Яку суму платитимуть батьки за харчування своїх дітей у дошкільних закладах відтепер залежатиме від того, чи вони прописані у Луцьку або ж за його межами. Чому лише маленьким лучанам витрати за сніданки, обіди та вечері на 40% оплачуватимуться з міського бюджету та як до цього ставляться батьки

Читайте також: На потреби луцьких шкіл потрібно 300 мільйонів гривень

Про це повідомляє ТРК "Аверс".

Дуже важливо, щоб дошкільнята не тільки розвивались і навчались, були під надійним доглядом, а й харчувались повноцінно та збалансовано. В цьому переконана начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко.

Каже – оскільки зросли ціни на продукти, відповідно, вищою стала і вартість за харчування дітей у садочках. Рішенням виконкому від 6 грудня грошові норми видатків на харчування.

То ж за день перебування в садочку за харчування дитини віком до 3 років платитимуть 25 грн, від 3 до 7 років – 30 грн. При цьому діти пільгових категорій харчуються безкоштовно – з фінансування міського бюджету. Крім того, половину суми за харчування платять батьки трьох і більше дітей. Щодо малюків батьків із луцькою пропискою – 40% вартості їх харчування фінансується з міського бюджету, решту доплачують батьки.

Для тих, хто не має луцької прописки – стовідсоткова оплата за харчування з власної кишені. За місяць оплата харчування луцьких малят –  300 грн для діток віком до 3 років і 360 – для старших 3–х років. Для дітей з інших населених пунктів – 500 грн для молодших 3–х років і 600 грн – для тих, кому від 3 до 7.

 "Цим же самим рішенням виконкому було визначено оплату у розмірі 100% за харчування дітей із сімей, які не проживають у Луцьку, не є платниками податків до бюджету міста Луцька і, якщо не укладений договір про міжбюджетні трансфери між сільською радою чи ОТГ і міською радою – тоді звісно, що сім’я платить 100%", – розповідає Зіновія Лещенко.

Читайте також: Реформа школи чи нова корупційна схема: як на Волині купляли меблі для освітніх закладів

У закладі дошкільної освіти №7 "Лелітка"  виховують 302 дитини, з них 30 – не з Луцька. Директор садочка Галина Коваль вважає, що сума не є непідйомною. А головам ОТГ і сільських рад теж непотрібно стояти осторонь питань харчування дошкільнят.

"Наша міська рада турбується про дітей міста таким чином, як і повинна турбуватись про своїх дітей відповідно голови територіальних об’єднань" + 17.23 – 17.35 "На сьогоднішній день то, напевно, і не є така надзвичайно велика сума – тобто вона доступна до оплати, якщо дійсно батьки мають бажання, щоби їх дитина відвідувала заклад саме у місті", – каже директор

Волиняни ставляться до такого нововведення в оплаті за харчування по різному. Проте погоджуються – сільські ради та ОТГ теж мають бути зацікавлені в тому, щоб батьки платили менше за харчування дітей, то ж мають домовлятися з Луцькою міською радою.

А могло б все бути по–іншому – якби прилеглі до Луцька села приєднались до обласного центру Волині – тоді б міська рада на 40% оплачувала б харчування дітей у дошкільних закладах.

Детальніше у сюжеті: 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter