Люди аби зекономити, купують випивку "з під прилавка". Однак, купуючи небезпечний сурогат, не задумуються про жахливі наслідки вживання такого алкоголю.

Читайте також: Волинський депутат, який торгує "шмурдяком", за 20 тисяч гривень відкупився від фіскалів

На сьогодні в Україні бізнес на продажі алкогольних напоїв з підробленими акцизними марками є найбільш прибутковим. Такий вид заробітку на алкоголі називається "друга форма". 

В тіньовий обіг алкоголь потрапляє як з підпільних цехів, які виробляють фальсифіковану продукцію, небезпечну для здоров'я і життя людини, так і з легально діючих підприємств області.

Такий неврахований алкогольний продукт потрапляє в торгову мережу з підробленими марками акцизного податку. Це пояснюється невисокою купівельною спроможністю наших споживачів.

Повідомлення про викриття продавців, які торгують контрафактним спиртним, все частіше з'являються в ЗМІ. Якщо раніше така інформація стосувалася здебільшого виробників фальсифікату, то зараз акценти новин змістилися на реалізацію

На сьогодні за виготовлення і реалізацію фальсифікованого алкоголю вітчизняним законодавством передбачена кримінальна відповідальність, проте це не зупиняє бажаючих розбагатіти на чужому горі та труїти людей.

Тож, можна стверджувати, що торгові підприємства, розташовані в сільській місцевості, є основними місцями збуту підробок, адже магазини по селах практично не перевіряються правоохоронцями.

Читайте також: Під Луцьком масово виробляли контрафактний алкоголь

В Україні 40% смертей чоловіків та 22% жінок працездатного віку (від 20 до 64 років) є наслідком вживання алкоголю. Це офіційна статистика, про яку повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я з посиланням на дослідження психічного здоров'я населення проведена експертами Світового банку. В Україні налічується до 1 мільйона людей, які страждають від алкогольної залежності.

Після нашумілої історії із депутатом Луцької міської ради від фракції "Солідарність" Петром Нестеруком, котрий споював своїх виборців "шмурдяком", відчайдухів у продажі контрафактного алкоголю в області побільшало. І хоча Нестерук ніби-то припинив свою діяльність та прикрив "точки" із продажу алкоголю із фальшивими акцизами, тих, хто наслідує свого "вчителя" навпаки побільшало. А де ж збувати таке "пійло" як не по сільських місцевостях, де люди стараються усе купити якнайдешевше? 

Практично у кожному сільському магазині на Волині можна купити пляшчину "оковитої" "з-під прилавка" за зниженою ціною.

Але найцікавішим є те, що і місцева влада, і дільничі та зрештою і правоохоронні органи знають про стихійний продаж "шмурдяка", який несе за собою небезпеку для здоров’я та життя людей, проте ніхто з цим не бореться. Тож постає питання: хто стоїть за цим бізнесом? Хто покриває "бізнесменів", які свідомо труять людей? Невже захисники порядку мають "долю" у подібних справах? Адже як ще можна пояснити бездіяння правоохоронців стосовно місцевих "розливайок".

Читайте також: Волинський депутат продовжує наживатися на людському горі, споюючи українців

Ніякі статистики щодо смертності українців від "пійла" не зупиняє роботу "королів" алкокартелів та ніхто не несе відповідальності за свої діяння. Кожен збагачується як може, а якою ціною – це вже інше питання, яке повинна вирішити чинна влада.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter