Важко залишитися байдужим, коли чуєш це слово – Афганістан. 32 роки минуло з того часу, коли останній наш солдат був виведений за межі республіки Афганістан. Цей день і є закінченням десятирічної афганської війни для радянських людей. Війна в Афганістані – це незагоєна рана для багатьох українських сімей, це та болюча рана, яка ось уже 32 роки тримається у пам’яті тих, хто пройшов той непростий шлях. 

Читайте також: "Війна закарбувалася у пам'яті на все життя", – голова волинської спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович про наболіле

За майже десять років крізь пекло неоголошеної війни пройшли понад 160 тисяч українців, 2,5 тисячі з яких – волиняни. До своїх домівок не повернулися майже 4 тисячі наших співвітчизників, з них – 70 жителі Волині. Матері втратили своїх синів, жінки стали вдовами, діти – сиротами.

На жаль, пандемія коронавірусу внесла свої корективи, тому з нагоди 32 річниці виведення військ з Афганістану у Луцьку відбулось лише урочисте покладання квітів до пам'ятного знака воїнам-афганцям, які організувала Волинська обласна спілка ветеранів Афганістану на чолі із керівником, а також ветераном Афганістану Павловичем Григорієм Григоровичем.

"На жаль, сьогодні, через пандемію коронавірусу, наша організація відмінила усі урочисті заходи з нагоди дня виведення військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Вранці мені передзвонили наші хлопці (афганці – ред.) з передової, які захищають наші кордони від Російської Федерації та просили передати найщиріші вітання, а найбільше миру, миру та миру. 

Дуже багато уже померло наших хлопців. І навіть вчора один із нас теж відійшов у вічність, а за рік померли 42 воїни-афганці. На жаль, ветерани йдуть від нас щодня і ми повинні увіковічнити їхню пам'ять хвилиною мовчання. 

Я дякую усім присутнім тут представникам влади і сподіваюсь, що співпраця Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану із вами буде продовжуватись, адже наші воїни потребують допомоги", – зазначив Григорій Павлович і оголосив хвилину мовчання у пам'ять про полеглих Героїв.

Читайте також: "Чорні лелеки летіли з Афгану": у Луцьку вшанували учасників війни в Афганістані (фоторепортаж)

Вшанувати пам'ять полеглих воїнів-афганців та всіх інших Героїв також прийшли і голова Волинської обласної ради Григоій Недопад, міський голова Луцька Ігор Поліщук, голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, народний депутат України Вячеслав Рубльов, голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, а також ветерани війни в Афганістані, учасники бойових дій на Донбасі, їхні родичі, близькі та друзі.

Зрештою усі присутні поклали квіти до пам'ятного знака воїнам-афганцям.

За дотриманням порядку під час покладання квітів до пам'ятника слідкували представники правоохоронних органів, зокрема і поліція діалогу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook