У Луцьку, 26 серпня громадська організація батьків дітей з психофізичними вадами розвитку "Повір у себе" урочисто відсвяткувала п'ятиріччя своєї діяльності. До свята діткам влаштували яскраве бульбашкове шоу та організували стіл із солодощами.

Читайте також: Спортивне свято: у Луцьку відкрили сучасний дитячий майданчик (фоторепортаж)

П'ять років тому у Луцьку розпочала роботу громадська організація "Повір у себе". Ініціатором заснування якої стала Інна Гачукова, мама 18-річної дівчини з аутизмом. Основною метою "Повір у себе" стала допомога у розвитку діток з особливими потребами, а також надання психологічної допомоги їхнім батькам. Адже, коли сім'я дізнаться, що її дитина має якісь розлади здоров'я чи психічні відхилення, одне з перших питань, що виникає, – як далі жити, і як з цим змиритися.

"П'ять років тому батьки, які виховують особливих діток, вирішили об'єднатися у громадську організацію, аби спільно навчитися жити зі своєю проблемою. За ці роки ми провели чимало занять, тренінгів та консультацій батькам. Ми об'єдналися задля розвитку наших дітей, соціалізації, спілкування та підтримки", – зазначила пані Інна.

Жінка розповіла про становлення громадської організації, яка розпочала свою діяльність маючи 20 діток та лише двох педагогів.

"Оскільки я сама логопед за освітою, працювала у цій сфері, то вдалося навколо себе об'єднати педагогів та психологів, адже надзвичайно важливо у такій ситуації працювати з батьками особливих діток. Кожна мама має зрозуміти, з якою проблемою вона буде жити, як налаштуватися на позитив. Наша основна мета – донести батькам, що можна щасливо жити як з аутизмом, так і з іншими натальними порушеннями. Ми організовуємо тренінги для батьків, обговорюємо різні проблеми і звичайно ж заняття з дітками різного віку. Також важливою складовою нашої роботи є захист прав дітей, адже часто можна почути, що особливих діток не хочуть приймати у дитсадки та школи", – розповіла пані Інна.

Читайте також: Військові капелани Волині провели велопробіг з прапорами

Жінка також розповіла про мрію, створити центр, де могли б спілкуватися, навчатися та соціалізовуватися молодь з особливими потребами та висловила надію, що це з часом вдасться реалізувати.

"У нас дуже дружня команда батьків, і часто ми називаємо себе "громадською родиною", тому що це – вже наше життя, і ми від цього нікуди не дінемося. До нашої організації сьогодні входить 57 діток, батькам яких намагаємося надавати підтримку. У більшості випадків дитину виховує лише мама, тому важливо їм та їхнім діткам створити комфортні умови. Адже багато мам знаходяться ще на першій стадії – "неприйняття" і думають, що все це пройде. Намагаємося до них донести, що потрібно знімати "рожеві окуляри", тому що, це – на все життя. Адже, якщо пройде час і ви ховатимете дитину вдома, а у восьмирічному віці вона потрапить у соціум, тоді проблема виросте разом з дитиною. Намагаємося достукатися до батьків якомога раніше щось робити, але у кожного свій час для прийняття", – резюмувала громадська діячка. 

Під час свята дітям вручили невеличкі нагороди з написом "Особливі зірочки".

Місцева влада Луцька теж не залишається осторонь діяльності організації. Дізнавшись про невеличкий ювілей, вони допомогли організувати для діток свято з бульбашками, музикою та солодощами, яке відбулося у зеленій зоні закладу "Круаж".

"Усього цього не було б, якби не постійні наші друзі. Ми звернулися до Луцької міської ради та управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і вони відгукнулися на наше прохання та проспонсорували свято для діток", – розповідає пані Інна.

Читайте також: Програма та головні завдання політичної партії: у Києві відбувся з'їзд політсли "За майбутнє"

Аби привітати вихованців, їхніх батьків на свято завітали з подарунками начальник управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ліна Галан та заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ірина Чебелюк.

"Ваша організація об'єднала навколо себе людей, які мають спільні бачення, проблеми та їхнє вирішення, почуття та емоції. Впевнена, що саме завдяки дружнім стосункам, які зародилися і складаються, ваша громадська організація має життя.  Тому бажаю вам успіху і процвітання, нових звершень, адже робота з кожною дитинкою – особлива, трепетна, складна та важка. Розвивайтеся далі та працюйте, адже ви дуже творчі, креативні та неймовірно активні. Ми поруч з вами завжди", – зазначила у вітальному слові Ірина Чебелюк.

Від громадської організації гостям свята вручили подяки за постійну підтримку та сприяння в реалізації проекту.

Під час заходу звучало ще багато вітань та побажань на адресу іменинників від друзів організації, яка покликана допомагати особливим діткам та їх батькам. Зокрема, з гарними словами до учасників свята звернулася хороший друг організації Галина Цимбал, яка постійно підтримує усі задуми "Повір у себе".

Опісля розпочалося феєричне бульбашкове шоу для дітлахів, від якого емоції у маленьких гостей свята просто зашкалювали й очі горіли захватом та радістю. А завершилося святкування солодким частуванням.

Читайте також: У Луцьку презентували проект оновлення парку "Дубовий гай" з відеоспостереженням, дитмайданчиком та сучасним освітленням (фоторепортаж)

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook