Петро Порошенко вже двічі за останні дні зустрічається з представниками протестантів. Перший раз це сталося 30 березня, в день тиші перед голосуванням. Президент і представники різних конфесій молилися за чесні вибори. На Володимирській гірці був присутній у повному складі Всеукраїнська рада церков – організація, куди входять і протестанти.

Читайте також: 7 кроків Порошенка, які він зробить, аби перемогти Зеленського

Але там Порошенко спілкувався і з іудеями, і з мусульманами, і з католиками. А ось на наступний день президент з'явився вже прицільно в баптистську церкву. Там читав проповідь пастор Олександр Турчинов (він же – секретар Ради з національної безпеки і оборони), а президент слухав його і молився.

Для "батька" Томосу і ПЦУ, відомого поборника автокефального православ'я, такий крен виглядає досить дивно, інформує Страна.ua.

Що Порошенко робив в "Храмі світла"

У неділю після обіду президент з дружиною Мариною прийшли в баптистський "Храм світла", де читав проповідь Олександр Турчинов.

Він лише на секунду перервався, щоб привітати Порошенка, а потім продовжив бичувати сучасні звичаї – вчення про гендер і теорію еволюції. Президент терпляче дослухав, а потім виступив сам.

Він пригадав рівно три випадки "божественного втручання" в справи України, свідком якого він був особисто – Мінські угоди (перші), здача Дебальцевого, під час якої Порошенко, за його словами, провів ніч в колінопреклонній молитві, і Томос про автокефалію.

Після короткої промови з довгими компліментами Турчинову Порошенко нагородив секретаря РНБО орденом Ярослава Мудрого і сів дослухати проповіді.

На наступний день він знову зустрівся з Олександром Турчиновим, приїхавши на святкування його ювілею.

Читайте також: "На Банковій дали добро розстріляти 80% населення?": українці відреагували на істеричні погрози "порохоботів"

Очевидно, що візит Порошенка до баптистів явно виходить за рамки привітання з днем народження. Вручити Турчинову орден можна було і в більш офіційній обстановці. А привітати – у менш релігійній.

При цьому ніякого іншого приводу для походу до протестантів в цей день у Порошенка не було. Навіщо ж ревно православний президент вирішив раптово провести неділю в храмі у баптистів?

"Сітка" на протестантів

У парафії Порошенка явно читається бажання сподобатися українським протестантам – інакше він би не став настільки явно надавати їм знаки уваги.

Президента не бентежить, що ще пару місяців назад він колесив по Україні з Томос-туром, де став чи не головним православним президентом планети.

Однак ефективність від цих заходів виявилася не такою високою і значно рейтингові справи Порошенко не поправила. Тому релігійну риторику штабісти президента почали згортати ще в кінці січня.

Тема настільки себе вичерпала, що її, мабуть, не будуть педалювати навіть напередодні другого туру виборів. Який для Порошенка є Рубіконом – між продовженням політичної кар'єри і куди більш неприємними наслідками. Наприклад, кримінальними справами за корупцію в оборонці.

У цьому розрізі потопаючий президент хапається за будь-яку соломинку, здатну дати йому хоча б мінімальний приріст голосів.

Українські протестанти – це приблизно 2% населення країни. Причому в 2018 році, за даними Центру Разумкова, їх число виросло ще на дві десятих відсотка. І так сталося, що координує строкате різноманіття їх церков Олександр Турчинов – людина, яка недавно підтримала Порошенка в якості кандидата на виборах.

З осені і до першого туру президентських виборів Петро Порошенко ніяк не "відсвічував" на тлі протестантської теми – він більше був зайнятий Томос і позиціонував себе як православного. А буквально напередодні провального виходу до другого туру (відрив від Зеленського склав майже 15%) президент почав прилюдно молитися з протестантами.

Тепер же йому, мабуть, знадобилися голоси протестантських громад – якщо не всі 2%, то скільки є. Ситуація ускладнюється тим, що протестантський світ занадто неоднорідний, і навряд чи баптиста Турчинова будуть слухатися адвентисти сьомого дня або лютерани.

Читайте також: У кого найдорожче і найдешевше: КВУ визначив ціну одного голоса виборця для кожного кандидата

Представники однієї з громад "Церкви Христа" (євангелісти)сказали, що керівники громад закликають їх брати участь у виборах, але не дають рекомендацій, за кого голосувати – хоча члени громади і задавали такі питання.

"У нас майже всі проголосували за Зеленського", – заявила одна з віруючих в прифронтовій Костянтинівці.

З іншого боку, потрібно враховувати, що у протестантів – дуже дисципліновані і добре організовані громади. І якщо хоча б на частину з них зможе вплинути Турчинов на користь Порошенка, то це може дати певну надбавку голосів.

В історії українських виборів були приклади, коли окрема релігійна громада могла мобілізувати голоси на користь кандидата. Йдеться про скандального Сандея Аделаджу та його "Посольства Боже". Ця організація на виборах 2006 року мера Києва активно підтримувала Леоніда Черновецького і внесла значний вклад в перемогу "Льоні-Космоса" на виборах. Десятки тисяч його прихильників прийшли і проголосували.

Правда, в нинішніх умовах Турчинов навряд чи зможе повторити "подвиг Сандея" – занадто великий розрив між Порошенком і Зеленським, щоб перекрити його за рахунок голосів протестантів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook