З першого листопада уряд планує запустити роботу оновленої Державної митної служби. Та от складається враження, що оновлення – це лише слова і намагання замилити людям очі черговою нібито реформою. Попри гучні заяви –  керувати митницею і надалі  залишаються славнозвісні "діячі". До прикладу – вже  відомо, що керувати Волинською митницею оновленої Державної митної служби буде Олександр Шавлак, за яким тягнеться шлейф скандалів пов'язаних з контрабандою. Та керівника Державної митної служби – Максима Нефьодова очевидно це не хвилює.

Читайте також: Стало відомо, хто може очолити Волинську митницю: у ВР вимагають висловити недовіру Нефьодову

На засіданні фінансового комітету 30 жовтня підняли питання щодо кадрових призначень на митниці. Воно й не дивно, бо вже з 1 листопада Державна митна служба працюватиме окремо від Державної фіскальної служби. Від того хто очолить територіальні органи нової митної служби – залежить відповідно і їх якість роботи. 29 жовтня на посаду виконувача обов’язків начальника Волинської митниці ДФС призначили – Олександра Шавлака.  

Народний депутат Олександр Дубінський поцікавився у керівника Державної митної служби Максима Нефьодова чому попри офіційні заяви щодо очищення митниці та заповнення її новими кадрами – він призначає на посади старих митників, які мають сумнівну репутацію. Нардеп згадав і волинське призначення.

"Але ви намагаєтеся призначити в рамках переведення – керівником Волинської митниці пана Олександра Шавлака. Який в 2016 році був керівником Чернігівської митниці. Керував там всією контрабандою. Сигаретні потоки. Всі нелегальні поставки сигарет з Рос федерації. Був причетний до контрабанди бурштину в Білорусь. Був на цьому задокументований, були відкриті кримінальні справи. Фігурував у скандалі у передачі Гройсману маже 1 мільйона доларів. І ця людина за вашими рекомендаціями буде переведена на Волинь", − зазначив Дубінський.

Керівник державної митної служби Максим Нефьодов у відповідь зазначив, що якщо нардеп має якісь докази недоброчесності Шавлака – нехай передає до правоохоронних органів. Він же ж його роботою – задоволений.

"Якщо у вас є інформація – передавайте її до правоохоронних органів. Бо чесно кажучи для мене це звучить достатньо голослівно і суб'єктивно. Я можу сказати, що та – я поки задоволений роботою Олександра шавлака на Волині де він є виконувачем обов'язків з точки зору показників так і з точки зору кращих результатів боротьби з контрабандою. Вчора підписав пропозицію до міністерства фінансів аби призначити його там виконуючим обов'язки по реєстрації нової держмитслужби", − відповів Нефьодов.

Читайте також: Уряд розробив нову схему розмитнення "євроблях"

Народний депутат Ігор Палиця зазначив, що  свого часу Олександр Шавлак вже керував на Волинській митниці. Тоді його головуванням нічим добрим не відзначилося. Активісти і навіть працівники митниці хотіли його звільнення. Під стінами митниці влаштовували мітинги з вимогою замінити Олександра Шавлака.

"Його сховали на Волинській митниці. Він почав брати хабарі і жалівся що спочатку йому сказали возити пану Насірову мільйон в місяць, а потім сказали два. Після цього зібралася волинська облрада. Звернулися до Гройсмана з проханням звільнити пана Шавлака тому що це злодій. І Гройсман після перевірки дійсно його звільнив. Питання потім було таке, що він прислав пана Кривіцького замість Шавлака. Ще кращого "кадра". Але це вже риторично. Я розповів пану Нефьодову, що це крадій і його не можна ставити. На що пан Нефьодов мені і пану Дубінському сказав: "Так він крадій. Я знаю. Але він сказав, що багато красти не буде  – тому що інші крадуть багато", − наголосив Ігор Палиця.

У голови Державної митної служби на це одна відповідь – звертайтеся до правоохоронних органів. Щоправда Нефьодов пообіцяв – якщо будуть докази про участь Шавлака у якихось оборудках – він його замінить.

До слова, Олександр Шавлак, який з першого листопада буде керувати оновленою Волинською митницею – цікава персона. Його репутацію незаплямованою аж ніяк не можна назвати. Особливо Олександр Шавлак відзначився на Чернігівській митниці, де він свого часу був керівником. У лютому 2016 року через митний пост  "Нові Яриловичі" Чернігівської митниці українські митники пропустили 812 кілограм бурштину на загальну суму в понад 3 мільйона гривень.

Через український кордон бурштин пройшов без проблем, а от білоруські митники серед макухи помітили  незаконний вантаж. За цим фактом розпочалося розслідування. На Чернігівщині почалися протести з вимогою звільнити Шавлака з посади. Однак замість цього, його тишком–нишком вже у березні відправили працювати на Волинську митницю. Проти нового керівника, якого пов'язували з контрабандою бурштину і цигарок –  иступили активісти. Під стінами Волинської митниці ДФС неодноразово проводилися акції протесту. І лише після звернення облради до прем'єр–міністра і проведення  перевірки на митниці – Шавлака звільнили.

Невже в україні не залишилося жодного професійного чиновника без заплямованої репутації, який міг би очолити реформовану Митну службу? Чи все таки владі не вигідно призначати на відповідальні посади не своїх людей?

Читайте також: На волинській митниці затримали дві фури з 640 "зайвими" валізами

Більш детальніше дивіться у сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook