Верховна Рада ухвалила проєкт постанови про утворення та ліквідацію районів в Україні.

Читайте також: Утворення, реорганізація та ліквідація: що чекатиме на районні адміністрації після створення нових районів

За це рішення віддали свої голоси 238 народних обранців. Голосування відбувалося під крики "Ганьба". Після голосування депутати кричали, що у парламенті порушили 9 статей Конституції та вимагали зареєструвати постанову про скасування постанови. Спікер Ради Дмитро Разумков заявив, що це неможливо, адже закон не передбачає такої процедури, повідомляє "Суспільне".

Перед голосуванням виступили представники різних фракцій, які критикували зменшення районів та наголошували, що нинішня влада позбавляє людей прав і з децентралізацією це не має нічого спільного.

Лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що якщо постанову ухвалять, вона піде у Конституційний суд, аби "закінчити цю вакханалію".

Представник комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зазначив, що комітет рекомендував Раді ухвалити постанову.

Згідно з пояснювальною запискою, в АР Крим та областях планується утворити 129 районів (з них 17 на тимчасово окупованій території АРК, Донецької та Луганської областей) та ліквідувати 490 районів, які існують нині.

Читайте також: Зеленський підписав закон про ліквідацію адміністративних районів: деталі

Зазначається, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району, а вибори депутатів райрад, ліквідованих районів не проводяться.

Також постанова передбачає, що ліквідація та утворення районів на окупованих територіях АР Крим, Донецької та Луганської областей проводиться після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України.

Раніше Верховна рада призначила на 25 жовтня чергові місцеві вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад та мера Києва. Вони відбудуться у новоутворених районах.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook