Більше 50 гектарів торфовищ у Маневицькому районі горять вже декілька днів, отруюючи повітря та знищуючи природу. Це – землі запасу, які не дозволили розробляти підприємству "Волиньторф". Тепер же паливо, яке могло обігрівати школи та дитсадочки, гріє лише небо та наражає на небезпеку людей.

Читайте також: Депутати облради просять не приватизовувати "Волиньторф"

Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Біля села Серхів Маневицького району вже декілька днів палають торфовища. Місцевий житель Леонід Мусійчук розповів, що територія горить ще з суботи, 13 жовтня.

"Вдень ще сяк-так, а ввечері стоїть такий дим, що вже за декілька метрів нічого не видно. Всі вікна зачиняємо, але і це не рятує – димом труїмося і ми, і інші місцеві жителі", – зазначає пан Леонід.

Голова Прилісненької ОТГ Ігор Терещенко каже, що це згарище – яскравий приклад того, як недбало і безгосподарсько Волинська ОДА розпоряджається землями запасу. Ці ділянки, відповідно до постанови Кабміну, ще в квітні мали передати в керування ОТГ, аби земля мала господаря. Але цього Держгеокадастр не зробив ані через місяць, ані через півроку.

"Я стукаю в усі двері, бо в громади немає ані техніки, ані фінансів, аби гасити цю пожежу. Це згарище – землі запасу, які "Волиньторф" міг би використовувати вже років два. Якби ці площі були в розробці, то цієї проблеми не було б", – зазначає Ігор Терещенко. Та додає, що через обман і зволікання Держгеокадастру громада, серед іншого, втрачає інвесторів, які хотіли вирощувати лохину та лозу.

Читайте також: Приватизація відміняється: ДП "Волиньторф" виключили зі списків

"Горить понад 50 гектарів торфу. Я не знаю, як це локалізовувати, ймовірно, потрібно залучати вертольоти, з яких скидатимуть воду", – у розпачі каже Ігор Терещенко.

Директор ДП "Волиньторф" Іван Киричик зазначає, що землі, на яких горить торф, відносяться до Прилісненської ОТГ, проте перебувають у розпорядженні Волинської ОДА. Разом з тим, КП "Волиньприродресурс" має ліцензію на видобуток торфу на цій ділянці.

"Торф, який горить в землі, міг би бути на складах комунальних закладів, використовувався би для обігріву шкіл, садочків тощо. Натомість він горить просто на полі і несе екологічну та техногенну небезпеку. Тому сьогодні маємо розпорядників, які безгосподарсько розпоряджаються землями", – зазначає Іван Киричик.

За лічені дні може згоріти заказник і весь торф

За 600 метрів від місця пожежі починається болотний масив Коза-Березина, який відноситься до Білоозерського заказника. Лише за декілька днів постраждали та втратили свої домівки чимало тварин, проте наслідки можуть бути значно серйозніші.

Читайте також: Чому одне з найуспішніших держпідприємств Волині хочуть віддати у приватні руки

"Намагаємось локалізувати пожежу, копаємо рови, але цього недостатньо. Адже торфовище – заліснене і не осушене, на ньому безліч сухої трави", – каже Іван Киричик.

Заступник директора КП "Волиньприродресурс" Веніамін Туз пояснює, що торфовища можуть горіти по декілька років, попри зниження температури і навіть сніг.

"Зверху може здаватись, що пожежа припинилася. Але волинський торф має надзвичайно високу теплоємність, чим він і цінний, тому прогорає в глибину. І навіть сніг чи зниження температури такій пожежі на заваді не стане. Техніка сюди не може потрапити, родовище може бути просто втрачене.

Якщо пожежа піде в глибину, то наша ліцензія на видобуток буде непотрібна – весь торф просто згорить. Золу ж людям ми не будемо продавати", – пояснює Веніамін Туз та додає, що керівництво району і голова ОДА мають зрозуміти, що землі потрібен господар, аби не виникало схожих катастроф.

Через бюрократію ОДА роботу можуть втратити сотні волинян

Проте землі, на яких Волинська ОДА готова швидше допустити пожежу, ніж віддати в роботу державному підприємству, вкрай необхідні для виживання "Волиньторфу" і сотням працівників, які бояться втратити роботу і не хочуть виїжджати на заробітки.

Адже ще в 2014 році почав вичерпуватись запас земель, на яких ДП "Волиньтоф" видобуває корисні копалини, підприємство – на межі зупинки. А все тому, що екс-голова Волинської ОДА Володимир Гунчик декілька років саботував роботу підприємства й так і не підписав наказ про виділення нових площ під розробку. Сподівання були на його наступника Олександра Савченка, проте, зі слів колективу, далі обіцянок справа не пішла.

Депутат Маневицької районної ради, голова профспілки ДП "Волиньторф" Аліна Базарнова зазначає, що сировини – обмаль, переробити її зможуть до березня, а далі доведеться вирішувати, що робити з працівниками.

"З суб’єктивних причин площі, які ми хотіли б отримати в роботу, нам не відводять. А на ті, де ми працюємо, Волинська ОДА в особі її голови не підписує договори оренди. Тому дивитись, як торф горить в землі, а не у школі чи лікарні, дуже важко. Чого влада це допустила і не ліквідовує це лихо? Ці землі можна було б віддати в розробку, адже там, де є господар, торф не горить.

Голова ОДА Олександр Савченко в квітні пообіцяв, що зробить все для того, аби були нові площі. Хотілось би, щоб своїх слів він дотримався, адже за півроку справа з мертвої точки не зрушила", – наголосила Аліна Базарнова.

Не хочуть втрачати роботу і працівники. Середня зарплата на підприємстві становить близько 10 тисяч гривень, а в сезон водій трактора отримує біля 20 тис. Люди кажуть, що в селі роботи за такі гроші не знайти, тому якщо втратять її, то доведеться їхати на заробітки, хоча робити цього вони не хочуть.

Майстер з видобутку торфу Валентина Чернишова розповідає, що ситуація – патова, адже якщо нових площ Волинська ОДА не дасть, то люди втратять заробіток.

"Ми працюємо дуже давно на підприємстві, тут вже навіть покоління працівників. Чи є ще в районі такі зарплати – не знаю, але середня зарплата влаштовує людей. Якщо зупиниться підприємство - доведеться виїжджати за кордон. Проте всі хочуть працювати вдома, мати постійну роботу і можливість годувати свої сім’ї", – каже пані Валентина.

Читайте також: "Волиньторф" хочуть приватизувати, маневичани проти

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter