В Луцьку відбулися перемовини з представниками Луцької дієцезії, аби об’єднати підземелля колегіуму єзуїтів та вежі Чорторийських з підземеллями костелу Петра і Павла.

Про це стало відомо під час оперативної наради Луцького міського голови, інформує ІА Волинські новини.

Читайте також: Луцьк туристичний: відреставрована вежа, кликуни та найдовші підземелля в Україні

Начальниця управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міської ради Вікторія Гомонець повідомила, що проєкт «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» реалізований уже на 77%. Його загальний кошторис – 1,034 мільйона євро (понад 27 мільйонів гривень). В рамках реалізації проєкту вдалося реставрувати вежу Чорторийських, колегіум єзуїтів, вдалося зберегти від руйнування рештки оборонної стіни Окольного замку, зберегти від підтоплень і розчистити підвали колегіуму.

Також здійснили чотири черги археологічних досліджень. Під час цих робіт було виявлено підвали вежі Чорторийських, а у квітні цього року підвали вежі з’єднали 18-метровим коридором з підвалами колегіуму. Також на черзі – об’єднання цього комплексу з підвалами костелу, тож площа підземель буде ще більшою.

«Загалом підземна частина колегіуму єзуїтів і вежі становить 670 квадратних метрів. Це без підземель костелу Петра і Павла. Також відбулися нещодавно перемовини Луцького міського голови з представниками дієцезії і є домовленості щоб об’єднати ці підземелля єдиним туристичним маршрутом», – повідомила Вікторія Гомонець.

Таким чином у Луцьку хочуть створити туристичний маршрут найбільшими історичними підземеллями України.

Читайте також: У підземеллях під луцьким костелом шукатимуть третій поверх

Нагадаємо, наразі туристи можуть скористатись екскурсією, що включає відвідування доступних підземель Луцька. Зокрема сьогодні туристи відвідують руїни найдавнішого мурованого храму Іоана Богослова, підземелля костелу, крипту Хрестовоздвиженської церкви, галерею «Образ», що розташована у підземеллі колишнього монастиря бернардинів, а ще заходять в кав’ярні «Золотий дукат» та «Старе місто».

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook