У Луцьку батьки дітей з інвалідністю, котрі отримують послуги в державному центрі комплексної реабілітації «Пролісок», просять поліпшити інфраструктуру закладу та продовжити щоденне перебування дітей, яке через пандемію скоротили спершу до двох годин, а пізніше обмежили перебування дітей до чотирьох на день.

Читайте також: Порушував закон: скандального директора луцького "Проліску" звільнили з посади

Аби обговорити ситуацію, 4 серпня в «Проліску» організували збори за участю батьків та дирекції центру реабілітації. На зустріч прийшли майже 30 батьків, – повідомляє Суспільне.

Лучанка Олена Павлюк зазначила, що у закладі необхідно збільшити кількість пандусів, адаптувати роздягальні у кожній групі для дітей на візках і встановити інклюзивний майданчик на вулиці.

«Дітей немає де переодягнути. В групі їх переодягають, але щоб до групи дійти, треба перезутися і зняти верхній одяг. Тут потрібно це зробити, а змоги немає. Навіть у групі немає місця, а якщо діти на колясці – це неможливо», – говорить жінка.

Зі слів лучанки, через обмежений графік роботи центру не може влаштуватися на роботу. Свого п’ятирічного сина Артема впродовж місяця водить на масаж та заняття з лікувальної фізкультури. Заняття тривають годину, а реабілітаційний курс повторюється щодва місяці.

Читайте також: "Ви вживали? Від вас неприємно пахне!": у луцькому "Проліску" розгорівся новий скандал із керівництвом центру

Не може влаштуватися на роботу через скорочений час роботи «Проліска» та відсутність харчування для дітей волинянка Наталія Шевчук. Її 12-річний син Данило впродовж 10 років отримує послуги в реабілітаційному центрі.

«У нього вроджене ДЦП. Він ночував тут, тому що ми з Турійського району і приїжджали на нічну групу на 2-3 тижні і діти тут ночували», – зазначила жінка.

Через карантин діти перебувають в «Проліску» не більше чотирьох годин. Змінити графік роботи самостійно керівництво центру реабілітації не може, – говорить керівниця центру реабілітації «Пролісок» Людмила Казмірук.

Із її слів, працюють відповідно до постанов Міністерств охорони здоров’я та соціальної політики: «Є групи консультативні, які працюють поза межами роботи основної групи, тобто з 9 до 17 за індивідуальним графіком можуть проходити реабілітацію протягом дня».

У міському департаменті соцполітики радять «Проліску» зареєструватися в Реєстрі надавачів соціальних послуг. Це, зі слів директорка департаменту Вікторії Майбороди, дасть змогу залучати додаткові гроші.

«На жаль, я сьогодні цього закладу не побачила в реєстрі надавачів соцпослуг. Якби вони дійсно зареєструвалися як надавачі, адже вони надають такі послуги, вони б могли додатково залучати фінанси з державного бюджету», – повідомила Вікторія Майборода.

На території Луцької громади проживає майже тисяча дітей з інвалідністю, які потребують постійних реабілітаційних послуг, додала директорка міського департаменту соціальної політики Вікторія Майборода.

Збори у центрі реабілітації «Пролісок» тривали понад дві години. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook