Міська рада Луцька прийняла рішення щодо створення комунального підприємства "Луцькі ринки", який покликаний вирішити ряд проблемних питань з діяльністю торгових площ міста. Метою КП є налагодження діалогу і відносин між підприємцями, які торгують на ринках, і міською владою та виключення з цього ланцюга посередників. Окрім того, це забезпечить пряме наджодження грошей від підприємців до бюджету міста. Частина цих коштів буде витрачена на реконструкцію ринків, створення привабливого зовнішнього вигляду і належних умов праці.

Читайте також: Сумнівні цифри і тотальна корупція: як влада знищує лісову галузь

Однак все ж головне покликання "Луцьких ринків" – покінчити зі свавіллям "бізнесменів", які орендують у міста землю і через свої фірми здають торгові місця під підприємницьку діяльність. У міської влади неодноразово виникали конфлікти з орендарями щодо несплати оренди, стягування з підприємців високої орендної плати за торгове місце на ринку, порушення належних умов роботи ринків.

Розглянемо потенційну користь КП "Луцькі ринки" на прикладах. Центральний ринок міста розкинувся на 2,8 га. 3 тис. кв. м тут зайняті торговими павільйона та іншою приватною власністю Волинської облспоживспілки, яка і орендує землю. Головою правління організації є Марта Кандиба. Її першим заступником Володимир Горгут, а заступником – Світлана Завацька. Цікаво, що родичі всіх трьох значаться серед засновників споживчих товарист, які опікуються роботою ринків по всій області. Зокрема, луцького ринку "Завокзальний" ("Варшавський").

Володимир Горгут і Марта Кандиба

В цілому ж Волинська облспоживспілка орендує величезну площу землі у Луцьку, на яких працюють два найбільші ринки міста.

Поблизу "Центрального" і "Завокзального" ринків розташувались і майже злились з ними, дещо менші ринки. Вони не мають оіфіційних назв, а належать фірмі "Скорпіон-сервіс" бізнесмена Василя Токарського. Він свого часу балотувався у депутати міськради і претендував на посаду мера міста, але зазнав невдач. Умови роботи на торгових рядах поблизу "Завокзального" не влаштовували підприємців і ті навіть звертались до прокуратури й влади з проханням передати землю в оренду їм. Однак не змогли цього добитись. А ринок Токарського поблизу "Центрального" взагалі працює з чималою кількістю прушень.

Василь Токарський

Під стінами одного з головних символів Луцька – замку Любарта – на 5 250 кв. м розкинувся ринок секонд-хенду. Чинним власником землі, на якій він стоїть, є приватний підприємець Любомир Пахолко. Торгові ряди пригнічують своїм станом і жахливо псують вигляд історичної частини міста, яка могла б приносити багатомільйонні надходження до бюджету від туризму при грамотному переоблаштуванні передзамкової території.

Наразі завдяки КП "Луцькі ринки", яке об'єднає всі 16 ринків, місто має можливість отримати вже близько півмільйона гривень за рік. Переважна більшість "Центрального ринку" зацікавлена у співпраці з міською владою і готова покінчити з облспоживспілкою. Однак ця організація навряд просто поступиться і люди побоюються тиску зі сторони дітища Кандиби, Горгута та Завацької. У свою чергу, облспоживспілка підігріває ситуацію, налаштовуючи підприємців проти міської влади, і розповідає "страшилки" про ініціативи ЛМР.

Читайте також: Діям керівництва Волинської споживспілки нададуть належну правову оцінку

Найближчим часом для підприємців "Старого ринку", які погодились на співпрацю з КП буде зменшена орендна плата зі 110 грн до 90 грн. Навряд хтось захоче відмовлятись від покращення умов для свого бізнесу і очікується, що дедалі більше підприємців з часом усвідомлять нераціональність співпраці з посередниками на кшталт споживчої спілки.

Ринки Луцька давно застаріли морально, умови роботи на них далекі від оптимальних, а зовнішнй вигляд пригнічує. Разом з тим, група так званих  бізнесменів продовжує обкрадати місто на мільйони, не роблячи натомість жодних покращень на своїх ринках. Зміни давно напрошувались і нарешті "крига скресла" у вирішенні цього масштабного питання.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter