Хто був за кермом BMW, яке в ніч на 6 грудня 2019 року у Луцьку на смерть збило жінку та втікало від поліції – досі не встановлено. На ексклюзивних кадрах погоні та затримання п’яних молодиків видно, що за мить до затримання водій встигає пересісти на пасажирське сидіння, тому коли поліція витягує їх з машини, за кермом заведеного авто, яке продовжує рух, вже нікого немає.

Читайте також: З'явилися подробиці летальної аварії в Луцьку, у якій загинула жінка (фото)

Тому до слідства є чимало питань: чому відповідальність несе поки лише один з трьох молодиків і яка роль кожного з них у цьому злочині, чи надали суду всі відомі докази та встановлені факти, аби взяти під варту хоча б одного з підозрюваних. Всі ці питання поки залишаються без відповіді.

Вбивство пішохода і погоня по зустрічній смузі

Пізно ввечері 5 грудня лучани Бортник Геннадій Михайлович (власник авто), Дишко Сергій Миколайович та їхній товариш Протасюк Олександр Ігорович у стані алкогольного сп’яніння на великій швидкості, рухаючись вулицею Карпенка-Карого, збивають жінку. Поліція лише за декілька днів встановлює її особу – нею виявляється 46-річна жителька Луцького району.

Від отриманих травм вона помирає на місці, чоловіки з місця пригоди стрімко втікають. Свідком інциденту стає екіпаж патрульних, який починає переслідування, згодом до погоні приєднався ще один екіпаж. BMW відривається від патрульних, наздогнати потужний седан вдається аж в селі Піддубці.

Інформаційне агентство Волинські Новини отримало ексклюзивні кадри погоні та затримання молодиків. На відео видно, як патрульні намагаються заблокувати автомобіль. Проте кожна наступна спроба закінчується тим, що BMW виривається з "коробки".

Поблизу повороту у селі Гаразджа водій BMW виїжджає на зустрічну смуху руху, створює аварійні ситуації та, зрештою, зупиняється посеред дороги. І тут починається найцікавіше.

Водій став пасажиром, хто керував – невідомо

На відеозаписі чітко видно, як в BMW з автоматичною коробкою передач загораються стопи, тобто водій гальмує.

Проте вже за мить, після повної зупинки автомобіля, стопи гаснуть, тобто водій прибирає ногу з педалі гальма. Якщо придивитись до відблисків світла, то видно, як в салоні починається рух силуетів людей, тим часом автомобіль починає котитись. Це означає, що водій не перевів коробку передач в режим "P – parking", авто залишається в режимі "D – drive". В цій ситуації, як тільки забрати ногу з педалі гальма автомобіль сам почне рух, навіть якщо не натискати на газ.

На відеозаписі видно, що поліцейські кидаються до всіх дверей автомобіля і починають діставати пасажирів. Зверніть увагу на дії поліцейського, який відкриває водійські дверцята – він повністю сідає за кермо, аби заглушити авто і зупинити його рух. Тобто за кермом нікого немає.

Як видно далі, всіх трьох чоловіків дістають з пасажирських сидінь. Хто був за кермом чоловіки "не пам’ятають" або ж "не хочуть пам’ятати".

Читайте також: Смертельна ДТП у Луцьку: з'явилось відео погоні та затримання BMW

Підозра Протасюку і домашній арешт

Лише одному з трьох фігурантів справи оголошують про підозру – це Олександр Протасюк. Проте Луцький міськрайонний суд відпускає чоловіка під домашній арешт, що спричиняє суспільний резонанс. "П’яні за кермом, збили, втікали. Які ще потрібні докази?!" – обурюються волиняни.

Проте з процесуальної сторони справа валиться вже на першому слуханні через брак доказів – через помилки органу досудового розслідування суд позбавлений можливості прийняти інше рішення та, приміром, взяти підозрюваного під варту.

Зокрема, як пояснював суддя Віталій Ковтуненко, учасників інциденту не освідували на предмет вмісту алкоголю і наркотиків в крові, не встановлено точне місце, де збили жінку, до матеріалів справи не долучили відео з боді-камер поліцейських.

І головне – досі невідомо хто з них трьох був за кермом. Чому саме Протасюку оголосили про підозру (на відео видно, що його дістають із заднього сидіння автомобіля, впізнати його можна по одягу, в якому він був і під час затримання і на суді)?

Чому двоє чоловіків, які були в машині, не отримали підозр, адже, як мінімум, були безпосередніми свідками інциденту, не повідомили про це поліцію, не надали допомоги, за що передбачена кримінальна відповідальність?

Яка ступінь відповідальності кожного з фігурантів справи, і, найголовніше, чи понесуть вони покарання? На ці та інші питання має дати відповідь слідство та суд.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook