На Рівненщині відбулися перші аукціони для отримання спеціальних дозволів на легальний видобуток бурштину.

Читайте також: Волинянин намагався провезти понад 100 кг бурштину до Польщі (фото)

Про це повідомив очільник Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй сторінці у Facebook. За його словами, легалізація видобутку уже принесла в державний бюджет 40 млн грн, пише Obozrevatel.

"Сьогодні відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Нагадаю, дві ділянки до 10 га в с. Олексіївка Сарненського району виставили на сайті "Прозоро" ще у червні. А вже 17 липня відбулися онлайн торги. Результат – перебільшив усі наші сподівання", – йдеться у повідомленні.

  • Початкова ціна першої ділянки була 319.6 тис. грн. А під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн 630 тис. грн.

  • Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн. А купили її за 29 млн грн, що в 90 разів більше.

Загалом участь у першому аукціоні взяли 4 фірми, а в другому – 6.

"Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках. Новий закон про бурштин, ініційований президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння легально", – зазначив Коваль.

Читайте також: На Волині в автомобілі знайшли бурштиновий камінь вагою майже два кілограма (фото)

За інформацією прес-служби Держгеонадр, обидві площі були номіновані на аукціон надрокористувачами, але за результатами конкурсу перемогли не ті компанії, які їх номінували.

"Саме завдяки можливості чесно змагатись за ліцензію на видобування корисної копалини, результати аукціонів неможливо передбачити, тож і переможцем не обов’язково стає той, хто пропонує ділянку на торги", – йдеться у повідомленні.

"Відкриті електронні аукціони дають змогу створити умови для чесної конкурентної боротьби і ми бачимо позитивну реакцію ринку: на аукціони приходять компанії, які готові купувати спецдозволи за ринковою ціною і вкладати кошти в українське видобування. У ході торгів вартість ліцензій зростає у десятки, сотні і тисячі разів, а це – прямі надходження до держбюджету", – заявив голова Державної служби геології та надр Роман Опімах.

У Держгеонадр додали, що 17 липня у службі завершились четверті е-аукціони з продажу спецдозволів на сім ділянок надр. Інвесторам запропонували об‘єкти із покладами металічних і неметалічних корисних копалин, бурштину і підземних вод. Загальна вартість проданих ліцензій сягнула 98,3 млн грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook