Бізнес збунтувався проти рішення Кабміну посилити карантин. Про свою непокору вже відкрито заявили ресторатори, які готуються оскаржувати урядову постанову колективно в суді, щоб мати "юридичне обгрунтування" не закриватися.

Читайте також: У Президента вимагають скасувати карантин вихідного дня: на сайті глави держави з'явилася петиція

Які легальні шляхи може використовувати бізнес на роботі у вихідні і які є лазівки, які дозволили б не закриватися, пише Курс Украины.

Рішення КСУ

Рішення Конституційного Суду України (КСУ) від 28 серпня 2020 року не є правовою підставою не слідувати за постановою про введення карантину вихідного дня, кажуть юристи.

КСУ розглядав на предмет відповідності Конституції постанови Кабміну України від 20 травня 2020 року №392, яке на даний момент скасовано, і замість якого діє постанова №22 з липня 2020 року №641.

Саме в зв'язку з такою заміною на момент винесення рішення КСУ постанова №392 вже не діяло, а тому суд не приймав рішення про конституційність або неконституційність постанови №392, а закрив провадження у цій частині скарги.

Як результат, постанова №392 формально не було визнана неконституційною.

"Разом з тим, Конституційний суд в мотивувальній частині навів певні міркування щодо конституційності карантинних обмежень, які можна використовувати, наприклад, при оскарженні нових постанов Кабінету міністрів", – зазначив нам юрист судової практики ЮК "Де-Юре" Владислав Мартинчук.

У разі накладення штрафу юристи рекомендують підприємцям займати активну позицію і відстоювати свої права в суді. На рішення Конституційного суду також можна посилатися, однак спрогнозувати результат розгляду складно.
Суд хоч і визнав дані обмеження неконституційними, проте це прямо вбачається з тексту постанови Конституційного суду.

"На сьогоднішній день виходить, що можна прийняти будь-яку незаконну постанову і скасувати її до того, як його законність буде розглянута в суді, в тому числі Конституційному. Оскільки Конституційний суд закрив провадження у справі саме на тій підставі, що спірні норми постанови Кабміну вже були скасовані на момент розгляду справи в суді", – підкреслив в розмові керуючий партнер МЮК Kodex Євген Ковтуненко.

Постанова Кабміну може бути визнана в суді протиправною і недійсною, наприклад, в зв'язку з тим, що вона прийнято в протиріччя Конституції.

Право на таке оскарження є у будь-якої особи, до якої може бути застосована відповідна постанова. Відповідно, одним з можливих варіантів дій є оскарження постанови в суді.

Як правило, оскарження нормативно-правового акту загальної дії, яким буде постанова уряду про введення карантину вихідного дня, не зупиняє його дію і штрафи на підприємців продовжать виносити.

"При цьому у позивача є можливість просити суд застосувати заходи забезпечення шляхом зупинення дії нормативно-правового акту на період розгляду справи. В той же час, застосування таких заходів перебуває на розгляді суду", – зауважив у розмові Владислав Мартинчук.

Чи можна подати одиночний позов

За своєю юридичною силою подача колективного позову нічим не відрізняється від позову, поданого однією особою, кажуть юристи.

На початку квітня в Окружний адміністративний суд Києва подали одинадцять позовних заяв з вимогами про визнання протиправними окремих пунктів постанови про заборону регулярних перевезень, відвідування парків, скверів, роботи громадського харчування і т.д., а також повністю всієї постанови КМУ від 11 березня 2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України на гострі респіраторні хвороби COVID-19, викликаної коронавірусів SARS-CoV-2".

Серед цих позовів також були і колективні. Жодне з цих позовних заяв не розглянуто по суті на сьогоднішній день.

Читайте також: "Епіцентр" ще не вирішив, чи дотримуватиметься "карантину вихідного дня"

В Європі суди розглядають подібні справи швидше. Для прикладу, 23 квітня 2020 року суд Праги визнав незаконною постанову Міністерства охорони здоров'я Чеської республіки щодо обмеження торгівлі і пересування, в тому числі введення карантину для населення і закриття магазинів.

При цьому суд звернув увагу на те, що навіть в такій важкій ситуації повинні дотримуватися норми правової держави.

"Це може бути виходом із ситуації, що склалася, проте, поки суд розглядатиме цю справу, постанова діятиме", – зауважив Євген Ковтуненко.

Розгляд судом справи і законності даної постанови не зупиняє його дію автоматично.

Як показала практика, всі спроби зупинити дію спірної постанови на момент розгляду справи в суді зазнали провал.

"Подавалися відповідні заяви і в їх задоволенні було відмовлено", – додав Євген Ковтуненко.

Що зупиняє суди

У разі винесення судом рішення про незаконність введення карантинних обмежень у бізнесу з'явиться можливість оскаржити накладені штрафи.

Більш того, визнання незаконними карантинних обмежень може спричинити за собою ряд позовних заяв до держави з вимогами про стягнення збитків, яких зазнав бізнес, змушений призупинити роботу на час дії незаконної постанови про заборону торгівлі.

"Можливо, саме це заважає нашим судам винести рішення про незаконність подібних обмежень", – не виключає Євген Ковтуненко.

Лазівки

Зазвичай за порушення правил карантину винні притягуються до адміністративних штрафів. Відповідно, є категорія підприємців, які готові працювати навіть під ризиком штрафів.

Крім того, протокол про адміністративне правопорушення разом з матеріалами справи розглядає суд і саме він приймає рішення про притягнення або не притягнення особи до відповідальності.

За словами юристів, за час карантину сформувався набір різних тактик поведінки в суді, які можна використовувати, щоб уникнути відповідальності.

Читайте також: В Рівному поки не вводитимуть карантин вихідного дня

"Наприклад, робити упор на незначності правопорушення і непропорційності покарання, в зв'язку з чим просити суд звільнити винну особу від відповідальності. Крім того, іноді поліція не надає суду крім протоколу інші матеріали справи, відповідно, можна посилатися на відсутність доказів правопорушення", – зауважив Владислав Мартинчук.

Сьогодні підприємці намагаються обійти заборони виключно "методом бутлегерства". Звичайно, такий метод не можна назвати законним.

"Наша порада всім підприємцям, яких оштрафували за порушення "карантину", – оскаржити такі штрафи в судовому порядку. Мається на увазі оскарження конкретної постанови про накладення штрафу, крім оскарження законності самої постанови КСУ", – підсумував Євген Ковтуненко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook