Колишня голова Рожищенської районної державної адміністрації Інна Гайворонська подала позовну заяву до президента України про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії.

Читайте також: На Волині голова РДА під виглядом фестивалю влаштувала святкування дня народження чоловіку

Про це йдеться в ухвалі Верховного Суду від 5 квітня, передає Район. Рожище.

30 березня колишня посадовиця звернулася до Верховного Суду, як суду першої інстанції, з позовом, в якому просить:

  • визнати протиправною бездіяльність президента України щодо неприсвоєння їй третього рангу державного службовця відповідно до норм Закону України «Про державну службу»;

  • зобов'язати президента України видати розпорядження про присвоєння такого рангу;

  • зобов'язати Луцьку районну державну адміністрацію, як правонаступника Рожищенської районної державної адміністрації, внести запис до трудової книжки про присвоєння третього рангу державного службовця на підставі розпорядження Президента України;

  • зобов'язати перерахувати та виплатити заробітну плату з урахуванням надбавки за ранг державного службовця за період із 1 березня 2017 року та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період із 21 квітня 2020 року по день фактичного розрахунку.

Позивачка заявила клопотання про поновлення строку звернення до суду. Клопотання обґрунтувала такими обставинами.

12 березня 2015 року її призначено головою Рожищенської районної державної адміністрації Волинської області та присвоєно сьомий ранг державного службовця, однак станом на 1 травня 2016 року цей ранг не приведено у відповідність до умов Закону України «Про державну службу».

3 червня 2016 року першим заступником голови Рожищенської районної державної адміністрації Волинської області направлено подання до Адміністрації Президента України про присвоєння посадовиці третього рангу державного службовця категорії «А» посад державної служби.

Відповідь на дане подання не надходила, водночас виплата надбавки за ранг проводилася до лютого 2017 року.

Читайте також: Сімейний підряд: у крісло голови Рожищенської РДА посадили даму серця колишнього очільника Савчука?

З 24 січня 2018 року жінка припинила державну службу і приступила до виконання повноважень на посаді голови Рожищенської районної державної адміністрації Волинської області відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби».

17 квітня 2020 року вона звільнена у зв'язку з припиненням повноважень відповідно до пункту 2 частини першої статті 36 КЗпП України.

«У день звільнення вона звернулася до Рожищенської районної державної адміністрації з претензією щодо вирішення питання про приведення у відповідність рангу державного службовця та виплату відповідної надбавки за ранг державного службовця, а також здійснити перерахунок проведених виплат з урахуванням відповідного рангу», – йдеться у матеріалах справи.

Водночас Рожищенська районна державна адміністрація пред'явила до колишньої очільниці претензію про стягнення з неї матеріальної шкоди у формі виплати незаконно звільненому працівникові за час вимушеного прогулу у зв'язку з виконанням судового рішення.

21 квітня 2020 року підписано угоду про добровільне відшкодування збитків у порядку частини п'ятої статті 130 КЗпП України, за умовами якої жінка відмовилася від своїх претензій про присвоєння рангу та виплату відповідних коштів.

Натомість Рожищенська районна державна адміністрація зобов'язалась не пред'являти в майбутньому вимог про стягнення в порядку регресу з неї матеріальної шкоди, завданої внаслідок виплати незаконно звільненому працівникові.

Водночас 30 березня 2021 року Інна Гайворонська отримала ухвалу Рожищенського районного суду від 22 березня 2021 року про прийняття до розгляду позовної заяви та відкриття провадження у справі за позовом Заступника керівника Волинської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації, Рожищенської районної державної адміністрації, Луцької районної державної адміністрації про стягнення матеріальної шкоди в порядку регресу.

Подання цього позову, на думку жінки, є порушенням Рожищенською районною державною адміністрацією умов зазначеного договору, і саме з цього часу вона дізналася про порушення її права.

Суддя Микола Гусак ухвалив відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Інни Гайворонської до президента України про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії.

Справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з викликом сторін призначили на 19 травня. Справу розглядатиме колегія із п'яти суддів. До участі у справі залучать Рожищенську районну державну адміністрацію та Луцьку районну державну адміністрацію третіми особами на стороні відповідача.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook