Сьогодні, на тлі спалаху коронавірусу та введення карантину, частина українців кинулася змітати з поличок продукти та медикаменти. Кілограми проданих круп, цукру та солі, рулонів туалетного паперу та масове скуповування засобів гігієни викликало штучний ажіотаж та створило нестачу товарів.

Читайте також: Кабмін розширив список дозволених видів діяльності та торгівлі під час карантину

Чому люди піддаються паніці та як збрегти нерви і без стресу пережити карантин, розповіла Інформаційному ресурсу "Під Прицілом" клінічний психолог Луцького Центру реабілітації УБД, психолог проекту МОМ "Підтримка реінтеграції ветеранів" Любава Казмірчук.

Як не піддатися немотивованій паніці, дивлячись на масове скуповування продуктів, медичних масок, рукавичок та антисептиків?

– Найперше потрібно зрозуміти, чому виникає ось таке масове скуповування товарів. Ситуація з коронавірусом створила атмосферу невизначеності у нашому житті, що дорівнює небезпеці. Ми не можемо контролювати ситуацію, від того й виникає надмірна тривога. Мозок дає знати нам, що є проблема і він починає шукати шляхи її вирішення. Таким рішенням у нашому випадку є масове скуповування. А оскільки проблема вигадана, то ми повертаємося до тривожного стану. Відтак, запасаючись, ми так би мовити, відновлюємо контроль над тим, що відбувається довкола нас, а, відповідно, відновлюємо безпеку. Також у паніці ми здатні наслідувати інших, не усвідомлюючи цього. Наприклад, якщо корабель буде тонути, всі пасажири кинулися б рятуватись, а не стояли б осторонь і не аналізували ситуацію. Рятуватися від небезпеки – природно.

Тому, найперше, що може заспокоїти й застерегти від масового скуповування продуктів та засобів, це розуміння, як реагує наш мозок в цій ситуації.

З приводу великих запасів продуктів, я б виділила момент, що стосується голодоморів. Згідно наукових досліджень, на генетичному рівні ми все ж маємо схильність до накопичення продуктів, особливо в стресових станах. Причиною цьому – переживання нашою нацією не одного Голодомору. 

Потрібно усвідомити, що насправді великого дефіциту продуктів немає, а медичну маску можна пошити самому.

Читайте також: "Великдень вдома": Зеленський розповів про новий великий проєкт

Що робити, якщо з кожним новим випадком захворювання на коронавірус у вас зростає страх захворіти і ви вишукуєте у себе симптоми небезпечного вірусу?

– Заспокоєння починається з усвідомлення того, що саме я відчуваю. Якщо ми говоримо про страх, то – усвідомлення емоції страху. Свої відчуття добре проговорити з кимось, кому ви довіряєте і хто вас точно вислухає, або виписати на папері. Таким чином переживання осядуть. Ми шукаємо у собі симптоми, щоб завірити себе у тому, що ми здорові. Та думаю, тут все набагато глибше. Ми часто можемо на цьому не зупинятись.

Створіть собі "рятувальну валізку" – пропишіть, що ви можете зробити для своєї  самоізоляції, гігієни та психогігієни. Зокрема, те, що стосується психогігієни – виділіть собі лише 1-2 джерела якісних новин, приділіть час дихальним технікам, медитаціям та молитві. Виділіть із свого оточення не менше трьох людей, які вам могли б допомогти при потребі. Складіть план дій. Це дозволить зменшити тривогу. Зараз в інтернеті багато ресурсів. Якщо постійно у себе шукаєте симптоми – поставте за ціль робити це раз на день (не більше), переглядайте лише симптоми, визначені ВООЗ.

Як зробити перебування з дітьми під час карантину цікавішим в "чотирьох стінах"?

– Варіантів – безліч: книги, настільні ігри разом із сім'єю, малювання, онлайн-навчання, мультфільми. Важливо міксувати, креативити та вносити щодня щось новеньке у свій розпорядок. Тут дуже важливим є батьківське включення. Але не забуваємо турбуватися і про себе.

Неодмінно говоріть з дітьми про те, що відбувається, потрібно дбати про свою емоційну стабільність, адже діти теж дуже тривожаться. А спокійні батьки – спокійні діти. Крім того, на сторінці "Зберігайте спокій" у Facebook ви можете знайти цікаву інформацію, як справитись емоційно в цей непростий час. Зокрема, можна відшукати гарні терапевтичні казки, які можна прочитати разом з дітьми та обговорити їх, намалювати свої відчуття тощо. 

Читайте також: У спорткомплексі СНУ облаштують спеціальні місця для прийому хворих на коронавірус волинян

Чому деякі люди категорично не визнають небезпеку, яку несе вірус, або взагалі заперечують його існування?

– Можливо, людина не довіряє інформаційному простору, не вважає за необхідне потурбуватися про власне здоров'я, а можливо це - типове уникнення. Психіка так захищається, бо людина почувається наляканою і не знає, як з цим впоратися, тому вирішує створити собі картинку, ніби ніякої небезпеки не існує.

Отже, не панікуйте та дотримуйтеся правил особистої гігієни. Будьте здорові!

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook