Чому луцькі фонтани працюють не щодня, Через вимкнення електроенергії шахту № 9 «Нововолинська» затоплює, На Волині донька розшукує зниклого батька-пенсіонера – такими були головні новини Волині 31 липня.

Читайте також: У міськраді придумали, як позбутися заторів на одній з луцьких вулиць

Чому луцькі фонтани працюють не щодня

Світломузичний фонтан у центрі Луцька працює і в будні, і у вихідні. Інші водограї в місті працюють у вихідні та святкові дні. Робота фонтанів може призупинятися лише у зв’язку з погодними умовами, інформує ІА Волинські Новини.

Читайте також: Біля Волинської ОДА відновлять роботу фонтану

Як розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, фонтани в місті працюють згідно з оголошеним раніше графіком.

Наголосив, відповідно до повідомлення, роботу фонтанів, зокрема світломузичного, що в центрі Луцька, можуть припиняти за несприятливих погодних умов.

«Тому якщо фонтани в якусь пору дня не працювали, то це напевно було пов’язано з погодніми умовами», – сказав Віктор Гуменюк.

Як ми раніше інформували, світломузичний фонтан у центрі Луцька працює не лише у вихідні, а й у будні. А інші фонтани, зокрема водограй «Промінь», фонтан у сквері Алмазова біля гімназії №4, фонтан «Каскад» на вулиці Лесі Українки, працюють із 11:00 до 19:00 у вихідні та святкові дні.

У будні світломузичний фонтан працює за наступним графіком:

- середа, четвер, п’ятниця – із 12:00 до 22:00 з перервою від 16:00 до 16:45;

- у вихідні та святкові дні – із 11:00 до 23:00 з перервою з 16:00 до 16:45;

- понеділок-вівторок – дні профілактичних робіт.

Раз на два тижні поруч із фонтаном проходять виступи луцьких гуртів і танцювальних колективів, інтерактивні шоу, майстер-класи та інші масові заходи, про які можна дізнатися з анонсів Луцької міської ради.

З нагоди великих державних свят та інших визначних дат готуються окремі святкові програми роботи фонтану (згідно анонсу).

Якщо святкові дні або ж інтерактивні шоу випадають у час проведення профілактичних робіт, то такі роботи здійснюються завчасно.

Через вимкнення електроенергії шахту № 9 «Нововолинська» затоплює

На шахті № 9 «Нововолинська» повністю вимкнули електроенергію. Знеструмлені головний вентилятор та головний водозабірник. Електропостачання не має навіть на відкачування води. Відтак, шахту почало затоплювати.

Читайте також: Волинську шахту ліквідують через півтора року

Директор шахти № 9 «Нововолинська» Володимир Юрків у коментарі БУГу розповів, що вже кілька днів копальня працює без електроенергії, яку вимкнули через багатомільйонну заборгованість.

Ситуація на шахті – критична: напруги немає взагалі ні на що. Знеструмлені навіть головний водозабірник і підземні виробки. А без цього здійснювати відкачку води в шахті не можливо. Відтак вже почалося її затоплення.

За словами Юрківа, якщо найближчим часом не відновлять електропостачання – шахту повністю затопить. А це може мати непоправні наслідки, адже, коли шахтні води потраплять у ґрунтові, в регіоні може виникнути екологічна катастрофа.

Наразі за електрику винні понад 47 мільйонів гривень. Очільник шахти каже, що заборгованість виникла ще коли підприємство було у складі ДП «Волиньвугілля», а власний борг шахти № 9 – 1 мільйон 800 тисяч.

«За чотири місяці підприємство не отримало від держави жодної копійки. Стільки ж часу заробітної плати не отримують і шахтарі. Електроенергію вимкнули через борги, які нам передало ДП «Волиньвугілля». Заборгованість величезна – 47 мільйонів. А в нас нема жодної копійки на рахунку. У результаті нам повністю відключили електроенергію і шахта затоплюється», – зазначив Юрків.

Зараз керівництво шахти намагається домовитися з енергетиками, аби ті відновили електропостачання хоча б частково: лише для виконання робіт, необхідних для безаварійного функціонування шахт, тобто, на відкачування води. Однак, знайти спільну мову поки не вдається.

До слова, на копальні є видобуте вугілля, за яке можна було б отримати до 4 мільйонів гривень. Однак для його реалізації потрібно чимало часу. А відновити подачу електроенергії потрібно якнайшвидше.

На Волині донька розшукує зниклого батька-пенсіонера

На Волині розшукують пенсіонера, який пішов з дому в невідомому напрямку.

Читайте також: Зник ще в березні: на Волині розшукали пенсіонера

Про це повідомила його дочка Таня Клявзунік у фейсбуці.

«Допоможіть знайти тата, Геліма Василя Андрійовича, 1951 року народження. Пішов з дому 26.07.2021 р. з села Щурин Рожищенського району в невідомому напрямку. Можливо хтось бачив, повідомте, будь-яка інформація цінна для нас», – йдеться у дописі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook