Вчені визначили, як працює рецептор МС4 – головний «перемикач» голоду в організмі людини. Вони вважають, що це допоможе людям впоратися з постійним відчуттям голоду та ожирінням.

Читайте також: 7 популярних продуктів, які можуть стати причиною появи целюліту

Про це пише Science.

Почуття голоду та ситості

Дослідники розкрили механізм дії головного перемикача голоду в мозку: рецептора меланокортин 4, або скорочено рецептора MC4. Вони також з'ясували, як цей перемикач активується сетмеланотідом – препаратом, який недавно схвалили для лікування важкого ожиріння, викликаного певними генетичними змінами. 

  • Коли MC4 «включений», то посилає команди, які змушують нас відчувати себе ситими. 

  • Коли рівень енергії падає, гіпоталамічний кластер виробляє гормон «час їсти». Він інактивує рецептор MC4 і змушує відчувати голод.

  • Після їжі виділяється інший гормон – «я ситий». Він зв'язується з тою ж активною ділянкою на MC4, замінюючи гормон голоду. 

  • Мутації, які інактивують рецептор, викликають постійне відчуття голоду.

Рецептор меланокортин 4 головна мішень препаратів проти ожиріння, таких як сетмеланотід. Його включення може контролювати голод, минаючи інші енергетичні сигнали. Але досі було невідомо, як саме працює цей «перемикач».

Читайте також: Шкідливіший за цукор: лікарі назвали цей щоденний продукт вбивцею організму

Вимикач голоду 

Нове дослідження почалося з вивчення сім'ї, де щонайменше вісім осіб страждали від постійного відчуття голоду та ожиріння. Виявилося, їхній стан пов'язаний з єдиною мутацією, яка впливала на рецептор MC4.

Вчені взяли аналізи пацієнтів і виділили з клітинних мембран велику кількість чистого рецептора MC4. Далі вони дозволили йому зв'язуватися з сетмеланотідом і визначили його тривимірну структуру.

Вона показала, що сетмеланотід активує MC4, безпосередньо впливаючи на молекулярний перемикач, який сигналізує про ситість. Також виявилося, що іони кальцію посилюють зв'язування препарату з рецептором і допомагають відчути ситості. Це дозволить розробити препарати, які будуть зв'язуватися тільки з MC4, і уникнути побічних ефектів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook