Вчора, 17 вересня, у виконавчому апараті Волинської облради зареєстровано проєкт рішення, розроблений головою обласної ради Іриною Вахович "Про Звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України Зеленського В.О., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Голови Служби безпеки України Баканова І.Г., Генерального прокурора України Рябошапки Р.Г. щодо заборони ввезення на територію України вугілля походженням з Російської Федерації та окупованих територій".

Читайте також: Волинський активіст повідомив про зупинку ще сорока вагонів з російським вугіллям

Про це йдеться на сторінці Волинської обласної ради.

Ще на початку вересня 2019 року на залізничній станції у м. Соснівка на Львівщині було виявлено 113 вагонів з російським маркуванням, завантажених вугіллям. Ці вагони знаходяться у безпосередній близькості до вугільної збагачувальної фабрики "Червоноградська" і наразі блокуються місцевими активістами, аби не допустити російське вугілля для подальшого збагачення та використання на території України. Кілька обласних рад Заходу України вже відреагували на цю ситуацію, прийнявши відповідні звернення до центральної влади.

"Ми також повинні заявити про свою позицію і підтримати наших колег, – вважає голова обласної ради Ірина Вахович, – щоб закінчити війну, нам необхідно розуміти, що торгувати з тим, з ким воюєш – неприпустимо. Так само ми не можемо   економічно підтримувати території, які не хочуть бути в складі України. А фактично ми фінансуємо їх, купуючи їхній ресурс. Доки ми це робимо в них є можливості далі продовжувати протистояння і вбивати наших людей. Україна точно не повинна бути тим, ринком, де вони будуть реалізовувати свою продукцію. Ми можемо повернутися до цього питання тільки після завершення війни та врегулювання ситуації мирним шляхом. А про реалізацію російського вугілля в Україні, яка має свої ресурси, взагалі не може бути мови на нинішньому етапі".

У тексті проекту звернення йдеться, що "реалізація російського вугілля становить загрозу для діяльності усіх шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну. "У перспективі без роботи може залишитися близько 10 000 громадян, які працюють у вугільній галузі регіону. Для прикладу, у той час, коли у Львівській області перебувають вагони з Російської Федерації та з окупованих територій,  на складі шахти "Бужанська", що знаходиться в Іваничівському районі Волині, знаходиться близько 11 тисяч тонн нереалізованого вугілля вартістю 9 млн грн.

Читайте також: Волинський активіст повідомив про російські вагони з вугіллям у Соснівці

"Ми вважаємо, що Україна повинна нарощувати видобуток власного вугілля і пріоритетно використовувати його для потреб національної економіки, щоб не залежати від імпорту з країни-агресора. Стратегія держави має полягати  у тому, щоб вкладати інвестиції у вугільну галузь, запускати нові лави та збільшувати видобуток власного вугілля з метою забезпечення енергетичної незалежності країни та позбутися будь-якої залежності від зовнішніх факторів.

Висловлюючи серйозне занепокоєння фактом ввезення вугілля з РФ та з окупованих територій, з метою уникнення соціальної напруги та радикальних дій будь-якого роду, ми, депутати Волинської обласної ради, звертаємося до Голови Служби безпеки України Баканова І.Г. та Генерального прокурора України Рябошапки Р.Г. з проханням взяти ситуацію на особистий контроль та дати їй належну правову оцінку відповідно до чинного законодавства.

Водночас, ми  просимо Президента України Зеленського В.О. та Голову Верховної Ради України Разумкова Д.О. ініціювати прийняття законодавчих актів, які стосуються повної заборони імпорту в Україну вугілля походженням з Російської Федерації та з окупованих територій", – йдеться у зверненні.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook