Для земельної ділянки, придбаної очільником громадського руху «Свідомі», бізнесменом Андрієм Покровським, шахрайським чином без відома луцької громади змінили цільове призначення: землю, яка передбачалась для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, оминаючи законну процедуру, через реєстратора Держгеокадастру перереєстрували на багатоквартирну житлову забудову. Тепер тут може постати 17-поверховий будинок, або ж і не один.

Читайте також: Працівник ЗМІ Покровського систематично розповсюджує в мережі проросійську пропаганду − соцмережі

Вулиця Архітектора Метельницького, 3. Декілька кілометрів до центру міста, ще ближче – до Центрального парку, поруч – зелені насадження і тихий район. Раніше тут знаходилися складські приміщення, а сама ділянка була поділена на кілька менших. Проте з часом змінюється їх власник, малі ділянки об’єднуються в одну, площею 1,14 га з цільовим призначенням «Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури» (червона). Поруч – ще одна ділянка, площею 0,8 га з цільовим призначенням для обслуговування виробничої бази (синя).

Здавалось би, звичайна історія – забудовник купив землю і хоче звести багатоповерхівку. Проте змінити цільове призначення для забудови – справа клопітка, важка і дороговартісна, бо передбачає низку процедур: від виготовлення документації, експертизи та громадського обговорення, до, зрештою, рішення депутатів місцевої ради. Відтак забудовник пішов простішим, але незаконним чином: для однієї з ділянок змінив цільове призначення через реєстратора, оминувши буквально всі процедури, передбачені чинним законодавством. І, схоже, планував це зробити й для сусідньої.

Шлях законний: довго, дорого, ненадійно

Як зазначив Інформаційному агентству Волинські Новини начальник управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Веніамін Туз, вищезгадана земельна ділянка відповідно до чинного генплану – це зона перспективної громадської забудови. І для того, щоб змінити цільове призначення ділянки на житлову забудову, потрібно внести зміни в генплан або ж розробити детальні плани та мотивувати зміну цільового призначення.

Законна процедура довга, важка і вартісна. Відповідно до частини 3 статті 20 Земельного кодексу України зміна цільового призначення ділянки приватної власності провадиться сільською, селищною, міською радою, якщо вони знаходяться в межах населеного пункту. Як це виглядає на практиці?

Спочатку на сесії міської ради депутати дають дозвіл на початок розробки детального плану, видаються вихідні дані для проектування, опираючись на генплан. Далі починаються громадські обговорення, місяць проект знаходиться в публічному доступі і всі охочі можуть надати свої заперечення та зауваження. Також необхідна й екологічна оцінка. Потім проект розглядає містобудівна рада, за потреби вказує на необхідні зміни. Далі питання виносять на профільну комісію міської ради і лише після цього депутати на сесійному засіданні більшістю голосів дають відповідний дозвіл. Загалом процес займає до півроку часу, проте Покровський провернув все за декілька днів.

Шлях шахрайський: швидко, дешево і стовідсотково

Словом, якщо робити все законно й отримувати всі погодження та дозволи, то це забирає час та гроші. Та й стовідсоткової гарантії успіху все одно немає. Ймовірно, зваживши ці ризики, Покровський йде легшим, незаконним шляхом і змінює цільове призначення ділянки, оминувши вищезгадану процедуру.

Відповідно до інформації з Держреєстру речових прав на нерухоме майно можемо відслідкувати хронологію цих подій.

22 червня 2018 року в Хмельницькому реєструється об’єкт нерухомого майна та змінюється номер будинку з 4 на 3. Власник – ТОВ «Луцьк Брама», вона ж нині ТОВ «Фортеця Проскурова». Цільове призначення: для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, а значить ні про які багатоквартирні будинки не йдеться.

Читайте також: "Старий ринок потрібно забирати з-під стін замку", – Андрій Покровський

25 вересня 2018 року цю ділянку за 1,7 мільйона гривень купує Андрій Покровський, ці дані є в його декларації. А вже 11 лютого 2019 року нотаріус Юлія Борисівна Троц на підставі витягу з Державного земельного кадастру НВ-0704948612019, виданого управлінням Держгеокадастру у Луцькому районі 7 лютого 2019 року, вносить до реєстру зміни щодо ділянки.

Уникнувши проходження всієї передбаченої законодавством процедури, цільове призначення змінюється «Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури». Тобто всупереч ч.3 статі 20 Земельного кодексу України, без погоджень та рішень профільних інстанцій, без розробки технічної документації та рішення сесії міськради, земля «під ринкову інфраструктуру» стає землею «під багатоквартирне будівництво». В той час як закон чітко регламентує, що цільове призначення приватної земельної ділянки в межах населеного пункту провадиться виключно місцевою радою.

Більше того, будинок, зведений тут, був би найвищим в районі, адже в генплані, який перебуває на затвердженні, на місці ділянки Покровського передбачена забудова від 17 поверхів і більше.

Також можемо припустити, що аналогічним, незаконним чином Покровський планував змінити цільове призначення і для сусідньої ділянки, звівши не один будинок. Адже генпланом і на цьому місці передбачена забудова на 17+ поверхів.

Земля є, проте будувати все одно не можна

Ну а зовсім нещодавно, 20 квітня цього року, Андрій Покровський віддає ділянку з потрібним цільовим призначенням в оренду своїй же компанії-забудовнику ТЗОВ «Казкова Оселя».

Проте купив і незаконно змінив цільове призначення бізнесмен зовсім невчасно. Того ж року міська влада тимчасово заборонила нове будівництво, аби позбавити місто від елементів хаосу, розвантажити дороги та надати обласному центру більш привабливого вигляду.

Та фірмі Покровського кортить якнайшвидше розпочати забудову, відтак для цього бізнесмен через депутатів його громадського руху «Свідомі» в Луцькій міській раді починає лобіювати відміну мораторію.

«Як депутат я закликав скасувати мораторій на будівництво у Луцьку, оскільки уже затверджено історико-архітектурний опорний план міста та отримана позитивна експертиза щодо нового генерального плану міста. На його розробку пішло 5 років і витрачено близько 2 мільйонів гривень, тому штучно стримувати розвиток міста міська рада не має права!» – заявляє на останній сесії міськради депутат «Свідомих» Тарас Шкітер, сам визнаючи, що генплан міста досі не затверджено.

Замість P.S.

На жаль, схожими незаконними схемами користуються чимало ділків, які розуміють, що законно отримати потрібне рішення вони не зможуть. Так звані «чорні реєстратори» за винагороду проводять потрібну нотаріальну дію, не задумуючись про те, звідки потім в місті з’являються незаконні забудови, будинки-франкенштейни, перевантажені транспортом двори і вулиці, відсутність нормальних комунікацій в новобудовах та навіть руйнування споруд.

Проте описаний випадок – чи не перший у Луцьку публічно відомий факт зміни цільового призначення таким чином. Окреме питання до правоохоронних органів та Міністерства юстиції України, які, вочевидь, не помічають або не хочуть помічати відверто шахрайських і незаконних схем, наслідки яких приносять місту подекуди незворотну шкоду.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook