199 282,92 грн. Тут про неї поки відгукуються досить позитивно.

Читайте також: Посадовці на Волині змушували керівника КП заплатити підрядникам за невиконані роботи (запис розмов)

А от мешканці будинку на бульв. Дружби Народів, 2 кажуть, що про її діяльність вже треба знімати цілий фільм. Оскільки жінка тут добряче "напрацювала". Виявилося, що саме це ОСББ є для Валентини Левицької "рідним", адже саме за цією адресою вона мешкає.

Щоправда, у будинку про неї відгукуються не надто позитивно. Нам вдалося поспілкуватися з місцевими жителями, які детальніше розповіли про її "діяльність" на посаді голови.

Виявилося, що Валентину Левицьку зі скандалом зняли з цієї посади, оскільки місцевим було вже не під силу терпіти її безчинства. За словами мешканки будинку Олени, раніше пані Левицька працювала нянею в садочку. Але коли створювали ОСББ, займала активну позицію і жителі запропонували їй стати головою й опікуватися усіма справами. Вона взялась до роботи – облаштувала дитячий майданчик, а потім сама виганяла дітей і мам з території. Мовляв, через той майданчик постійно влаштовує скандали.

"Не так давно вона взялася перекривати дах: кошти зібрала, частково оплатила, а решту заборгувала. Підприємство в судовому порядку почало з неї стягувати борг – 51 тисячу гривень. Її з посади зняти то зняли, однак розраховуватися з підрядником доведеться ОСББ, а отже – нам. Також Левицька взялася встановлювати лічильники на електроенергію для кожного окремого власника, оскільки були загальні на поверх. Спочатку зібрала з людей по 1600, а згодом по 2000 гривень. Врешті-решт обленерго розпочало встановлювати лічильники, однак так і не завершило. Понад 40 квартир досі лишаються без власних особових лічильників, оскільки не вистачило коштів. Хто має завершити встановлення – незрозуміло", – розповідає Олена.

За словами ще однієї жінки, яка мешкає у будинку, кілька років тому виникла незрозуміла ситуація з ремонтом ліфта. Саме після цього Валентину Левицьку запідозрили у нецільовому використанні коштів ОСББ і фінансових махінаціях.

"З людей зібрали кошти і два роки тому ліфт поставили на ремонт. Ремонт завершився, проте документів про здачу в технічну експлуатацію справного ліфта вона не надала. В результаті з загальної суми в 160 тисяч гривень незрозуміло куди зникло 35 тисяч гривень. Левицька повідомила мешканцям, що саме 35 тисяч гривень вартував новий мотор. Однак ліфтовики під час чергового приїзду розповіли мешканцям, що вони здійснили плановий (!) ремонт із заміною втулок і окремих деталей. Однак заміни мотора не проводили. Мовляв, якби встановлювали мотор, то лише його вартість сягала б понад 100 тисяч гривень, і аж ніяк не 35 тисяч. До того ж, плановий ремонт коштував удвічі менше, та й відбувався він за програмою співфінансування 70/30– 30% збирають люди, а 70% компенсує міський бюджет. Проте жодних документів – звітів та актів виконаних робіт – Левицька не надала", – розповідає пані Галина.

У схожий спосіб незрозуміло на що пішли кошти за програмою тепломодернізації, яка розпочалась у будинку. Спершу тут почали ремонт теплотраси зі встановленням лічильника обліку тепла. Що цікаво: у будинку здійснили встановлення дверей та вікон на сходових майданчиках та у приміщеннях загального користуваня. У вартість робіт, окрім самих вікон, входила ще й оплата робіт зі шпаклювання відкосів. Роботи виконувала приватна фірма.

За дивним збігом обставин, як встановили члени ОСББ, підприємство належить близькому родичу Світлани Музики,подруги Валентини Левицької. Вона – заступниця начальника відділу розвитку ОСББ, реформування ЖКГ та економічного аналізу Департаменту ЖКГ Луцької міської ради. Свого часу сама Валентина Левицька розповідала своїм сусідам, що Світлана Музика їй усім сприяє в отриманні допомоги на розвиток ОСББ за різними місцевими програмами.

"Роботи майже повністю покриваються за наш рахунок. Ми вже зрозуміли, що за паперами вона проводить ще й фінансування з міського бюджету. Залучає до цього підставні фірми, через які виводяться кошти, і за підробленими актами виконаних робіт оплачуються головою ОСББ. Тож ми всі вже добре зрозуміли, що значна частина коштів осідає в кишенях Левицької. Те саме стосується і плати за утримання булинку. Куди йшли кошти – незрозуміло. Вона не показала нам жодних документів, нікого не підпускала до справ і ні перед ким не звітувалась. А коли її надумали знімати – влаштувала скандал, який триває досі", – каже пані Галина.

Ми намагалися сконтактувати з Валентиною Левицькою і кілька разів телефонували за вказаними в реєстрі юридичних осіб номерами, де вона фігурує як голова ОСББ. Однак жодного разу на телефонний дзвінок вона не відповіла. Про це нас попереджали і члени ОСББ на Соборності та Дружби Народів. Мовляв, коли в будинку щось трапляється – до голови не можна додзвонитись. Звісно, жінка зайнята купою справ, адже на її плечах – утримання п'яти будинків, а в тижні, як відомо, всього п'ять робочих днів.

Читайте також: Донецькі на Волині: скандальна фірма підробила документи, аби виграти тендер по ремонту доріг (відео)

Скільки можна заробляти на утриманні будинку

Ми спробували підрахувати, скільки щомісяця сплачують на утримання будинку мешканці стандартної дев'ятиповерхівки на три під'їзди. При умовному значенні 300 грн за квартиру. Залежно від площі, вартість буде різна, тому беремо середньостатистичний показник.

4 квартири на поверсі * 9 поверхів * 3 підїзди = 108 квартир

300 * 108 = 32 400 грн

Отож, щомісяця на утримання будинку ОСББ отримує 32 400 грн.

За словами голови асоціації ОСББ, ці кошти мають витрачатися на: зарплату обслуговувального персоналу, заміну лампочок, інвентар, прибирання, благоустрій та дрібні поточні ремонтні роботи.

Згідно зі штатним розписом, ОСББ може мати 6 штатних посад: залежно від потреб будинку і величини самого ОСББ:

голова ОСББ – 100% посадового окладу;

бухгалтер – переважно 50% посадового окладу;

сантехнік – переважно 50% посадового окладу;

електрик – переважно 50% посадового окладу;

майстер – переважно 50% посадового окладу;

прибиральник – 100% посадового окладу;

Окрім цього, голова ОСББ може не наймати окремих працівників, а користуватися послугами компанії і оплачувати виключно виклики окремих спеціалістів.

У випадку з ОСББ на Дружби Народів, 2, окрім Валентини Левицької, тут був задіяний увесь штат. За словами колишньої заступниці голови ОСББ, яка свого часу бачила відомості про заробітну плату, у всіх працівників стояла мінімальна зарплата. Однак…

Прибиральницею в будинку працювала місцева мешканка. Жінка щодня займалася прибиранням приміщень загального користування та прибудинковою територією. Проте на руки до 2019 року отримувала максимум 1200 гривень. Натомість у відомості за нею числився оклад у 100% мінімальної зарплати (на той час 3200-3700 грн).

"Така ж ситуація з електриком: чоловік отримував всього лишень 900 гривень. Валенина Левицька ніколи не надавала нікому відомостей про нарахування заробітної плати для ознайомлення та підпису. Відповідно, щомісяця вона підробляла підписи своїх працівників, сплачувала їм копійки, а решту клала собі в кишеню", – ділиться здогадами пані Олена.

Як розповідають мешканки будинку, рада правління ОСББ кілька разів поспіль хотіла зняти її з посади голови, коли запідозрили нераціональне використання та розтрату коштів.

"Жодних документів вона нікому не надавала. І в результаті, коли її притисли до стінки, сказала, що її кабінет обікрали й зникли всі документи. Через кілька днів вона навіть інсценувала злом і викликала поліцію. Написавши заяву про крадіжку документів, вона викликала швидку, бо начебто дуже перенервувалась і піднявся тиск. Цирк розіграла та й усе. Вона всім грозилася зробити Кузькіну мать", – каже пані Галина.

Місцеві мешканці довго це обговорювали, проте врешті звернулися до реєстраційної служби і витребували копію статуту про діяльність ОСББ. За їхніми словами, вони ознайомилися із рішенням зборів, яке відбулося ще у 2016 році, й помітили очевидну підробку підписів осіб, власників квартир, які начебто голосували за створення ОСББ і обрання Левицької головою. Однак багато людей з того переліку вже давно не є власниками цих осель і змінили місце проживання.

Посада голови ОСББ = титул графа?

У такий же спосіб Валентина Левицька підробляла й інші рішення зборів членів ОСББ, призначила членами ревізійної комісії своїх "куліжанок" і сформувала вигідну їй раду правління ОСББ. Однак люди знайшли на неї управу і важелі впливу, аби зняти з посади голови. Менше з тим, вона оскаржила таке рішення загальних зборів і ради правління ОСББ в судовому порядку. До того ж, Валентина Левицька вирішила поновитися на посаді голови і стягнути середньомісячну заробітну плату за час вимушеного прогулу.

"Ще у 2017 році на сесії міськради ухвалили рішення надати дозвіл на приватизацію прибудинкової території. Нині ці документи в розробці і досі не зроблені. Кошти були сплачені приватній фірмі. Однак якій – вона відмовилась надавати інформацію та документи. Ми донині не можемо домогтися від неї документів, аби приватизувати ділянку", – каже заступниця голови ОСББ Ніна Каврус.

Сама ж пані Валентина Левицька продовжує мешкати у квартирі на бульв. Дружби Народів. Згідно з витягом з реєстру прав на нерухоме майно, житло належить її чоловіку Валерію Левицькому.

Однак, як розповідають сусіди по будинку, з кімнати в гуртожитку пані Левицька досить хитромудро облаштувала двокімнатну квартиру з власним санвузлом та кухнею.

"У цьому гуртожитку зазвичай кімнати невеликі і поділені за блочним принципом по 3-4 кімнати на блок зі спільною кухнею та санвузлом. Це гуртожиток від заводу, тож ті, хто свого часу отримував кімнати, згодом їх приватизували. Так само і сім'я Левицьких. Здається, вони мали одну звичайну кімнату і згодом взяли чи викупили сусідню. Тому в користуванні у них було дві кімнати. Проте коли Левицька стала головою ОСББ, вирішила "прихватизувати" ще й спільну кухню і внести її до власної житлової площі. Не знаю, як вона все це провернула, але в результаті прибрала до рук кухню і замість кімнатки в гуртожитку облаштувала для своєї сім'ї повноцінну двокімнатну квартиру із санвузлом. Власники двох сусідніх кімнат залишилися без кухні, щоправда з окремим санвузлом. Люди намагалися їй протистояти, однак Левицька закрила всім рота, бо вона – голова ОСББ!" – розповідає мешканка будинку пані Ірина.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, за цією ж адресою були зареєстровані Анатолій Крот і Василь Павлючик. Очевидно, це саме ті сусіди пані Левицької, яких вона лишила без кухні. Однак поспілкуватися з ними не вдалося.

Сусіди розповідають про неї вкрай неохоче і просять, аби уникнути її помсти та тиску, не повідомляти хоча би прізвища. Левицька погрожує людям, що це далеко не останні її суди, що вона обов'язково помститься за те, що її зняли з посади голови. Мовляв, "я далеко не остання людина в Луцьку, в мене багато впливових знайомих у міськраді". Схоже, вона мала на увазі свою подругу Світлану Музику з департаменту ЖКГ та Валерія Корпача, який був членом виконавчого комітету і є головою ради голів ОСББ Луцька.

Читайте також: На Волині директор лісгоспу витрачав державні кошти у власних цілях

До всього, кілька разів Валентина Левицька обмовилась, що невдовзі вона переїде з гуртожитку на Дружби Народів, 2 у нову квартиру, аби більше не мати справ з місцевими жителями. Як нам стало відомо, одіозна голова ОСББ на умовах пайової участі придбала квартиру в новому житловому комплексі в селі Струмівка. Яку саме – достеменно невідомо, оскільки ЖК ще не зданий в експлуатацію. Забудовник цю інформацію підтверджувати відмовився, пославшись на комерційну таємницю. Оскільки будинок ще не зданий в експлуатацію, в реєстрі речових прав на майно немає відповідних відомостей про нове житло пані Левицької.

У той же час, якщо взяти до уваги, що Валентина Левицька очолювала одночасно 5-6 ОСББ, то, за приблизними підрахунками, при середній мінімальній заробітній платі у 4200-4700 гривень вона щомісяця офіційно заробляла на своїй посаді по 25-30 тисяч гривень.

Її чоловік Валерій Левицький працює рядовим робочим на підприємстві "МодернЕкспо". Тож із середньостатистичною зарплатою у 8-11 тисяч гривень він навряд зміг би назбирати стільки коштів на нову квартиру.

Окрім цього, Валентина Левицька має на утриманні доньку Наталію, яка не працює і перебуває у відпустці по догляду за дитиною, та онука. Син Богдан вже одружений і давно мешкає в іншому населеному пункті. Тож як колишній няні дитячого садочка вдалося зекономити і назбирати грошей на нову квартиру, лишається тільки здогадуватись. Цілком ймовірно, що статки жінка накопичила завдяки своїй діяльності на посаді голови ОСББ, адже доступ до фінансових ресурсів вона мала сповна, а звітуватися не звикла.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook