У складний час карантинних обмежень Волинський обласний центр зайнятості активно працює у напрямку збереження робочих місць та надання допомоги підприємцям. Про це сьогодні, 26 лютого, розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк під час чергової пресконференції. 

Читайте також: Озвучили суму державного боргу України

Під час зустрічі очільник центру зайнятості розповів присутнім про напрацювання у сфері підтримки бізнесу задля створення та збереження робочих місць. Зокрема, він наголосив на максимально ефективних, затребуваних та результативних програмах, які діяли минулого року. А саме, це – допомога по частковому безробіттю та виплата одноразової матеріальної допомоги. Також не менш важливими є програми для підтримки розвитку бізнесу, створення нових робочих місць, а саме: компенсація єдиного внеску, одноразова допомога при організації підприємницької діяльності та компенсація оплати праці внутрішньо переміщених осіб.

Завдяки фінансовій підтримці вдалося зберегти 14 809 робочих місць.

Загалом, до центру зайнятості було подано 8 тисяч 727 пакетів документів від роботодавців з приводу фінансової підтримки, з яких 7 433 отримали позитивний результат. Серед них – 1103 юридичні особи, які мали найманих 8 479 працівників та 6 330 – це фізичні особи-підприємці. 

"Ці люди залишилися працювати, отримали фінансову підтримку та не прийшли до нас на облік. Важливо, що і роботодавець і працівник мав таку підтримку. Очікуємо, що і цьогоріч ми отримаємо фінансування, аби надалі виконувати допомогу у початковому безробіттю, адже карантин станом на сьогодні продовжений", – інформував директор центру зайнятості.

У кошторисі загалом на ці послуги було передбачено 108 мільйонів гривень, а профінансовано уже 107,6 мільйона.

"Цю суму ми інвестували в економіку Волинського краю, адже це кошти, які на початку року не були заплановані в силу карантинних обставин, і ми надали їх бізнесу для виплати заробітної плати", – розповів Роман Романюк.

Читайте також: В Україні оновили карантинні зони: куди потрапила Волинь

Середній розмір допомоги по частковому безробіттю у карантинний період для роботодавців для найманих працівників становив 3 650 гривень, а для підприємців – 2 782 гривні.

Допомогу по частковому безробіттю отримали ті сфери діяльності, які найбільше потерпіли від карантинних обмежень. Зокрема, це сфери роздрібної та оптової торгівлі, послуг (перукарні, СТО, ремонт побутової техніки, тощо), діяльність кафе та ресторанів, пасажирських перевезень та виробництво.

У розрізі області у період карантину найбільше заяв на отриманням допомоги від роботодавців та підприємців отримав Луцький міський центр зайнятості (2 473 особи), а найменше – Старовижівський (53).

"Щодо суми коштів, то тут вона прямо пропорційна кількості поданих документів: Луцький ЦЗ профінансував понад 50 мільйонів гривень, а Старовижівський – понад 429 тисяч", – зазначив директор.

За словами Романа Романюка лише підприємство "Кромберг енд Шуберт" отримало  фінансування на 18,5 мільйона гривень допомоги по частковому безробіттю. Лише у квітні 4 637 працівників отримали фінансову підтримку на загальну суму 9,7 мільйона гривень.

З приводу отримання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тисяч гривень, то її отримали 182 суб'єкти господарювання, а саме 3 677 найманих працівників. Загалом на це було витрачено 13,1 мільйона гривень.

"Дана програма діяла разово, у цьому році її немає. Але, якщо будуть посилення карантинних заходів, можливо її повернуть. Найбільше допомог виплатив Луцький міський центр зайнятості, адже сюди надійшло найбільша кількість заяв – 55, Камінь-Каширський – 23, натомість Старовижівський центр отримав лише одну заяву", – розповів Роман Романюк.

Читайте також: Оприлюднили березневі тарифи на газ для населення: скільки заплатимо

Щодо створення нових робочих місць, то директор центру зазначив, що минулого року 217 роботодавців працевлаштувало 326 безробітних, за яких центр зайнятості протягом року компенсують єдиний соціальний внесок.

"Щодо сфер створення нових місць, то це – оптова, роздрібна торгівля (46%), виробництво (16%), транспорт (12%). Загалом на це витрачено було 3,7 мільйона гривень", – інформував очільник.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook