Міжнародний трибунал ООН 25 травня виніс рішення щодо військової агресії Росії поблизу Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року. Відповідно до рішення, Росія має звільнити 24 полонених українських моряків та повернути 3 кораблі. Проте у Російській Федерації з цим не погоджуються, навіть більше – там вважають, що трибунал не має юрисдикції, аби розглядати цю справу. Про це мовиться в офіційному повідомленні російського МЗС, інформує 24 канал.

Читайте також: Медведчук пояснив, чому пішов з переговорного процесу України та Росії щодо Донбасу

"Як раніше неодноразово зазначала російська сторона, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки", – йдеться у заяві.

У МЗС РФ додають: під час наступного арбітражного розгляду Росія збирається відстоювати свою позицію, а також доказувати те, що трибунал ООН не мав права розглядати інцидент.

Читайте також: "За безсонні ночі і неможливе!": "порохоботи" вимагають у Зеленського вручити Порошенку "Героя України"

"Уникнути цього інциденту можна було за умови дотримання російського законодавства, яке стосується судноплавства у цьому районі. Закликаємо українську сторону дотримуватись його в майбутньому", – цинічно уточнили російські дипломати.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що виконання Росією наказу трибуналу ООН про звільнення українських моряків і кораблів може стати першим сигналом про готовність до припинення "конфлікту" з Україною.

Володимир Зеленський написав у себе на Facebook-сторінці, що Росія таким чином може зробити крок до розблокування переговорів і вирішення створених нею проблем у цивілізований спосіб.

"Виконання РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН про звільнення захоплених українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною. Таким чином Росія може зробити крок до розблокування переговорів і вирішення створених нею проблем у цивілізований спосіб. Побачимо, який шлях оберуть у Кремлі. Але ми дуже чекаємо наших хлопців удома!", – написав президент Зеленський у соцмережі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook