Чи легальний ліс і про що свідчать документи, з якими лісовози ганяють колоди дорогами Волинської області? І як зрозуміти, якої якості перед вами дерево? Чи воно ділове, як вами здається на перший погляд, чи це просто дрова, як до прикладу написано у документах?

Читайте також: На Волині масово вирубують ліс, селяни обурені (відео)

Журналісти ТРК "Аверс" знову вже вкотре наздогнали вантажівку з деревом і не простим, а найціннішим – дубом. Заїхав дуб на деревообробне підприємство у Луцьку. На двох причіпах з горою завантажених колодами – кілька чіпів. 

Вантажівка з деревом на дорозі не дивина. А якщо присвятити один день, або хоча б навіть, кілька годин спостережененням, то вас здивує те скільки лісовозів ви можете нарахувати.

Своїми спостереженнями журналісти діляться з глядачами, з поліцією і з лісівниками. І якщо глядачі після подібних сюжетів, закидають редакцію листами про те, що буквально скрізь по Волині безбожно вирубують ліс, то лісівники старанно спростовують такі припущення. І на кожний лісовоз, показаний на телеканалі, десь знаходяться документи.

Ось і цього разу в очі втрапила вантажівка. Дерево везли дорогою Львів-Луцьк. Два причіпи дуба. Без маркування звісно. На колодах видно лише кілька чіпів. Варто відзначити колоди довгі та широкі, і на зрізах кожної навіть написана цифра, яка схоже означає  довжину діаметру.

Зупинився лісовоз в місті Луцьку на підприємстві, яке належить Анатолію Билиці. Схоже господарю дерева по дорозі уже зателефонував водій вантажівки і поставив до відома, що позаду йому на хвіст впали журналісти. Бо ж приїхав він на місце одразу і моментально заходився виганяти пресу, та перевантажувати дерево на машини і ховати його до закритого складу.

Варто лише подивитися на стоси колод і зразу стає усе зрозуміло. Журналісти зателефонували на 102 і повідомили про ситуацію. 

Поліцейський походив з поважним виглядом навколо причіпа хвилин зо 5 і урочисто заявив – усе легальне. Є документи, а чіпів не було, бо їх і не потрібно, тому що це технічне дерево.

Далі стає ще цікавіше. Журналістам погрожують відповідальністю за те, що вони повідомили неправдиві відомості. Але ж як тут розібратися правдиві чи неправдиві відомості – аджевидно одне, а поліція Каже зовсім інше. 

Поки поліцейська з напарником прирікалися з журналістами, дерево тихцем перенесли до закритих складів. Нащо ж так старатися раз документи усі впорядку.

Відзначимо, що журналісти написали заяву про злочин до поліції та викликали слідчу групу. Невідомо, які документи показував правоохоронцям підприємець, але папірця де вказано, що цей ліс такий, а не інакший, і навіть лісорубного квитка насправді замало, щоб довести легальність дерева.

Читайте також: На Волині очільник ОТГ віддає на аукціон землі, в яких лежать тіла тисячі загиблих (фото)

Але найгірше те, що усе це дерево, яке лежить на підприємстві ще могло рости та радувати око. А так воно лише набиває  кишені таких от підприємців, і не лише, бо ж не за дякую лісівники та поліція такі лояльні до деревообробного бізнесу.  

Дивно, що наші комерційні  співвітчизники окрім лісу і землі не додумалися продавати ще й небо і повітря.

Детальніше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook