Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розробляє систему моніторингу земельних відносин, необхідну для своєчасного запуску ринку землі.

Читайте також: Прості українці зможуть купувати землю: скільки грошей потрібно для початку інвестицій

Про це йдеться в повідомленні відомства, пише УНІАН.

Згідно з повідомленням, в системі будуть відображатися дані Державного земельного кадастру та реєстру прав на нерухоме майно, транзакції із земельними ділянками, податки на землю, судові спори та дані про приватизацію.

Також система показуватиме діапазон коливання цін на землю (від мінімальної до максимальної), місце розташування земельних ділянок, інформацію про власників, загальна площа земельних наділів яких перевищує 100 га тощо.

«Ця інформація є необхідним фундаментом для розробки обґрунтованої державної політики у сфері земельних відносин. Разом з тим загальна доступність таких даних є основою прозорості земельної сфери», – підкреслив в. о. голови Держгеокадастру Сергій Завадський.

У відомстві зазначили, що моніторинг дозволить аналізувати, виявляти тенденції та проблеми у сфері земельних відносин на рівні як районів та областей, так і країни в цілому.

Наприкінці лютого 2021 року Держгеокадастр презентував портал національної інфраструктури геопросторових даних, що сприятиме повній цифровізації всіх процесів і даних в країні.

Читайте також: Ціна на землю в Україні зросте вдвічі

У Геопортал відкритих даних вже внесено більше тисячі наборів відомостей про ландшафт України.

Запуск ринку землі в Україні

14 листопада 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про оренду і продаж державних і комунальних земель через електронні аукціони (№ 2195).

Український агробізнес закликав парламент підтримати цей закон.

28 квітня Верховна Рада прийняла комплексний закон про дерегуляцію у сфері земельних відносин.

Законопроект № 2194 передбачає передачу державних земель за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) у комунальну власність сільських та міських рад або територіальних громад. Також їм передаються повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.

Крім того, пропонується переглянути повноваження Державної служби з питань картографії, геодезії та кадастру.

28 квітня 2020 року президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який запроваджує ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тисяч гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook