В обласному центрі Волині сьогодні відбулося урочисте відкриття надсучасного закладу – Волинського обласного перинатального центру. Захід відбувся за участю представників обласної та міської рад, облдержадміністрації, управління охорони здоров’я, Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом", фонду Віктора Пінчука та медичної спільноти. Офіційна частина розпочалася зі слів подяки голові Волинської обласної ради Ігорю Палиці, який доклав неабияких зусиль для того, щоб найсучасніший перинатальний центр в Україні запрацював саме в Луцьку.

Читайте також: З молитвами за дітей та Україну: як пройшов другий молитовний сніданок у Луцьку (фоторепортаж)

Ігор Палиця, у своїй промові подякував усім, хто долучився до цього проекту, зокрема родоначальнику центру, ексголові Волинської ОДА Борису Клімчуку, який вибивав перші кошти на це будівництво.

"Ми з депутатами обласної ради прийняли рішення добудувати цей об’єкти. Адже коли народжуваність в країні падає, ми повинні підтримувати і рятувати тих, хто вирішив народжувати", – каже Ігор Петрович.

 

 

Також голова облради зазначив, що за три роки з Волинського обласного бюджету на перинатальний центр було виділено понад 140 мільйонів гривень. Крім того Ігор Палиця подякував Фонду Віктора Пінчука за надання обладнання більше як на 10 мільйонів та Кабінету Міністрів, в особі Володимира Гройсмана, за погодження якого було виділено 45 мільйонів з республіканського бюджету на добудову цього центру.

"Такі об’єкти потрібно зводити на Волині, вишукуючи останні кошти й намагатися зробити все, аби здоров’я волинян було захищено на всі 100%. І цей сучасний перинатальний центр, з космічним та найкращим на сьогодні обладнанням в Україні є яскравим прикладом цього", – зазначив Ігор Палиця.

 

Окремі слова вдячності Ігор Петрович висловив очільниці центру Ірині Горавській та зазначив, що коли керівник на своєму місці – у нього все вдається.

"Під час попередньої зустрічі з колективом центру я побачив сяючі та радісні очі працівників, побачив у них надії, що тут народжуватиметься життя. Сподіваюся, що той рівень послуг та можливостей, який є в цьому центрі надасть вам змогу заробляти та витрачати кошти на покращення обладнання, умов праці та премії. Все у ваших руках, а ми будемо поряд і готові допомагати. Бажаю, щоб в цьому центрі завжди народжувалося життя", – звернувся до працівників центру Ігор Палиця.

Тимчасовий виконувач обов’язків голови ОДА Олександр Киричук також подякував усім, хто долучився до цього проекту – будівельникам, проектантам та Волинській обласній раді в особі Ігоря Палиці і побажав колективу центру сили, терпіння та милосердя.

 

Ірина Горавська, керівник перинатального центру, зазначила, що сьогодні свято всієї громади Волині. Відкриття медичного закладу стало можливим завдяки зусиллям багатьох людей, зокрема Бориса Клімчука, Ігоря Палиці, який ініціював добудову цього надзвичайно важливого для Волині закладу, депутатів обласної ради та будівельників.

Читайте також: У неонатальному центрі Луцька проведуть ремонт уже восени

"Центр розрахований на 3 тисячі пологів у рік, 200 відвідувань у зміну поліклінічного відділення. В стаціонарному корпусі розташовані відділення екстрагенітальної патології, патології вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, анестезіології та інтенсивної терапії для жінок. А ще – 11 сучасних пологових залів з двома акушерськими операційними та суперсучасне гінекологічне відділення, надія цього закладу, де відбуватиметься лікування важких форм непліддя з сучасними репродуктивними технологіями", – зазначила Ірина Горавська.

 

За словами керівника центру на цей проект було витрачено 228 мільйонів гривень, з них – понад 100 мільйонів з обласного бюджету, майже 10 мільйонів – з Фонду Віктора Пінчука та 1 мільйон – з Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом".

Директор Фонду Віктора Пінчука Вікторія Чернявська привітала усіх з відкриттям центру та подарувала закладу сертифікат на медичне та комп’ютерне обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Наприкінці урочистого заходу відбулася екскурсія перинатальним центром.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook