Голова Верховної Ради Украни Дмитро Разумков побував на Волині із робочим візитом. В рамках поїздки спікер відвідав і Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Читайте також: «Так робити не можна», – Дмитро Разумков про нардепа Тищенка під час візиту на Волинь

Зустріч із науковим колективом та студентством відбулася 21 квітня в актовій залі університету.

Під час заходу представники закладу вищої освіти презентували Повне академічне зібрання творів Лесі Українки. Окрім Дмитра Разумкова на урочистій презентації були присутні голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва. Також у засіданні взяли участь ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось, народні депутати України Ірина Констанкевич, Валерій Стернійчук, Вячеслав Рубльов, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, Луцький міський голова Ігор Поліщук, професорсько-викладацький склад і студенти закладу вищої освіти, ректор Луцького національного технічного університету Ірина Вахович

Першим слово мав ректор ВНУ Анатолій Цьось, котрий подякував Дмитру Разумкову за вітальну адресу з нагоди 80-річчя університету.

«Упродовж багатьох років в Університеті створено найголовніше – високопродуктивний кадровий склад. 94% працівників мають наукові ступені та вчені звання. Ми маємо 112 докторів наук, професорів. Сформовано авторитетні наукові школи з наноматеріалів, нейрофізіології, біології, аналітичної хімії, історії України та філології. Активно розвиваються лабораторії з робототехніки, електронної мікроскопії, генетики селекції рослин, гістології, медичних стимуляційних технологій. Вперше у 2020 році спецфонд реалізації науково-дослідних проєктів перевершив державне фінансування.  

Враховуючи потенційні можливості університету та соціальну та безпекову ситуацію в країні, необхідно ставити питання про розроблення державної програми створення студентських кампусів у прикордонних територіях. ВНУ має усі передумови для створення такого кампусу. Є професійні кадри, наукові школи, гарний розвиток гуманітарної, культурно-мистецької, спортивної роботи, результативна співпраця з працедавцями, розгалужена міжнародна робота і, що дуже важливо, земельна ділянка, де можна здійснювати таке будівництво», – зазначив ректор університету та попросив у голови Верховної Ради та народних депутатів підтримати цей проект.

Після виступу Анатолія Цьося слово мав проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик, котрий розповів про історію створення 14-томника.

Читайте також: Голова облради зі спікером Парламенту відвідали ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Небесної Сотні (фото)

«В Україні це 6 спроба підготувати повне зібрання творів Лесі Українки. Попередня спроба датована 1970-ми роками. Те видання називали повним, проте це було умовно, бо воно містило не всі тексти Лесі Українки, частину з них скоротили чи вилучили, зокрема через політичні та ідеологічні міркування.

Зібрання включає всі нині відомі твори Лесі Українки, фольклористичні записи, листи. Ми маємо підстави вважати цей проєкт волинським, попри його національне значення. Наразі на території України відбувається багато презентацій, які показують, що Леся Українка актуальна у сучасному світі, а її твори користуються попитом», – повідомив Юрій Громик.

Також до вітального слова був запрошений і Дмитро Разумков, котрий оцінив високі здобутки університету.

«Дуже радий тут бути, цікаво слухати про Лесю Українку і те видання, яке стоїть перед нами. Для нас усіх – це визначна подія, а для мене Леся Українка по-особливому близька – моя мама працює в театрі імені Лесі Українки в Києві. Це видатна українська письменниця і частина нашої з вами історії. Мені завжди приємно говорити про здобутки в різних галузях, особливо якщо це стосується освіти. Майбутнє нашої держави створюється в садочках, школах, коледжах, університетах. Лише після цього ми можемо себе вважати повноцінними людьми у плані своїх можливостей, розвитку і своєї праці на користь нашої держави. Я знаю, що ви маєте серйозний здобуток за минулий рік, адже ви піднялися в міжнародних та всеукраїнських університетських рейтингах. З точки зору фінансової спроможності ви покращили свої показники – прибутки зросли із 6 до 15 мільйонів гривень. Я бажаю, щоб ця цифра тільки збільшувалася, і перевиконання всіх планів тільки росло», – відзначив спікер Верховної Ради.

Голова Парламенту також наголосив, що навчання в українських закладах вищої освіти створює важливий фундамент. «Знання, отримані в українських інститутах та університетах, дають можливість мати сприйняття багатьох процесів у суспільстві, у різних галузях», – додав Дмитро Разумков. 

Окремо він привітав Волинський національний університет імені Лесі Українки з підняттям у рейтингу закладів вищої освіти «Топ-200 Україна». «Ваш університет має серйозний здобуток за минулий рік. Піднятися зі 128 на 22 місце – це достатньо серйозний показник», – підкреслив Голова Верховної Ради.

Після виступу спікера усі присутні змогли поставити свої запитання Дмитру Разумкову.

На завершення зустрічі Анатолій Цьось подякував високопоставленим гостям за їхній візит та подарував Дмитру Разумкову Повне академічне зібрання творів Лесі Українки. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook