Конституційний суд України скасував статтю Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Стаття, на думку, Феміди суперечить презумпції невинуватості, закріпленій в Конституції. Тож тепер депутати та чиновники зможуть законно – незаконно збагачуватися.

Читайте також: Як Порошенко буде глушити у медіа скандал із розкраданням оборонки: деталі

Про це йдеться у відео-сюжеті ТРК Аверс.

Відтепер чиновники та депутати зможуть сміливо декларувати всі свої статки: вілли, машини, будинки, яхти, годинники. Відтепер все добро не потрібно переписувати на дружину, брата, свата, тещу, адже Конституційний суд скасував статтю, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Тепер ні журналісти, ні правоохоронці не зможуть виставити претензії чиновнику чи депутату, як він за свою "скромну" зарплату купив, до прикладу, віллу в Іспанії. Настає "золота доба" для тих, хто незаконно наживає собі статки.

Конституційний суд України скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. І що найцікавіше і напевно досить передбачувано, просили скасувати згадану статтю народні обранці. Список з 59 депутатів, які підписали подання до суду оприлюднило видання ЛІГА.НЕТ. У списку тих, хто просив скасувати статтю про незаконне збагачення депутати з "Народного фронту", БПП, "Відродження", Опоблоку, "Волі народної" та "Радикальної партії".

Те, що чиновники почуватимуться після скасування статті, як вареники у сметані – це вже зрозуміло. Але, які наслідки скасування відповідальності за незаконне збагачення будуть для України загалом.

Нині у Національному антикорупційному бюро 65 справ щодо незаконного збагачення чиновників, нардепів, прокурорів, СБУшників. Всі справи, не зважаючи, на якій стадії вони знаходяться – закриють.

Свято прийшло на вулицю Колишнього виконувача обов'язків голови Державної фіскальної служби України – Мирослава Продана, міністра інфраструктури Володимира Омеляна, екс-чиновника Генпрокуратури Дмитра Суса, заступника голови Служби безпеки Павла Демчини. Це лише кілька чиновників проти яких відкрили справи за незаконне збагачення. І ці справи завдячуючи окремим депутатам та суду – закриють.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення в Україні запровадили у 2014 році. Це було одним із ключових зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом. Тепер зважаючи на те, що цієї статті немає – цілком ймовірно, що нового траншу від МВФ Україні чекати не варто.

Читайте також: В НАБУ закриватимуть усі кримінальні справи про незаконне збагачення

Нанівець зводиться система – е-декларування. Раніше чиновник міг постати перед судом за брехню в декларації і за невідповідність статків доходам. А тепер що? Існування системи електронних декларацій було вимогою Плану дій з візової лібералізації ЄС, а також діючої програми макрофінансової підтримки України Європейським Союзом.

Наслідки скасування статті про відповідальність за незаконне збагачення можуть бути більш глобальні, ніж це здається на перший погляд. І нічого назад не повернеш, бо ж згідно з законом, рішення Конституційного суду є остаточним і не може бути оскарженим чи переглянутим.

Чиновники зможуть купувати собі "Ролекси" за мінімалку і ніхто не спитає в них, де ж вони взяли на це гроші.

Більш детальніше у відео-сюжеті: 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook