На сьогоднішній день, закон про ринок землі – це чорна пляма в іторії України. Таку думку в прямому ефірі телеканалу "Аверс" висловив народний депутат від групи "За майбутнє" від округу №22 (місто Луцьк) Ігор Палиця.

Читайте також: На Волині незаконно спустили 105 га землі за безцінь (відео)

Нардеп розповів про своє бачення закону про ринок землі та пояснив, як пересічному українцю зрозуміти, що саме відбувається.

"Ринок землі був прийнятий у першому читанні. Наприклад, що було записано у першому читанні: Польща дозволяє максимально у володіння землею в одні руки 500 га, Угорщина – 350 га, у США 80% орної землі знаходиться у фермерських господарствах, а середня величина такого господарства сягає 170 га. При тому, в Угорщині заборонена купівля землі іноземцями. У Польщі ринок землі відкрився у 1996 році, а тільки у 2014 році дозволили іноземцям бути на цьому ринку, при чому, з обмеженнями. В нас же ж було записано, що в одних руках може знаходитися 210 тисяч га землі", – уточнив нардеп.

Окрім того, парламентар зазначив, що українська земля не інвентаризована, а Держгеокадастр роздає її у володіння незрозуміло кому.

Читайте також: Прем'єр-міністр розповів, за якої умови іноземці зможуть купити українську землю

"На сьогодні, ринок землі – це чорна пляма, яка не інвентаризована. 40% землі знаходиться в тіні. Держгеокадастр, який і до сьогоднішнього дня грабує українську землю, віддаючи її незрозуміло куди, адже вони навіть про це не звітуються. Також він уже наклав багато актів на продаж на ті місця, які навіть не інвентаризовані, яких немає в кадастрі, але належать тим людям, у кого є паї. Тому ті, хто з шаленою швидкістю намагається продати українську землю ще й в одні руки – це злочинці і їхні прізвища обов'язково "випливуть". Тому я змушений був виступити у парламенті, а виступаю я дуже рідко, бо тримаю себе в руках, то цього разу я не витримав і був змушений сказати свою думку. А вона полягала у тому, що представники провладної більшості, які на 60% складаються з людей, у яких навіть не має вищої освіти, почали звинувачувати тих, хто виступає проти ринку землі, що вони не українці", – зазначив Ігор Палиця, додавщи, що надіється на те, що у другому читанні закон про ринок землі відповідатиме інтересам українців.

"Я впевнений, що у другому читанні жоден із народних депутатів не дасть прийняти закон про ринок землі в такій формі, якій він сьогодні існує у парламенті. Тим паче, що Президент пообіцяв народу, що все буде змінено і що закон про ринок землі у другому читанні буде відповідати інтересам українців", – підсумував парламентар.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook