Міністр оборони України Андрій Таран назвав чотири можливі цілі нарощування російських військ біля українських кордонів. Одна з них – напад із боку окупованого Росією Криму. На такий крок Москва може піти заради доступу до води.

Читайте також: Територіальна оборона України: що передбачає законопроєкт та кого можуть залучати

Про це Андрій Таран заявив під час виступу в підкомітеті Європейського парламенту з оборони, пише ТСН.

За його словами, дії РФ загрожують не тільки Україні, але й усій Східній Європі через збільшення кількості військ у Калінінграді. Таран розповів також, що Росія перекинула до Криму 42 тисячі військовослужбовців і 110 тисяч − уздовж північно-східного кордону України. Півострів окупанти готують, зі слів Тарана, для потенційного зберігання ядерної зброї.

«Ми розглядаємо ці дії як реальну загрозу нашій національній безпеці. Ми вважаємо, що Росія готує наступальні дії, і Крим стає можливим фронтом», − уточнив він.

Крім того, він перелічив чотири можливих цілі скупчення Росією військ біля українського кордону. Зокрема, ними можуть бути:

  • демонстрація сили з метою збільшити тиск на Україну, сповільнити позитивні зміни у ній та передусім євроатлантичну інтеграцію

  • свідчення про підготовку операції з Криму, щоб вирішити проблему водопостачання окупованого півострова − попри те, що це є обов’язком і проблемою окупаційної влади

  • відповідь РФ на проведення навчань Defender Europe 2021, а одночасно і підготовкою до російських навчань «Запад-2021»

  • російська провокація на сході України подібно до того, як це сталося у Грузії. Після чого Київ можна буде звинуватити у порушенні режиму «тиші» та використати це як привід для розширення окупованої території у Луганській та Донецькій областях. 

Читайте також: Пушилін готує три звернення до Путіна, серед них – прохання увійти до складу РФ, – ЗМІ

«Беручи до уваги всі ці припущення, ми не можемо виключити, що російські окупаційні сили у Криму або поблизу наших кордонів можуть вдатися до значних провокацій протягом цього року», − зазначив Андрій Таран.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook