Громади на Волині зможуть отримувати 25% від проданих ресурсів, тож жителів поліських районів закликали не перешкоджати здійсненню геологорозвідки у лісах. Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики 22 жовтня, - пише ІА "Волинські новини".

Читайте також: Чому бюджет Волині не наповнюється грошима від видобутку бурштину і яка роль прокуратури та президента

У рамках обговорення змін до обласного бюджету депутат облради, директор КП "Волиньприродресурс" Василь Столяр пропонував передбачити 450 тисяч гривень на ремонт дороги для Гуто-Боровенської ОТГ та 50 тисяч для цієї громади на співфінансування будівництва стадіону. З його слів, ці кошти потрібні, аби представники громади довіряли обласній владі та не чинили перешкоджань геологічній розвідці можливих родовищ бурштину, яку планує здійснити КП "Волиньприродресурс".

Як зазначив депутат Гуто-Боровенської сільської ради, жителі громади заробляли завдяки грибам та ягодам, які збирали у лісі, де тепер відбуватиметься геологорозвідка. Тепер, втративши цей вид доходу, він запитує, що натомість дасть селянам влада. Єдина створена в Камінь-Каширському районі громада очікує допомоги від обласної влади, оскільки на території ОТГ немає підприємств. Люди, мовляв, хвилюються, що замість лісу залишиться пустеля, а наразі не отримали нічого, окрім обіцянок.

Голова Волиньради Ірина Вахович зауважила, що Волинь залишається дотаційним регіоном. В області є ОТГ-зірки, які мають на території великі підприємства і великі сплати ПДФО, а є такі, які не мають значних стартових ресурсів. Наразі з 51 ОТГ в області 22 мають проблеми з фінансуванням. Раніше перешкоди роботі КП "Волиньприродресурс" чинила центральна влада, наразі є надзвичайний спротив від населення, яке проживає на території, де, ймовірно, є поклади бурштину.

Читайте також: На Волині у величезних масштабах розкрадають державні надра (фото)

Ірина Вахович наголосила, що ані 50, ані 450 тисяч чи мільйон гривень не врятують ситуації в Гуті-Боровенській. Натомість варто дати можливість працювати комунальному підприємству. Видобуті ресурси продаватимуть через аукціон і як ОТГ, так і область отримуватимуть по 25% надходжень, тому громаді не доведеться просити виділення коштів на стадіон. Також відбуватиметься рекультивація ділянок, на яких здійснюватимуть видобуток. Видобуток відбуватиметься не одночасно на тисячах гектарів лісів, а по черзі на невеликих ділянках по одному гектару, тому не варто боятися, буцімто всі ліси одразу перекопають. Якщо люди будуть незадоволені роботою підприємства, договір завжди можна буде розірвати.

Своєю чергою, керівник КП "Волиньприродресурс" Василь Столяр запевнив, що видобуток бурштину здійснюватимуть лише після проведення геологорозвідки. Так, комунальне підприємство уклало договір з ДП "Північгеологія", натомість дехто з місцевих жителів чинив опір роботі фахівців державного підприємства. З його слів, не хочуть допустити в лісі геологорозвідку ті, хто сам нелегально там видобуває бурштин. Так, у цих лісах вже виявили чотири помпи. Він подякував очільнику ГУНП в області та місцевому прокурору за те, що особи, які перешкоджали державному підприємству, будуть оштрафовані.

Читайте також: Камінь спотикання: на Волині черговий скандал через бурштин (відео)

Депутат Людмила Кирда зазначила, що місцеве населення не знало, що підприємство прибуде о 4 годині ранку, тому чинило спротив. Василь Столяр пояснив, що таким чином виконували вимоги законодавства, що дозволяє виводити спеціальну техніку kише до 7 години ранку.

У підсумку, члени комісії все ж рекомендували виділити 50 тисяч гривень з резервного фонду обласного бюджету Гуто-Боровенській ОТГ на співфінансування будівництва стадіону.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook