Школа для 5-річних дітей, ідея якої обговорюється у Верховній Раді, не є школою в класичному розумінні цього слова.

Читайте також: Повідомили, чи є на Волині школи, які повністю закриті на карантин

Про це в програмі "Гостре питання" розповіла народна депутатка України від партії "Слуга народу", членкиня комітету з питань освіти, науки й інновацій Юлія Гришина, повідомляє Obozrevatel.

«Це не та школа, про яку ми говоримо. Це буде перший клас, але не такий, де діти будуть сидіти за партами, це буде перехідний період між садком і школою», – пояснила членкиня.

За її словами, у Раді почали обговорювати питання 12-річної школи. "Діти, що йдуть до школи у віці 6 років, будуть закінчувати її в 18 років, а ті, хто у віці 7 років – в 19 років. Ми дискутуємо, чи є в цьому проблема, та аналізуємо досвід інших країн", – розповіла Гришина.

Вона запевняє, що більшість європейських країн працює саме за такою системою. Проте, якщо в Україні буде прийнято рішення про п’ятирічних школярів, то, як запевняє Гришина, це не буде так, що 5-річна дитина одягне шкільну форму, візьме рюкзак і піде в школу.

Водночас, як передає 24 канал, ексміністерка Лілія Гриневич запевняє, що навчання з п’яти років у школі – це вкрадений рік у дитсадочка.

Читайте також: У місті на Волині відновлює роботу дитсадок, який закрили через спалах коронавірусу

"Чимало батьків проти 12-річної системи освіти, бо гадають, що діти сидітимуть в такій самій школі, яка існує й зараз. Однак НУШ змінює підходи до навчання загалом й основна її мета – це набуття учнями компетентностей, необхідних для їхнього життя та реалізації", – вважає Гриневич.

Вона наголошує, що у 6 років дитина готова до навчання, а у 18 – до свідомого вибору в житті. А розмова про початок навчання з 5 років має на меті припинити розмови про навчання у 18 років і при цьому показати, що в нас є 12-річна освіта.

"Але насправді, ми в такий спосіб ламаємо підходи до початкової освіти, штучно заходячи в дошкілля і називаючи це школою. Так, ми крадемо в дітей рік обов’язкової освіти, яка готує їх до життя та успішної самореалізації", – впевнена Гриневич.

Що відомо про ідею Шкарлета щодо навчання з 5 років:

Сергій Шкарлет заявив про те, що відмова від 12-річної шкільної освіти – це фейк, а дітям варто розпочинати навчання з п’яти років.

"У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти НУШ, та обговорити на педрадах та з батьками". – каже Шкарлет.

Проте, ця ідея викликала в українців досить неоднозначну реакцію, а освітяни не вважають її вдалою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook