У квітні 2021 року православні віряни в Україні відзначають кілька важливих церковних свят, таких як Благовіщення Пресвятої Богородиці, Вербна неділя, Собор Архангела Гавриїла, Чистий четвер, Лазарева субота та інші.

Читайте також: Священник ПЦУ назвав "правильну" дату Великодня у 2021 році

Крім того, весь перший місяць весни триває Великий піст, присвячений святкуванню Світлого Христового Воскресіння. Докладний церковний календар на квітень, пише OBOZREVATEL.

Православні свята у квітні 2021 року

3 квітня – Батьківська субота

Одна з трьох батьківських субот Великого посту, яка випадає на третю суботу святої Чотиридесятниці.

4 квітня – Хрестопоклонна неділя

Неділя Хрестопоклонна – третя неділя Великого посту. Цього дня ті, хто моляться в храмах, здійснюють поклоніння "Чесному Хресту Господньому".

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення присвячено євангельській події – принесенню благої вісті архангелом Гавриїлом Діві Марії про майбутнє народження в неї Ісуса Христа.

7 квітня відзначається Благовіщення Пресвятої Богородиці
10 квітня – Батьківська субота

Одна з трьох батьківських субот Великого посту, яка випадає на четверту суботу святої Чотиридесятниці.

11 квітня – Неділя Іоанна Лествичника

Неділя Іоанна Лествичника – четверта неділя Великого посту. Цього дня церква звершує пам'ять святого Іоанна Лествичника – християнського святого, богослова, автора великого богословського твору "Лествиця".

17 квітня – Похвала Пресвятої Богородиці

Свято також відоме в православ'ї як Субота Акафіста. Цей день присвячено вдячності Пресвятій Богородиці, чия ікона допомогла захистити Константинополь від руйнування в 9 столітті.

Ікона "Похвала Пресвятої Богородиці", XV століття
18 квітня – Неділя преподобної Марії Єгипетської

Неділя преподобної Марії Єгипетської, однієї з найбільш шанованих святих у православ'ї, щорічно припадає на п'яту неділю Великого посту.

24 квітня – Лазарева субота

Лазарева субота – субота шостого тижня Великого посту. Цього дня згадують диво воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря.

25 квітня – Вербна неділя (Вхід Господній в Єрусалим)

Вхід Господній в Єрусалим – двонадесяте свято, яке відзначається в шосту неділю Великого посту, за тиждень до Великодня, і присвячено урочистому в'їзду в Єрусалим Ісуса Христа.

Вхід Господній в Єрусалим відзначається в шосту неділю Великого посту
26 квітня – 2 травня – Страсний тиждень

Страсна седмиця – тиждень, що передує Великодню та під час якого згадується Таємна вечеря, суд, розп'яття і поховання Ісуса Христа.

26 квітня – Великий понеділок

Понеділок Страсного тижня. Цього дня згадується старозавітний патріарх Йосип, проданий братами до Єгипту, як прообраз Спасителя, Який страждає, а також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідної смоковниці, символу душі, що не приносить духовних плодів – істинного покаяння, віри, молитви та добрих справ.

Читайте також: Коли католицький Великдень 2021 року: дата, традиції та заборони свята

Ікона "Таємна вечеря"
27 квітня – Великий вівторок

Цього дня згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, сказані Спасителем в Єрусалимському храмі: про данину кесареві й про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, про десять дів і таланти.

28 квітня – Велика середа

Велику середу присвячено скорботним спогадам про рішення Іуди Іскаріота зрадити свого Вчителя за 30 срібняків. Також згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

29 квітня – Великий четвер

У Великий четвер християни згадують про чотири події: Таємну вечерю, омивання Ісусом Христом ніг учням, Молитву Спасителя в Гетсиманському саду, зраду Юди.

"Розп'яття", Діонісій 1500
30 квітня – Велика п'ятниця, пам'ять Преподобного Зосими

Велика п'ятниця – п'ятниця перед Великоднем, присвячена спогадам про суд, розп'яття і хресну смерть Спасителя. Цього дня заведено нічого не їсти до закінчення богослужбового чину поховання Плащаниці Ісуса Христа.

Преподобний Зосима, ігумен Соловецький – один із засновників Соловецького монастиря: покровитель бджільництва (у народному календарі 30 квітня – Зосима Бджільник).

Церковні пости у квітні 2021 року
З 1 до 30 квітня 2021 року триває багатоденний Великий піст.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook