14 травня Петро Порошенко звільнив голову Конституційного суду Станіслава Шевчука. Після цього новим очільником обрали суддю з Донецька – Наталю Шапталу. У неї досить строката біографія і, судячи з кар'єрних зигзагів, своєю мантією вона зобов'язана колись впливового екс-генпрокурору Геннадію Васильєву, повідомляє Страна.ua.

Народилася Наталя Шаптала в 1959 році в Донецьку. Трудову діяльність розпочала в 1976-му на дослідно-експериментальній шахті Донецька. Потім перейшла на посаду електроконтролер ЖЕКу, а ще через два роки працювала інспектором відділу кадрів на Донецькій автобазі. Навіть встигла побувати на екзотичній посаді художника автобази тресту "ДОНЕЦЬКСІЛЬБУД".

Читайте також: Як Порошенко перешкоджає Зеленському своїми новопризначеннями в останні дні президентства

Причому в офіційній глянцевій біографії постаралися заретушувати факт роботи майбутньої головної судді КСУ в малярній справі.

У 1983 році Шаптала пішла працювати статистиком сектора партійного обліку Ленінського райкому Компартії. В цей же час вступає на заочне відділення Алтайського державного університету, паралельно працюючи юрисконсультом Донецького металургійного заводу імені Леніна.

Отримавши в 1987 році диплом юриста Алтайського вузу, Наталя Шаптала стає стажистом прокуратури Ленінського району Донецька. Однак в "органах" з першого разу не змогла закріпитися. У 1989 році вона вимушено повертається на роботу в партію – інструктором організаційного відділу Ленінського райкому КПУ.

У 1990 році вона знову опинилася на роботі в прокуратурі – стала помічником прокурора області з питань зв'язків із засобами масової інформації.

Пропрацювавши прес-секретарем обласного прокурора і майбутнього генерального Геннадія Васильєва шість років, в 1996 році вона витягнула свій щасливий квиток. Кажуть, що за протекцією впливового шефа її включили в указ президента Леоніда Кучми, і вона стала суддею Ленінського районного суду Донецька.

Читайте також: Порошенко призначив свого охоронця заступником голови військової розвідки та присвоїв йому звання генерал-лейтенанта

У 2002 році знову йде на підвищення (як кажуть знаючі люди, теж не без впливу Васильєва) – згідно з указом того ж Кучми призначається суддею Апеляційного суду Донецької області.

У 2006-му вона вже суддя Донецького апеляційного адміністративного суду. Цей суд свого часу гримів в пресі тим, що відміняв укази про надання Шухевичу і Бандері звання героїв України за позовом адвоката Оленцевича, який відбував покарання у в'язниці за замах на дружину глави РНБОУ Олександра Турчинова.

Пізніше Шаптала навіть дослужується до першого зама глави суду.

У вересні 2010 року делегати X з'їзду суддів України обрали і призначили Шапталу суддею Конституційного суду України. Присягу прийняла 21 вересня 2010 року. Наталю Шапталу за часів президентсва Віктора Януковича можна було часто запримітити на різних прокурорських юридичних форумах. Кажуть, вона водила дружбу зі своїм земляком – екс-генпрокурором Віктором Пшонкою і багатьма донецькими силовиками.

Після Майдану у Шаптали почалися проблеми. Так як вона була однією з суддів, які проголосували за повернення до старої редакції Конституції від 1996 року, яка наділила Януковича величезними повноваженнями. Після 2014 року цей процес почали називати "узурпацією влади" і завели кримінальну справу, за якою проходили всі голосувавші судді, в тому числі і Шаптала. Але до підозр справа не дійшла. Зате з тих пір сама суддя, як кажуть злі язики, виявилася на гачку у Банкової.

Читайте також: "Яка ж скотина! Скупий, злопам'ятний і трошки товстий": Шустер дав характеристику Порошенку (Відео)

Правда, це не вберегло її сина Євгена – суддю Госпсуду Києва – від попадання в корупційний скандал.

Йшлося про одеську страхову компанію "Гарантія".

Активісти з ГО "Люстраційна комісія Одеської області" опублікували три роки тому відео, на якому відомі одеські журналісти і київські судді домовляються про "дерибан" цієї страхової компанії.

Суддівські послуги, як виявилося, коштували 10 тисяч доларів. Учасником бесіди став суддя Госпсуду Києва, який був схожий на Євгена Шапталу.

Саме з ним нібито, по контексту відео, одеські журналісти домовлялися про угоду. Її результатом стало визначення суду, в результаті прийняття якого страхова компанія "Гарантія" увійшла в процедуру банкрутства.

Правда, "група підтримки" Шаптали заявляла, що ці звинувачення сфабриковані з метою тиску на маму Євгенія, яка є доповідачем у справі про визнання незаконним закону про люстрацію.

До слова, це питання 14 травня якраз стояло на розгляді КС, але було відкладене. У тому числі і через те, що в суді готувався переворот.

Підсумок

Джерела в КС кажуть, що повалення Шевчука і обрання на його посаду Шаптали – плід угоди між Банковою і групою суддів, які були призначені ще за Януковича (в КСУ їх умовно називають "стародонецкіе").

"Староднецкіе" хотіли взяти владу над судом в свої руки. А Порошенко хотів прибрати з посади Станіслава Шевчука, який ще до першого туру виборів виступив проти президента, а потім встановив контакт з командою Зеленського. Порошенку ж потрібна на місці глави людина, з якою він зможе блокувати ініціативи майбутнього глави держави.

Чи згодиться на цю роль Наталя Шаптала – покаже час. Поки що їй ще потрібно утвердитися на посаді глави КСУ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook