Міністерство інфраструктури ініціювало законопроєкт, який дозволяє реформувати систему маршрутних перевезень. Нова модель громадського транспорту має дозволити замінити маршрутки на автобуси, електробуси чи тролейбуси.

Читайте також: У Луцьку збільшиться кількість маршруток

Що передбачає документ і як може змінитися система міський перевезень, в ефірі Сніданку з 1+1 розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій

"Неформально цей законопроєкт ми називаємо "війна маршруткам". Це і про відсутність безпекового складника, і про обіг готівкових коштів, небажанян надавати послуги пільговикам", – розповів Криклій. 

Запропонований його відомством законопроєкт дозволяє містам замовляти транспортну послугу, наприклад електобуси, тролейбуси чи автобуси. "Місто оголошує конкурс на те, хто готовий закупити відповідний транспорт і обслуговувати ті чи інші маршрути. Місто замовляє послугу і приватні перевізники тоді мають гарантовану суму, яку вони зможуть заробляти. Приватник позбавляється мотивації недопускати пільговиків, все переходить на електронний квиток і переходить на безготівковий розрахунок, можна гарантувати безпекову складову", – пояснив очільник міністерства. 

Читайте також: Після послаблення карантину в Україні у маршрутках можуть підвищити ціни на проїзд

За його словами, для перевізників будуть певні вимоги, які зацікавлене контролювати місто, бо є замовником послуги. Конкретно дати, коли запрацює модель, немає, пояснив міністр і назвав це "викликом для мерів міст у контексті місцевих виборів".

Завдяки цій моделі можна вивести з тіні доходи перевізників, запровадити електронний квиток. Крім того, можливе страхування пасажирів. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook