Через карантин та тривалу заборону роботи ринків і ярмарків волинський фермер Руслан Хомич не зміг продати вирощену городину. Зі 100 тонн овочів 30% врожаю вже зіпсувалося, йдеться у сюжеті "Суспільного".

Читайте також: Синоптики прогнозують в Україні влітку велику посуху, а у частині Європи – повені

Нагадаємо, ринки і ярмарки у Луцьку та області припинили роботу 16 березня. 30 квітня у обласному центрі, луцькі лепутати дозволили відновити роботу сільськогосподарським ярмаркам.

Руслан Хомич каже: "Відкриття ринків не вирішує проблему збуту продукції, оскільки є сезонний попит на певні види овочів і зараз закінчився високий сезон".

Нині вирощені в господарстві моркву, капусту та буряк фермер зберігає в холодильних кімнатах. На підтримку температури в них потрібно 10 тисяч гривень щомісяця, каже підприємець.

Фермер каже, городину навіть попри карантинні послаблення не має куди подіти: "Овочі вирощені за європейськими стандартами, але на жаль, вони нікому не потрібні. Цього року ми взагалі думаємо чи сіяти борщовий набір."

Овочі, які у холодильники не вмістилися псуються. Частину городини Руслан Хомич мусить викидати на смітник. Утилізував вже 30% цьогорічного врожаю.

Фермер звернувся по допомогу до чиновників з департаменту агропромислового розвитку Волині. Там господарю порадили збувати городину, поки не зіпсувалася, через інтернет.

Читайте також: Польща відмовилася від карантину для українських заробітчан

Заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин: "Найбільша проблема в тому, що зараз весна. Карантин, не було такого ринку збуту, як традиційно, тому що більшість фермерів збувають на ярмарках і на ринках, а вони були закриті. Сьогодні вранці я говорила з Русланом Хомичом, ми попередньо пропонували є такий сайт асоціації міст, багато виробників включилися в нього і мали реалізацію".

На Волині 150 тисяч особистих селянських господарств, понад 600 фермерських господарств, розповідає заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Петриканин. Каже через карантин більшість з них втрачають прибутки та не можуть збути вирощену продукцію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook