Радник міського голови Луцька Ігор Поліщук є одним з найбільш прогресивних політиків і менеджерів у владі. Попри молодий вік, йому вдалось принести громаді Луцька чимало користі.

"Під Прицілом" дізнались у Ігоря Поліщука його бачення розвитку Луцька у найближчому майбутньому, про долю Старого ринку, найбільш нагальні питання, які необхідо вирішити, аби місто вийшло на новий рівень і цікаві кроки, які збирається здійснити влада цьогоріч. Окрім того, політик поділився думкою про образ ідеального державного діяча, назвав найбільший скандал в історії Луцької міськради і виділив топ-3 свої ініціативи за час роботи депутатом.

– Почнемо одразу із серйозних питань. Проблема Старого ринку: як ви бачите її вирішення? Адже під головним символом міста – Луцьким замком – жахлива картина ринку. Історчина частина, схоже, страждає від його наявності. Окрім того, чи не завдає шкоди ринок туристичній привабливості Луцька?

–  Нам необхідно вирішити проблему Старого ринку. Той стан справ, той естетичний вигляд, пов'язаний із відсутністю парковок, з брудом навколо ринку, з вивозом сміття та іншими факторами, є неприйнятним. Тим більше, що ринок є сусідом історичної зони міста і самого замку Любарта. Коли люди виходять на вежу замку, то хочуть подивитись гарну панораму міста, а перше, що їм впадає в очі – це іржаві контейнери, сміття, бруд, безлад і т.д. і т.п. Я вже не кажу про пожежну безпеку. При такому розміщенні контейнерів і будівель всі протипожежні норми порушені.

Вигляд на Старий ринок

На мою думку, на місці Старого ринку може бути дуже гарна територія, яка зробить і замок Любарта, і стару частину міста більш привабливою, і умовно зв'яже парк Лесі Українки з замком. Буде такий маршрут, коли можна почати прогулянку з парку і закінчити старим містом і замком, або почати із замку і закінчити прогулянку у парку.

Це має бути своєрідна громадська зона, яка, на мою думку, буде мати паркувальні місця, сквери, оглядові майданчики, місця відпочинку. Може бути й невеликий ринок, на якому будуть продаватись мистецькі вироби, що дійсно привабить туристів. Наразі на вулиці Лесі Українки є люди, які продають картини, книги, товари народного промислу, сувеніри, хендмейд. Вони можуть розташуватись на невеличкому ринку, який буде оформлено в гарному стилі, який буде відповідати його місцерозташуванню.

Також на території Старого ринку може бути продуктовий ринок з екологічно чистими продуктами.

Читайте також: Як влада Луцька реформує ринки міста

Але в такому вигляді, в якому ринок існує зараз... На сьогодні там продаються товари, які абсолютно не кореспондуються з тієї територією, на якій знаходяться. Це неприпустимо.

Наразі створена робоча група, до якої залучено багато фахівців. До 31 березня вона має подати свої пропозиції, на основі яких буде вибудована конценпція, що ми хочемо бачити на цьому просторі після перенесення ринку. На основі цієї концепції буде замовлено архітектурний комплекс з детальним плануванням. Найкраща пропозиція, яка виграє конкурс, буде реалізована, а її автор отримає фінансову винагороду.

Щодо ринку, то, можливо, якась невелика частина, де продають екологічно чисті продукти харчування, залишиться. Але абсолютна більшість переїде на інше місце. На сьогодні є 3 ділянки, які ми розглядаємо для перенесення Старого ринку. Зокрема, мова про Новий ринок в мікрорайоні ДПЗ, ще 2 ділянки ми зараз вивчаємо.

Читайте також: Як Волинська облспоживспілка грабує підприємців і хто за цим стоїть

Безумовно, вирішення проблеми Старого ринку це є лише одним із завдань КП "Луцькі ринки". Необхідно продовжувати створювати належні умови роботи для підприємців і наповнювати міський бюджет. Нині облспоживспілка – це посередник між підприємцями і міською радою, який заробляє на цьому гроші. Це є рудимент радянської епохи, який давно втратив свою первісну функцію і значення. КП "Луцькі ринки" чудово впорається із функцією спілкування з підприємцями і з наведенням порядку на ринках.

– Яка ситуація з туризмом у Луцьку? Чи можна реально в рази збільшити надходження від туризму до бюджету міста?

– З подієвим туризмом у нас краще, а з таким, який не прив'язаний до якихось подій – гірше. Треба залучати молодих, креативних людей, треба робити місто більш цікавим, треба оживляти старе місто... На сьогодні, як вірно сказала наша начальник управліня туризму, більш, ніж половину дня, людині нема що робити в Луцьку. Тому що подивились замок, подивились старе місто, подивились кірху, костел святих Петра і Павла, прогулялись парком і все. Тому необхідно оживляти старе місто, вдихнути в нього нове життя і зробити дійсно цікавим.

– Назвіть топ-3 ваших досягнень за весь період роботи в Луцькраді

– Складне питання... Думаю, в першу чергу варто відзначити роботи, які відбулись у центральному парку. Адже парк – це особливе місце для лучан. Пам'ятаю, минулого року їздив у Харків, обмінювався досвідом, спілкувався з представниками місцевої влади і був вражений тим, як їм вдалось змінити парк імені Горького за короткий період часу, який зараз входить в перелік найкращих у Європі. Я приїхав натхненний цим і ми почали працювати над парком у Луцьку. Залучили соціально відповідальний бізнес і парк змінився. Люди, які давно не були в Луцьку, просто його не впізнають. Ми зробили лише перші кроки. Цього року реконструкція продовжиться. У нас надзвичайно багато цікавих ідей. Планується кінотеатр під відкритим небом, вже отримав погодження підприємець, який буде робити кафе з прокатом човників, буде на пляжі причал. Є багато цікавих та корисних ідей і парк буде надалі реконструюватись, покращуватись і ставати більш цікавим як для дітей, так і для дорослих.

Алея парасольок у парку Лесі Українки

Друге – антикорупційні ініціативи, ініціативи, пов'язані із наповненням бюджету, та робота з забудовниками. Наприклад, у нас дуже часто комунальне майно продавали за так званою схемою "невід'ємних поліпшень". Людина начебто орендувала приміщення, отримувала дозвіл на виконання "невід'ємних поліпшень", робила їх, а потім з'являвся експертний висновок, що було витрачено певну суму коштів на це приміщення і його продавали за копійки без аукціону. Це була дуже розповсюджена схема, за якою розпродано величезну кількість приміщень. На мою думку, приміщення мають продаватись тільки з аукціону.

Також зараз ми працюємо над приведенням до порядку ринку реклами. Тому що надходження у бюджет Луцька від реклами є незначними. Вже розробляються ініціативи приведення до порядку цін на оренду комунального майна і кампанія по залученню платників податків для реєстрації в місті Луцьку, бо є чимало бізнесу, який працює в місті, але зареєстрований десь в районі. Відтак податки, зокрема податок на дохід фізичних осіб, який найбільше наповнює міський бюджет, сплачується в районний бюджет.

Те ж саме стосується земельних ділянок під будівництво. Раніше ділянки виділялись без аукціону і місто, окрім пайової участі, нічого з цього будівництва не мало. Сьогодні ж ми або продаємо ділянки з аукціону, або ведемо перемовини з забудовниками, які певний відсоток квартир на квартирну чергу міста і ці квартири згідно черги передаються дійсно тим, хто цього найгостріше потребує.

Третє – співпраця з людьми з інвалідністю, з громадськими організаціями, які опікуються дітьми особливої долі. У нас дуже хороші відносини з ГО "Генерація успішної дії", яка об'єднує людей з порушенням зору. Я брав в минулому році участь у своєрідному експеременті: я був із зав'язаними очима і мене супроводжував вулицею незрячий чоловік. Тоді я на собі відчув ці незручності. Після цього в місті була вперше вкладена тактильна плитка на вулиці Липинського. Зараз дана вказівка, щоб тактильна плитка вкладувалась на всіх тротуарах під час ремонтів. Окрім того, встановлюються маячки на світлофорах, щоб людина з порушенням зору могла зрозуміти, де пішохідний перехід і не піддавати небезпеці своє життя та проводяться інші заходи, щоб зробити місто доступним для людей з інвалідністю.

Ігор Поліщук взяв участь у експерименті

Також ми співпрацюємо з громадськими організаціями, які займаються дітьми з аутизмом, з синдромом Дауна, дітей з різними видами інвалідності. Впроваджена і програма соціальної адаптації людей з інвалідністю. Вони працевлаштувались на неповний робочий день, що стало прекрасною можливістю для них заробити кошти і разом з тим соціалізуватись, відчути себе потрібними.

Відзначу ці 3 ініціативи, хоча безумовно їх набагато більше.

– Луцьк живе без мера вже не перший рік. Чому досі не вдалось призначити вибори і коли місто нарешті отримає міського голову, на Вашу думку?

– Влада не має кандидата, який міг би скласти достойну конкуренцію. Мова про провладну коаліцію, "Блок Петра Порошенка". Справа в тому, що після смерті міського голови Миколи Романюка нас звинувачували у тому, що певні документи не подані до Верховної Ради і через це не призначаються вибори. Насправді, всі документи подали, було прийняте рішення комітетом з місцевого самоврядування з пропозицією призначити вибори мера. Однак голосування було провалене. Потім народні депутати від нашої області Ірина Констанкевич та Ігор Гузь, які, до речі, були обрані не в Луцьку, піднімали це питання, але воно також не проходило.

Нещодавно у Верховній Раді знов було провалено голосування щодо призначення виборів міського голови Луцька. Невелика кількість депутатів з БПП проголосувала, взагалі нуль голосів дала група "Воля народу", до якої входить одіозний олігарх Степан Івахів. Судячи з цього, саме їм не вигідно, щоб у Луцьку був обраний міський голова.

Читайте також: Волинські олігархи і "Опозиційний блок" не дали Верховній Раді призначити вибори мера Луцька

Хоча, я вважаю, що й за відсутності міського голови в минулому році місто зробило величезний крок вперед. І такої ж думки багато людей, з якими мені доводилось поспілкуватись на вулицях, під час певних заходів, під час прийомів. Але, якщо б у Луцька був законно обраний міський голова, то місто мало б набагато більше можливостей для розвитку. Адже у зв'язку з цією нестабільною ситуацією є перестороги у наших іноземних партнерів, у інвесторів. Хоча навіть за таких обставин виходить реалізовувати чимало міжнародних проектів. Лише в минулому році містом виграно грантів на суму орієнтовно 2 млн євро. Однак, якщо б був міський голова, то місто залучило б ще більше коштів.

Політична ситуація у зв'язку з відсутністю міського голови також гостра. Існує ще немало проблем, пов'язаних з цим. Відсутність міського голови не дозволяє місту працювати настільки потужно, наскільки воно могло б.

Коли будуть вибори сказати важко. Я думаю, що в 2018 році їх не буде, адже фактично через рік будуть президентські і парламентські вибори. Тому обрання міського голови Луцька відбудеться або в цей же час, або вже у 2020 році, під час чергових місцевих виборів.

– Волинський ЦРУ Вас кілька разів запрошував на свої круглі столи і дискусії щодо результатів роботи. Яка суть і мета існування даної організації, на Вашу думку?

– Волинский центр розвитку урядування – це псевдо-громадська організація, яка повністю фінансується Степаном Івахівим. Її зміст полягає в тому, щоб обливати брудом, нівелювати досягнення чинної влади Луцька, заважати працювати і т.д. Тому що критика від людей, які за стільки років при владі не змогли вирішити елементарних питань зокрема таких, як перенесення квіткового ринку, обмеження руху транспорту на вулиці Лесі Українки, приведення до порядку скверів і т.д. звучить смішно. Це копійчані питання, які не потребують великих коштів з бюджету. 

Перенесений квітковий ринок

Вони не змогли навіть почистити канали в парку, не змогли отримати ніякого житла від забудовників, а у нас за такий короткий період діяльності вже є гарантійні листи на 14 квартир, які будуть передані людям згідно квартирної черги. Окрім того, не вирішили питання каналізацїі на Вересневому, зливової каналізації на Вишкові. Це все питання, які не потребують величезних інтелектуальних і фінансових витрат. Тому критика від цих людей – це просто несерйозно.

Читайте також: Волинський ЦРУ: хто є засновником організації і що від неї чекати

Суть їхньої діяльності – хоч якось триматись в інформаційному полі і обливати брудом досягнення міської ради. Це критика заради критики, адже ніякої адекватної альтернативи вони не пропонують.

Ігор Поліщук вручає ключі від квартири

– Найбільший прикол, курйоз чи скандал в міській раді за період Вашої роботи?

– Прикол важко пригадати, адже багато працюємо... А найбільший скандал був у березні 2017 року, коли усували з посади секретаря міськради Юлію Вусенко. Тоді склалась найбільш гостра і важка ситуація в Луцькраді за весь час її існування у період незалежності України.

Читайте також: Колишня секретар Луцькради шокувала поведінкою "леді": матюки, жбурляння предметів, нецензурні жести

Це був найбільший скандал, але він був штучно спровокований. Істерики Юлії Вусенко, яка не бажала покидати крісло секретаря міськради, переходили будь-які межі. Але вибори секретаря – це абсолютно нормальний процес, коли немає міського голови, і цей процес передбачений законом "Про місцеве самоврядування в Україні".

За присутності іншої людини на посаді, яку б не підтримували фінансові вливання та медіа-ресурси групи "Континіум" Степана Івахіва, цей процес пройшов би набагато спокійніше, конструктівніше та без таких скандалів.

– Чого не вистачає Луцьку сьогодні, щоб бути самодостатнім і європейським містом?

– В першу чергу, недостатня наповненість бюджету міста через багато факторів. Наприклад, у нас є два величезних підприємства "Кромберг енд Шуберт" та "Модерн-Експо", які сплачують величезні суми податків. Юридично вони зареєстровані в районі, але фактично знаходяться на території міста. Їхні податки йдуть в районний бюджет і це дуже прикро. Якщо б вони надходили до бюджету міста, то воно б мало змогу змінюватись і розвиватись ще швидше.

Нашому місту не вистачає порядку з транспортом. Я б хотів бачити місто без маршруток, які мають непривабливий естетичний вигляд, сумнівний технічний стан. Етична поведінка водіїв маршруток та чистота в транспорті викликає великі постійні нарікання пасажирів. На мою думку, майбутнє міста – це електротранспорт.

Європейський Луцьк – це місто з нормальними, впорядкованими ринками, з гарно розвиненим туризмом, з хорошою середньою заробітною платою, місто, де приємно працювати і відпочивати. 

Окрім того, в Луцьку має бути велика кількість громадських зон: скверів, парків, місць відпочинку. І звісно ж, в місті мають бути відремонтовані дороги, прибудинкові території, має бути хороша інфраструктура, велодоріжки.

Місто має змінитись і в архітектурному плані. Особливо на центральних вулицях ми бачимо ці фасади, пофарбовані в різні кольори... Ми працюємо над цим питанням, але воно потребує коштів і часу.

В цілому таке моє бачення необхідних змін у Луцьку.

– Тобто, головна проблема все ж в коштах?

– Звичайно. Наприклад, в минулому році місто Люблін отримало на ремонт доріг близько 200 млн євро від Євросоюзу. В нас 120 млн грн у 2017 році пішло взагалі на все: ремонт доріг, тротуарів, прибудинкових територій.

Завданням міської влади є не лише розумне, раціональне і прозоре використання грошей, але й знаходження джерел для наповнення бюджету. Ми зараз активно цим і займаємось. В березні буде круглий стіл по наповненню бюджету. Думаю, нам вдасться залучити додатково до 30 млн грн в рік до бюджету завдяки заходам, які ми хочемо вжити.

– Ідеальний політичний діяч для України. Яким він має бути?

– Це має бути людина з новим баченням, з новими підходами до роботи, з відсутністю страху робити непопулярні реформи, але які потім приведуть до позитивних змін. Окрім того, має бути відсутнім бажання сподобатись всім. Бо якщо політик цього прагне, то він буде скутий страхом прийняти певне рішення, яке комусь не сподобається.

Ця людина має володіти стратегічним баченням, якими мають бути місто, область чи країна через 5, 10, 20 років.

Звісно ж, такий політик має щиро любити ту справу, якою займається, має любити країну, вірити в свій успіх і мати свою команду, адже вкрай важко зробити щось самотужки.

Ігор Поліщук

Мені сподобалась думка ченця Миколи Святошина: "Важко бути наділеним владою і зберегти серце своє смиренним. Вимагаючи покірності від інших, потрібно покорити власну гординю, навчитись з любов'ю володарювати, по-батьківськи, так як Господь турбується про нас".

Таким має бути керівник міста, області, країни.

– Яка ситуація зі спортом в Луцьку?

– Якщо ми говоримо про спортивну інфраструктуру, то вона у хорошому стані. Фондом Ігоря Палиці "Тільки разом" здійснено глобальну реконструкцію стадіону "Авангард". Він став легкоатлетичним стадіоном, який може приймати змагання міжнародного рівня. Він є одним з двох сертифікованих стадіонів в Україні. Щиро сподіваюсь, що скоро ми приймемо такі змагання. Юнацькі змагання Луцьк вже готовий прийняти. А коли підтягнемо готельну сферу і громадське харчування, то зможемо приймати чемпіонат Європи з легкої атлетики.

Стадіон "Авангард"

Створюємо інфраструктуру і в дворах. Коли міськрада проводить там ремонти, то підходить комплексно. Забезпечуємо дитячим й спортивним обладнанням.

Фондом Ігоря Палиці також організоване міні-футбольне поле зі штучним покриттям в кожній школі міста.

Також програма будівництва міні-футбольних полів запроваджена міськрадою. На трьох прибудинкових територіях робимо міні-футбольні поля зі штучним покриттям. Це об'єкти на вул. Гулака-Артемовського, вул. Чорновола і район вул. Волноваської.

Сьогодні вирішується питання по спортивному клубу "Спартак", який має стати гарною інвестицією в спортивний розвиток Луцька.

Ігор Поліщук на футбольному турнірі

Безумовно є куди розвиватись, адже за часи незалежності багато спортивних закладів занепало. Багато видів спорту перестали існувати через відсутність матеріальної бази.

Міська рада має поставити собі в пріоритет масовий спорт, здоров'я населення і ми в цьому напрямку рухаємось і приділяємо велику увагу.

– Яким ви бачите Луцьк через 3 роки?

– Бачу Луцьк з повністю реконструйованим парком Лесі Українки, повністю реконструйованим парком 900-річчя Луцька, з набагато більшою кількістю електротранспорту, з наведеним порядком на території, де знаходиться Старий ринок, з великою кількістю скверів, місць громадського відпочинку. Звісно ж бачу з відремонтованими дорогами, тротуарами, прибудинковими територіями. З набагато меншою кількістю зовнішньої реклами і різноманітних кіосків. І бачу Луцьк з гарно розвиненою культурою.

До речі, в цьому році ми приділили велику увагу цьому питанню. Буде добудований корпус 3-ї музичної школи у районі ДПЗ. Зараз діти змушені займатись в бойлерній, де штукатурка сипалась на клавіші піаніно. Буде здійснений капітальний ремонт концертної зали 1-ї музичної школи, капітальний ремонт, реконструкція і оновлення змістового наповнення центральної бібліотеки для дітей.

Бачу Луцьк з гарними фестивалями, гарними подіями, які будуть приваблювати не лише лучан, а й велику кількість туристів.

Це місто має бути з хорошою екологією. Нами зараз виділено кошти на подальшу розчистку річки Стир і заплави на вул. Ковельській. Місто з гарною архітектурою, принаймні там, де ми можемо її виправити. Це місто з хорошими середніми зарплатами і розвиненою економікою. В цілому хотілося б бачити Луцьк сучасним містом, але з величною історією, містом успішних людей, але без метушні й шаленого ритму мегаполіса.

– Які Ваші особисті амбіції на найближче майбутнє?

– Дуже важко щось планувати, адже сьогодні життя дуже непрогнозоване. Поки що займаємось роботою, яку розпочали у попередньому році і плануємо займатись нею ще більш потужно, відповідально і результативно – працювати для Луцька і лучан.

Наостанок хочу привітати усіх жінок зі святом 8 березня. Бажаю, аби кожен день був для вас святом. Щоб на життєвому шляху зустрічалися лише позитивні люди, щоб кожна хвилина була наповнена теплом, щоб у родинах був мир, а в сім'ях – злагода.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter