Луцькій громаді на прибережній зоні річки Стир протяжністю майже два кілометри невідомі зробили кругові надруби на деревах, які там ростуть.

Читайте також: На Волині провели обшуки на деревообробному підприємстві (фото)

Пошкодили майже 20 дерев, розповів Суспільному Волині лучанин Михайло Верпучинський.

Дерева із вирубаними кільцями навколо стовбура знаходяться з обох боків вулиці Зарічної. Чоловік каже: надруби з обох частин свідчать про те, що дерева навмисно намагаються знищити.

Зі слів Михайла Верпучинского, зруби зроблені цього року, хоча попсовані дерева в цій місцевості бачив і раніше. «Від місця надрубу дерево засихає, втрачає кору, розсихається і гине. Його їдять шкідники», – додав чоловік.

Окрім шкоди деревам, ці надрізи у майбутньому впливатимуть і на річку Стир, повідомила доцентка кафедри екології і охорони навколишнього середовища Оксана Музиченко. Науковиця говорить: це не просто зрізання кори, а пошкодження стовбурової частини, тобто поживні речовини з кореня до рослини не будуть доходити.

Читайте також: «Кожного дня вивозять дошки в Європу»: на Волині триває масова заготівля лісу (відео)

Зі слів екологині, дерева надрубували вздовж берегової лінії, а дерево утримує до декількох тонн ґрунту. Науковиця зауважила: така шкода деревам може в майбутньому спричинити розмивання ґрунту та поступове розмивання прибережної території.

«Буде руйнуватися природоохоронна зона, а для річки Стир це – 25 метрів і в цих межах не можна робити рубки, навпаки треба тільки засаджувати», – додала Оксана Музиченко.

Оцінку завданої шкоди природі екоінспектори планують зробити впродовж двох тижнів. Речниця Держекоінспекції на Волині Анна Тумік розповіла: фахівці виїдуть на місце і проведуть розрахунок шкоди завданої природі. Після цього матеріали справи передадуть у поліцію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook