Волинська область пасе задніх у процесі передачі земель сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність об'єднаних територіальних громад.

Читайте також: Чому голова ОДА Савченко прагне віддати бурштинові землі ОТГ в чужі руки

З різних причин Розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 р. № 60-р "Передача земельних ділянок сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність ОТГ" відбувається підозріло.

Волинь посідає останнє місце у цьому процесі по Україні, адже із 40 ОТГ зазначені землі передані лише до 30, що становить лише 75%. 10 ОТГ не отримали такий важливий ресурс і з них лише 2 із власних міркувань не підписали акт прийому-передачі.

Читайте також: Як Держгеокадастр на Волині допомагає дерибанити землі громад

Без земель залишились: Шацька, Любомльська, Вишнівська, Любешівська, Прилісненська, Колківська, Цуманська, Жидичинська, Заборольська, Заболоттівська ОТГ.

Важливою є та деталь, що всі об'єднані тергромади мали отримати зазначені землі до кінця 2018 року.

Наразі причини такого стану речей держфахівці офіційно не можуть пояснити. Однак насправді ситуація є цілком зрозумілою: облдержадміністрація просто не хоче передавати цінні землі ОТГ. ОДА воліє зберегти над ними контроль, що позбавляє громад цінних ресурсів і серйозно б'є по рівню їхніх доходів.

Очільники об'єднаних громад відкрито називають процес передачі землі "лохотроном". Наприклад, голова Прилісненької ОТГ Ігор Терещенко став заручником такої ситуації. Його громада не може отримати землі через підозрілі дії Волинської ОДА та прокуратури.

"Лохотрон – землі не передані! Хай покажуть, що винні будуть покарані? Мені цікаво чим закінчаться вибори, якщо провладні прибічники цим відштовхують виборця", – обурюється Ігор Терещенко.

"Лохотрон – цінні землі ніхто не передає. Передають в основному ті, які не можна "роздерибанити", – зазначає голова Волинського обласного фонду підтримки житлового будівництва на селі Віктор Смолярчук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook