В Україні почали реалізовувати програму зі створення Нової української школи. Зокрема, для цього у освітніх закладах передбачена закупівля нових меблів. На цю потребу для Волинської області була виділена субвенція у розмірі 15,12 млн грн. Кошти були розподілені по містах та ОТГ для реалізації програми на умовах співфінансування з місцевими бюджетами.

Читайте також: Обшуки у Волинській поліції: посадовці "наремонтували" собі в кишеню 3 мільйони гривень (фото, деталі)

Наразі на придбання меблів витрачено вже більше 13 млн із субвенції. Цікаво, що ціна меблів для учнів у школи серйозно відрізняється у різних частинах Волинської області. Хтось купляв комплект меблів (парта, стілець) за 1490 грн, а хтось за 730 грн. У середньому по Волині витрати на один комплект шкільних меблів склали 1100 грн, інформує Конкурент, посилаючись на дані системи "Прозоро".

Різницю у вартості в управлінні освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації пояснюють тим, що враховуються транспортні витрати, вимоги замовників, які вони описують у документації, мобільність комплекту тощо. Зважати потрібно й те, що виробники змінювали ціни відповідно до розширення чи зменшення виробничих можливостей. Траплялося й таке, що не було учасників тендерів.

Читайте також: 3 мільйони у кишеню: поліція розслідує розкрадання коштів головним медиком Волині (відео)

Щодо частини закупівлі визначити, яка вартість саме комплекту нам не вдалося, оскільки ця інформація є у накладних, що не прикріплені до договорів, які оприлюднені. Або ж у додатках, які не прикріплювали замовники.

З'ясували також, що у низці тендерів змагаються учасники, які продають товари одного й того ж виробника, або пов’язані з ним.

Закупівлю організовували через міські, районні відділи освіти, або ж територіальні громади. В залежності від суми покупки, замовники організовували відкриті торги, або укладали договір. Відповідно, різнилися і суми, за скільки освітяни купували меблі.

Проаналізована була вартість комплектів – одномісний парта та стілець – за одиницю без врахування ПДВ. Бралися до уваги тендери, які були завершені станом на 4 грудня, які вдалося відшукати за номером класифікатора.

Наприклад, Управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради закупило 27 комплектів з парт та стільців за 198 тисяч гривень. У своїй документації вони вказали, що вартість комплекту, тобто парти та стільця – понад 7 тисяч гривень. Однак, коментуючи ситуацію пояснили, що насправді, мова йде про закупівлю 25 комплектів, в які входять 5 комплектів парт та стільців (тобто загалом 125 комплектів), а також ще одного комплекту з 8 парт та стільців (тобто у сумі 133 комплекти).

Продавцем є підприємець Олексій Котик. Ще один підприємець Котик, але вже Наталія, продавала відділу освіти, молоді та спорту Любешівської РДА комплекти за 1340 гривень за одиницю. Обидва підприємці зареєстровані в одному селі. Втім у замовника пояснюють, що це дуже поширене прізвище в цьому краї. Вартість комплекту парта та  стілець – 1490 гривень. Також Наталія Котик виграла у закупівлі управління гуманітарної політики Любешівської селищної ради за процедурою торгів. Цікаво, що з конкурентом у цьому тендері учасник має дуже схожі електронні адреси.

Видання "Наші гроші. Львів" аналізувало розподіл коштів на закупівлю нових комплектів меблів. Розбір показав, що більшість коштів отримує група пов’язаних компаній, які представляють продукцію одного виробника та змагаються між собою. Крім того, однакові меблі для шкіл у містах та селах області чомусь купують з різницею в ціні у 2-3 рази.

"Наші гроші" з’ясували, що велику частку замовлень отримали дві вінницькі компанії: ТОВ "Торговий дім "Аншар" та ТОВ "Мірос Груп". Ці фірми фігурують і у волинських тендерах.

У червні аукціон із закупівлі 1110 комплектів (стіл та стілець) проводив відділ освіти Камінь-Каширської РДА.

Змагалося лише два учасники: ТзОВ "Торговий дім "Аншар" та ФОП Шеманська В. С. Переміг "Аншар", який запропонував 1 млн 196 тис. 136 гривень, тобто 1077,6 грн за комплект з ПДВ.

Обидва учасники – із Вінницької області. Вони стикалися у торгах в різних областях України станом на 4 грудня п’ять разів і щоразу були лише двома учасниками. У трьох випадках вигравав підприємець, в одному "Аншар", ще одного разу була дискваліфікація обох учасників.

У технічному описі до документів, які подала на лот щодо камінь-каширського замовлення підприємець Шеманська, зазначено, що виробником її продукції є ТОВ "ТД "Аншар".

Тобто, підприємець продає продукцію свого конкурента під час торгів. І під час аукціону, починаючи з початкової ціни, "конкуренти" не змінили жодного разу за три раунди свою пропозицію.

Показані вище факти, як то відсутність зміни ціни під час торгів, пов’язаність між собою підприємств, дають лише привід для припущень та сумнівів щодо конкурентної боротьби під час торгів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter