Депутати Луцької міської ради звернулися до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення обмеження права громадян України на свободу вираження власних поглядів у зв'язку з прийняттям у першому читанні законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)".

Читайте також: Перевізники з інших міст та нові тролейбуси: Луцькрада буде боротися із свавіллям маршрутників

Відповідне звернення народні обранці підтримали на черговій сесії Луцької міської ради 27 листопада.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук висловився стосовно даного звернення.

"В своїй діяльності ми спілкуємося з працівниками різних конфесій, які стурбовані тим, що введений законопроект передбачає кримінальну відповідальність за публічну дискримінацію ЛГБТ-спільноти. Також цей законопроект передбачає усунення від роботи священнослужителя та позбавляє його священного сану. Тому депутати звертаються до Верховної Ради та Президента України щодо недопущення обмеження висловлення своїх думок", – зазначив він.

Подаємо текст документу.

ЗВЕРНЕННЯ Луцької міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, депутатів Верховної Ради України щодо недопущення обмеження конституційних прав громадян України на свободу совісті та свободу вираження поглядів

Ми, депутати Луцької міської ради, вважаємо, що ситуація, що склалась з ухваленням профільним комітетом Верховної Ради України тексту законопроєкту №0931 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)" створює загрози для свободи совісті та свободи вираження власних поглядів в Україні.

На нашу думку, боротьба з дискримінацією актуальна і важлива, однак, такий намір не повинен нівелювати основоположні права людини, захищені не лише Конституцією України, але й міжнародними договорами, зокрема статтями 9 та 10 Європейської конвенції з прав людини.

Підтримуємо звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо внесення змін до зазначеного законопроекту у частині недопущення обмеження конституційних прав громадян України на свободу совісті та свободу вираження поглядів. Законопроект №0931 передбачає адміністративну та навіть кримінальну відповідальність за публічну позицію віруючих громадян. Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки прирівнюватиметься до злочину.

Читайте також: Для луцьких будинків, де не створені ОСББ, призначать управителів

Пропонуємо виключити пункти законопроекту, якими громадянам нашої країни забороняється поза межами церкви чи власного помешкання висловлювати критичні зауваження щодо агресивної пропаганди ЛГБТ, будь-яких збочень, а також виключити передбачене цим законопроектом покарання (адміністративну та кримінальну відповідальність).

Неправомочною є вимога позбавити релігійні організації права відмовляти у працевлаштуванні представникам ЛГБТ чи іншим людям, які ведуть спосіб життя, що протирічить загальним моральним та церковним канонам. У разі відмови, згідно із запропонованим комітетом Верховної Ради законопроектом, церкви чекають серйозні штрафи та покарання.

З метою попередження розпалювання громадянського конфлікту та протистояння в українському суспільстві пропонуємо розглянути поправки до законопроєкту №0931, запропоновані релігійною громадськістю України, та підтримати їх під час наступного розгляду цього законопроекту.

Вважаємо, що у разі підтримки парламентом законопроекту №0931 у запропонованій редакції, свобода вираження думки та слова, свобода світогляду та політичної діяльності опиниться під загрозою ліквідації. Боротьба з "дискримінацією" у цьому законопроекті нівелює основоположні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу світогляду і віросповідання.

Читайте також: У "Луцькводоканалі" пояснили причину відсутності водопостачання у місті

Категорично стверджуємо, що у запропонованому профільним комітетом Верховної Ради України вигляді закон не може бути прийнятий. Свобода слова, як і свобода віросповідання є базовими засадами прав і свобод громадян України. Не допустити порушень будь-яких конституційних норм – основне завдання депутатів усіх рівнів.

Вимагаємо повернути проект закону №0931 на доопрацювання, врахувати пропозиції Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій щодо поправок до зазначеного законопроєкту та не допустити обмеження конституційних прав громадян України на свободу совісті та свободу вираження поглядів.

"За" відповідне рішення проголосувало 33 депутати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook