2-го березня Верховний Суд розглянув касаційну скаргу, яку подали адвокати засуджених за вбивство 16-річної мешканки Нововолинська Катерини Литкіної. Години вистачило, аби розглянути справу і винести рішення: залишити без змін рішення апеляційного суду. Тож у 5-річній тяганині поставлена крапка.

Читайте також: Адвокати братів, котрі вбили волинянку Катю Литкіну, подали апеляцію у Верховний Суд України

На засіданні були присутні адвокати, батько та бабуся вбитої дівчини Сергій та Ольга Литкіни. Підтримати родину приїхав помічник народного депутата Ігоря Гузя, депутат облради Андрій Бокоч. Прокурор приєднався до розгляду справи у режимі відеозв’язку. Про це пише Буг.

Засуджених за вбивство Каті Литкіної Назара Статочнюка та Максима Терлецького у зал суду не доставляли. Наразі вони відбувають покарання у виправних колоніях: Максим – у Миколаївській, а Назар – у Божковській.

Насамперед, адвокати засуджених Сергій ПолячукВіктор ШостакВіктор Дягель та Сергій Ковальов описали суддям основні положення своїх скарг і порушення, які, мовляв, були допущені в попередніх судах.

Так, за їхніми словами, у справі із самого початку були зазначені помилкові мотиви вбивства, дії Терлецького були кваліфіковані не правильно, не була дана оцінка слідчого експерименту з його участю. А також було не правильно сформоване обвинувачення. За їх словами, це не було вбивство з особливою жорстокістю за змовою осіб.

Читайте також: Жорстоке вбивство волинянки Каті Литкіної: у справі – новий поворот

"Ми так і не отримали відповіді на основне питання: що ж тоді сталося насправді. Також залишився незрозумілий мотив цього злочину. Цього не з’ясували ні під час слідства, ні під час судових розглядів", – зазначив Віктор Дягель.

Відтак, захисники засуджених вимагали скасувати вирок Рівненського апеляційного суду, а справу відправити на новий апеляційний розгляд.

У свою чергу, адвокати родини загиблої дівчини та прокурор у справі заперечили усі ці скарги й запевнили, що вони необґрунтовані й безпідставні.

Прокурор наголосив, що ні під час слідства, ні під час судів не було зафіксовано жодного порушення. Тому попросив суддів залишити рішення апеляційного суду без змін.

Батько вбитої 16-річної дівчини Сергій Литкін теж просив залишити все, як є. Адже засуджені й так, згідно Закону Савченко, вже відсиділи більшу половину своїх тюремних термінів.

"Я надіюся, що цей кошмар для моєї сім’ї нарешті закінчиться", – наголосив вбитий горем тато.

Бабуся загиблої усе засідання плакала і молилася, з іконками в руках. Вона зауважила, що наразі в неї єдина надія саме на Божу справедливість і Боже покарання.

Читайте також: "Це не цирк": дід вбивць волинянки Катерини Литкіної подав до суду на своїх онуків

Врешті, колегія суддів на чолі із головуючою Наталією Марчук, розглянувши усі матеріали справи й заслухавши усі сторони, вирішила відмовити у задоволенні касаційної скарги і апеляційне рішення Рівненського міського суду залишити без змін. Тож воно набуває законної сили.

11-го серпня 2016-го року близько 21 години у Нововолинську на териконі шахти №3 було знайдено тіло 16-річної Каті Литкіної. Після десятиденних пошуків зниклої доньки (із залученням поліції) батько знайшов її мертвою. У дівчини була розбита голова, обличчя понівечене та прикрите волоссям. Підозри впали на знайомих хлопців Каті, двоюрідних братів. У вечір, коли зникла, виходила віддати одному з них диск та малюнки. Обоє після вбивства залишили країну. Один із них проживає в Словенії, тому поспішив додому. Інший виїхав за кордон, проте невдовзі повернувся. Підозрюваних затримали. В молодшого – Назара Статочнюка – знайшли флешку Катерини Литкіної, яка зникла з її телефону. Комп’ютерна експертиза показала, що напередодні вбивства він неодноразово переглядав фрагмент фільму "Безславні виродки" із розбиттям голови. У Ковельському міськрайонному суді відтворили відео слідчого експерименту за участю обвинуваченого у вбивстві Максима Терлецького, який розповів, що вбивство скоїв його брат, а він допоміг перенести тіло. Його показання містили розбіжності з показаннями свідків, що врахував суд при ухваленні вироку. 28-го березня 2019 року Ковельський міськрайонний суд виніс вирок Максиму Терлецькому та Назару Статочнюку у справі вбивства Литкіної. Статочнюка засудили до 14 років 6 місяців позбавлення волі, Терлецького – 13 років 6 місяців. Обом врахують строк перебування під вартою два дні за один. Однак, захисники засуджених подали по дві апеляційні скарги на вирок. Їх розглядав Рівненський апеляційний суд. І 20-го липня 2020 року колегія судів винесла вирок: відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook