В Україні затівається черговий експеримент з цінами на газ для населення. Кабмін придумав нову формулу, по якій повинні розраховувати тариф. І це буде вже третій цінник за останні два місяці, повідомляє Страна.ua.

Читайте також: Згадали через 5 років та відкрили 5 судових справ: "НАК Нафтогаз" подав у суд на волинський коледж (відео)

Нагадаємо, що в травні "Нафтогаз" під тиском уряду знизив тариф для населення майже на 30 копійок – до 8,27 гривень за кубометр. Але на червень знову їх підвищив на 5,2%. Причому, тепер ціна для кожного регіону своя, так як різна вартість транспортування. У підсумку, деякі українці будуть платити по 8,8 гривень за куб, а це навіть вище "соціальної ціни" в 8,55 гривень, яку "Нафтогаз", згідно з постановою Кабміну, перевищувати не повинен.

У Кабміні обіцяють, що змусять НАК вже в цьому місяці переглянути тариф і знизити його до 8 гривень. А з липня газ повинен коштувати не дорожче 7,7 гривень за куб.

Частково логіка в таких перерахунках є, так як на європейських хабах газ сильно подешевшав, і котирування стартують з 120 доларів за тисячу кубометрів, тобто, від 12 центів за куб. За нинішньому курсу це всього 3,24 гривні. Навіть з урахуванням податків і транспортування ціна в 8,8 гривень виглядає, м'яко кажучи, неадекватною.

Читайте також: Українці отримали платіжки з "боргом" – в уряді пояснили, що робити

Втім, деякі експерти такі "танці навколо тарифу" вважають підозрілими. І прогнозують, що за знижками, які, влітку в цілому не сильно б'ють по гаманцях людей, адже опалення все одно немає, а гаряча вода йде з перебоями, піде осінній стрибок цін.

Є й інші версії, згідно з якими, тарифи для населення – всього лише частина великої газової гри.

Україна не встигає за падінням цін на газ у Європі

Епопея з цінами на газ для населення почалася ще в квітні. Тоді через різке зниження котирувань в Європі, "Нафтогаз" дав хороші знижки промисловості. В результаті тариф для бізнесу виявився нижчим, ніж для населення.

Останній регулюється постановою Кабміну і зафіксований на рівні 8,55 гривні за куб. Більш того, за домовленістю з МВФ, в травні він повинен був підвищиться ще на 15%.

Але Кабмін своєю постановою змінив формулу тарифу. Відповідно до неї, ціна на газ для населення встановлюється на такому ж рівні, як і для промисловості в попередньому місяці. Тобто, в травні люди отримали ціну промислового газу за квітень, в червні – за травень і т.д.

Читайте також: Гройсман ганебно збрехав про зниження тарифу на газ для населення

Але вже в травні ціни для промисловості підскочили. Отже, в червні подорожчав і газ для населення – на 5,2%. А для бізнесу на червень, навпаки, дали знижку. Тому тариф для населення знову виявився "скромним". Тим більше, що котирування на європейських хабах ще більше просіли і стартують з 120 доларів за тисячу кубометрів. Це в 2,5 рази дешевше, ніж платять українці.

Газову тему підхопив Кабмін. На останньому засіданні 5 червня прем'єр–міністр Володимир Гройсман не приховував свого роздратування. За його словами, НАК знизив ціну "не так, як міг". А після маніпуляцій з транспортуванням, в окремих регіонах ціна рекордно зросла – до 8, 8 гривень за куб. Такі тарифи на червень встановили зокрема "Волиньгаз", "Вінницягаз", "Закарпатгаз", "Лугансгаз" та інші.

При цьому у "Харківміськгазу" ціна – 8,25 гривень, у "Черкасигаз" – 8,3 гривні і т.д.

Обурення Гройсмана зрозумілі – дорогий газ б'є по його рейтингу якраз напередодні парламентських виборів, на які у прем'єра є свої плани.

Тому він вирішив не церемонитися з "Нафтогазом". НАКу видали за підсумками останнього Кабміну нову цінову формулу. І пригрозили серйозними перевірками. Вже найближчим часом в "Нафтогаз" повинна зайти комісія Рахункової палати, яка перевірить "всі контракти і формули, і звідки береться ціна для споживачів".

"Не здивуюся, якщо виявиться велика націнка "Нафтогазу", зашита в тариф. Адже інші складові дуже легко порахувати – ціна в Європі, 20% ПДВ, приблизно 1 тисяча гривень з тисячі кубів за транспортування", – говорить співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Нова формула

В уряді обіцяють: вже в червні (тобто, заднім числом) ціна для населення знизиться до 8 гривень за куб, а з липня – до 7,7 гривень. Вийти на такі цифри, в уряді пропонують за рахунок нової формули ціни на газ для населення.

Тепер "Нафтогазу" пропонується на вибір чотири варіанти ціноутворення. Він повинен буде використовувати той, який в даний момент виявиться дешевшим.

Перший варіант – в якості базової береться середня вартість імпортного газу з урахуванням митного оформлення (плюс 20% ПДВ) за попередній місяць

Другий – середньозважена ціна газу за підсумками електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі.

Третій – середня ціна газу для промисловості (за умови передоплати) за минулий місяць (тобто, схема, яка діє зараз).

Четвертий – соціальна ціна на газ в 8,55 гривень за куб.

Офіційної реакції від "Нафтогазу" поки немає. "Інтерфакс-Україна" посилається на коментар НАКу в якому сказано, що він і так знизив ціни у відповідність зі зміною європейських котирувань. А в липні вартість газу для населення складе від 7,6 до 8,2 гривень за куб. Тобто, судячи з усього, переглядати тарифи прямо зараз НАК не особливо розташований.

Читайте також: Масштабні перевірки в Україні: чого чекати від нового рішення Кабміну

І можливість проігнорувати чергову формулу від Кабміну у "Нафтогазу" є.

"Суд, в якому було оскаржено ще перше підвищення ціни на газ, постановив, що рішення Кабміну про будь-яке ціноутворення є за своєю юридичною природою регуляторним актом. Це означає, що проект такої постанови повинен бути опублікований, мінімум, за місяць до його прийняття, пройти громадське обговорення і лише після цього виноситься на затвердження. Це означає, що оперативно Кабмін ціну встановлювати не може і останнє рішення можна легко оскаржити в суді", – пояснив президент Асоціації енергетики України і керуючий партнер правової групи "Трохимець і партнери" Олександр Трохимець.

"Нинішня методика визначення ціни на газ для населення чітко не визначена, тому кожен – і Кабмін, і "Нафтогаз" – може трактувати її в свою користь", – вважає керівник проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

Тарифний козир

Співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич каже, що частково чергова спроба переписати газовий цінник цілком логічна, так як газ в Європі дійсно подешевшав.

"На газових хабах котирування опускалися навіть до 110 доларів, в середньому ж варіюються від 120 до 140 доларів за тисячу кубів. Це пов'язано зі скупченням великих запасів, які Європа не витратила з зими і зараз намагається розпродати", – говорить економіст Олексій Кущ.

Втім, не все так просто. На його думку, газовий цінник - лише привід в протистоянні Кабміну і "Нафтогазу".

"Зараз йде боротьба за модель анбандлінга (поділ видобутку, транспортування і продажу газу – Прим. Ред.). "Нафтогаз" просуває так звану "модель управління", по якій новий оператор ГТС не отримає актив у власність, а буде просто управляти "трубою". Така схема цікава, зокрема, американським або європейським інвесторам.

Кабміну більш цікава схема власності, коли новий оператор отримує на баланс активи (таку модель Кабмін рекомендував прийняти на своєму засіданні 22 травня – прим.ред.). Це відкриває доступ місцевим елітам до газотранспортної системи країни і навіть в перспективі може привести до її приватизації", – упевнений Кущ.

Такі "газові баталії", на думку експертів, будуть спостерігатися все літо.

Восени ж доведеться знову домовлятися з МВФ про кредит і питання підвищення цін на газ для населення знову актуалізується.

Тут, за словами Куща, можливо кілька сценаріїв.

Перший: в Україні не буде серйозних стрибків курсу долара, а в Європі не відбудеться великого зростання газових котирувань. У цьому випадку МВФ, швидше за все, вдасться переконати не підвищувати ціни для населення.

Другий варіант: гривня обвалиться, а ціни на газ в Європі сильно виростуть. Всі передумови для такого сценарію є. Курс долара, за прогнозами експертів, до осені зросте до 29,5 гривень, а газ в Європі може подорожчати до 11-13 гривень за куб.

Тоді уряд може спробувати умовити МВФ не підвищувати ціни прямо зараз, а прописати в новому меморандумі черговий графік підвищення цін на весь 2020 рік.

Правда, не факт, що Фонд на це поведеться і надасть кредит. Принаймні навіть в передвиборному 2018 році він на компроміс в цьому питанні не йшов.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook